Mutilată de medici

O expertiză medico-legală efectuată la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti a demonstrat greşeli în lanţ la Spitalul raional Teleneşti

Group of surgeons

O femeie din Teleneşti a rămas acum trei ani fără uter, col uterin şi un rinichi în urma unor erori grave care ar fi fost comise de către medicul ce a asistat la travaliu. Doctorul suspectat de malpraxis este şefa Secţiei obstetrică şi ginecologie a Spitalului Raional Teleneşti, Raisa Rotari. O expertiză medico-legală efectuată în România a demonstrat că medicul a încălcat metodele de acordare a ajutorului medical, fapt soldat cu consecinţe grave pentru mamă şi copil. Trebuie menţionat că expertizele medico-legale efectuate în R. Moldova nu au demonstrat vina doctorului.

Mama femeii care a avut de suferit în acest caz a declarat pentru un post TV că fiica ei ar fi fost batjocorită în timpul travaliului. Medicul de gardă din ziua de 25 ianuarie 2012 i-ar fi cerut medicului-şef efectuarea intervenţiei chirurgicale, dar acesta n-ar fi vrut, spunând că lăuza are „picioare lungi şi va naşte natural”, a povestit mama victimei. Acum, femeia nu mai este capabilă să lucreze. A rămas cu un rinichi şi cu hepatita „C”.

„E mare corupţie în medicină”

Incidentul a avut loc la 25 ianuarie 2012, la Spitalul Raional Teleneşti. Solicitată de JURNAL de Chişinău, femeia, acum în vârstă de 31 de ani, nu vrea să-şi amintească prin ce a trecut. Spune că a rămas infirmă şi cu grave probleme de sănătate. „Mi-e greu. Vreau totuşi să aflu a cui a fost vina, ca să nu mai păţească cineva ca mine. Nimeni nu şi-a cerut scuze de la mine. Medicul vinovat, în loc să vorbească cu mine, m-a ofensat. Noi nu trăim două vieţi, doar una! E mare corupţie în medicină”, ne-a relatat femeia.
A fost internată ca rezultat al ruperii premature a pungii amniotice. În urma manipulaţiilor medicale din timpul naşterii premature, fătului i-a fost fracturată clavicula, iar mama a suferit complicaţii. Copilul este acum bine, după spusele mamei sale.

Procurorii s-au adresat medicilor legişti de la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti pentru realizarea unei noi expertize medico-legale. Potrivit experţilor români, urmările grave de sănătate pentru mamă şi copil au fost cauzate de erori medico-chirurgicale consecutive ale medicilor, care ar fi trebuit să intervină chirurgical.

Insultată în timpul travaliului

„Îmi amintesc că doctorul Anatoli Reabei spunea că trebuia efectuată intervenţia chirurgicală, dar nu a fost auzit. Medicii se poartă urât mereu cu pacienţii, le spun uneori: ‚Vacă, ţi-a fost bine!…”, îşi aminteşte momentele de calvar femeia de la Mihalaşa, Teleneşti. Lăuza a fost operată de mai multe ori, fiindu-i înlăturate uterul şi colul uterin fără să-i fie spus acest lucru, apoi i-a fost extirpat şi un rinichi. Ea are două fiice, mezina are deja trei ani şi zece luni. Se bucură că a reuşit să fie mamă a doi copii minunaţi.

În acest caz a fost sesizată Procuratura raională Teleneşti, care a demarat o cauză penală pe numele medicului bănuit de comiterea malpraxisului. Ofiţerii de urmărire penală au cerut efectuarea unei expertize medico-legale de către experţii Centrului de Medicină Legală de la Chişinău. Concluziile acestui centru din 2012 şi din 2014 au demonstrat că medicii care au asistat la travaliu nu poartă nici o vină.

Acum un an, procurorii s-au adresat medicilor legişti de la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti pentru realizarea unei noi expertize medico-legale. Potrivit experţilor români, urmările grave de sănătate pentru mamă şi copil au fost cauzate de erori medico-chirurgicale consecutive ale medicilor, care ar fi trebuit să intervină chirurgical.

Malpraxis în grup

Solicitată de JURNAL de Chişinău, procurorul Lilia Calugher din cadrul Procuraturii raionului Teleneşti, conducătorul urmăririi penale, a declarat că, în baza concluziei medico-legale a experţilor de la Bucureşti, a fost reluată urmărirea penală pe numele şefei Secţiei Obstetrică şi Ginecologie a Spitalul Raional Teleneşti, Raisa Rotari, care a asistat nemijlocit la travaliul parturientei. În cazul dat, a fost emisă ordonanţa de punere sub învinuire a medicului respectiv în baza art. 213, lit. A din CP al RM. Ordonanţa emisă de procurorul Lilia Calugher a fost adusă la cunoştinţa medicului, acesta fiind pus sub acuzare.

Procurorul Calugher a mai afirmat că în cazul respectiv mai sunt efectuate acţiuni de urmărire penală. „Urmează să fie apreciate acţiunile celorlalţi medici, deoarece expertiza denotă erori în activitatea de acordare a asistenţei medicale a mai multor angajaţi medicali”, a precizat omul legii.

Calugher a adăugat că medicul care a asistat la travaliu acum trei ani continuă să lucreze. Avocatul învinuitei a atacat ordonanţele procurorilor, conform legislaţiei procesual-penale, pentru că nu e de acord cu reluarea urmăririi penale. Potrivit procurorului, în activitatea acestui medic nu au mai fost înregistrate asemenea cazuri. Dacă va fi găsită vinovată, Raisa Rotari riscă trei ani de detenţie cu sau fără privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate până la cinci ani.

The following two tabs change content below.