Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale s-ar putea diviza

Boris Gîlcă

Responsabili din minister susțin ideea menționând că de la început era foarte complicat să găseşti un hotar între două sisteme – social şi medical

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea fi divizat. La aceasta s-a referit la începutul săptămânii prim-ministra Maia Sandu. Potrivit domniei sale, separarea este necesară pentru că atât în domeniul sănătății, cât și în domeniul muncii și protecției sociale există probleme care trebuie soluționate. Din 2017, după reformarea executivului, când din 16 ministere au rămas doar nouă, s-au economisit bani publici, care ulterior au fost cheltuiți şi pentru confortul angajaților. Circa 10 milioane de lei au mers pentru amenajarea unei camere de odihnă, fotolii din piele, mese de birou, oglindă, ceas de perete, comodă, plante decorative ș

Prim-ministra Maia Sandu susține că a fost o decizie proastă fuzionarea celor două ministere. „Pe dimensiunea sănătate sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute și pe dimensiunea protecției sociale avem o sumedenie de probleme. Sunt subiecte extrem de complicate și cred că ne permitem să avem două instituții separate, care să se axeze fiecare pe problema lui”, a declarat Maia Sandu.

Prima care a reacționat la cele declarate de către Maia Sandu a fost Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), care a anunțat că susține inițiativa de reorganizare a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prin divizarea în două ministere distincte. Menționând că separarea va avea o serie de efecte pozitive, printre care asigurarea promovării și apărării eficiente a drepturilor și intereselor legale ale salariaților, facilitarea elaborării și promovării politicilor naționale în domeniul muncii și în cel social-economic ș.a.

 Valentina Buliga: „Prim-ministrul are dreptul şi posibilitatea să propună şi să organizeze activitatea Guvernului în aşa fel încât să atingă obiectivele propuse”

Valentina Buliga, director general ai Casei Naționale de Asigurări Sociale, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că în experienţa sa în calitate de ministru al Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, constata pe atunci că era foarte complicat să găseşti un hotar între două sisteme – cel social şi cel medical: servicii sociale şi medicale, îngrijiri medicale la domiciliu şi ajutor din partea lucrătorului social, între asigurarea socială şi medicală (pierderea capacităţii de muncă, boală profesională, recuperarea sănătăţii şi incluziunea socială).

„Am văzut o oportunitate în comasarea acestor două ministere, ţinând cont de faptul că există experienţă în unele ţări, inclusiv europene. Din câte îmi amintesc, această reformă a fost susţinută de Banca Mondială şi de experţi de rang înalt european. Totodată, fiecare prim-ministru are dreptul şi posibilitatea să propună şi să organizeze activitatea guvernului în aşa fel încât să-şi atingă obiectivele propuse”, menționează Buliga. Secretarul de stat, Boris Gîlcă, susține ideea de separare a celor două ministere.

„Am o părere foarte bună și susțin separarea acestor două ministere, deoarece ele nu pot fuziona împreună. Când vom ajunge la un nivel cu țările europene în domeniul sănătății, denumirea de ocrotire va trece în bunăstarea sănătății”, a menționat Gîlcă.

 Scopul comasării: economisirea banilor publici

 În mai 2017, Vladimir Plahotniuc, care în acel moment nu deținea nicio funcție în stat, a anunțat la un briefing despre comasarea ministerelor. Astfel, din 16 ministere au rămas doar nouă. În decembrie 2017, expertul IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță, publica o notă analitică despre unele aspecte problematice ale reformei guvernului. În notă se menționa că Republica Moldova a mai avut experiența comasărilor ministeriale care, însă, din varii motive, nu au funcționat. Spre exemplu, comasarea Ministerului Sănătății cu cel al Muncii și Protecției Sociale într-un singur minister a fost realizată și anterior, în cadrul Guvernului Tarlev 2. După nici un an de la fuzionare, ministerele au fost separate pe motiv că politicile din ambele domenii erau fragmentate.

Expertul susține că noua reformă a guvernului nu a fost dezbătută public și nici nu au fost explicate clar criteriile de comasare a ministerelor fuzionate într-un singur minister. Prin micșorarea numărului de ministere, dar și de agenții, se dorea eficientizarea structurii executivului și economisirea banilor publici – achizițiile care nu au întârziat să apară. Pe 3 noiembrie 2017, Direcția Generală pentru administrarea clădirilor Guvernului din R. Moldova a organizat o licitație publică pentru procurarea mobilierului și reamenajarea sălii de ședințe și a camerei de odihnă de la etajul I al Casei Guvernului RM din partea str. Pușkin, în valoare de 506.228 de lei.

În 2017, Guvernul a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru confort

După cum se vede, reformarea executivului a adus bani pentru noi „investiţii” pentru Casa Guvernului. Site-ul Registrului de Stat al Achizițiilor Publice arată că jumătate de milion a mers pentru fotolii din piele, mese de birou, oglindă, ceas de perete, comodă, plante decorative ș.a. În noiembrie 2017, executivul intenționa să cumpere opt vaze decorative din granit pentru scările de la intrarea în acest edificiu, în valoare de circa 700.000 de lei. După ce a scris JURNAL de Chișinău despre acest lucru, în ședința executivului din 7 decembrie 2017, Pavel Filip a anunțat că vazele nu vor mai fi procurate. „E adevărat, erau incluse aceste vaze decorative, dar nu sunt obiecte de lux. Am solicitat să fie excluse. Vazele nu vor fi procurate pentru că și eu consider că banii publici trebuie cheltuiți cu mai multă chibzuință, mai ales acum, când avem atât de multe probleme sociale”, a declarat atunci Pavel Filip.

Cu toate acestea, la 24 august 2017, a fost încheiat un contract cu firma ARIA-GRUP SRL pentru reamenajarea sălii de ședințe și a vestibulului de la parter al Casei Guvernului din partea str. Al. Pușkin, inclusiv a camerei de odihnă, a grupurilor sanitare și a vestiarului, pentru care au fost cheltuite peste 10 milioane de lei, inclusiv TVA.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)