Ministerul Muncii vrea să reducă cu doi ani concediul pentru îngrijirea copilului

Ministerul Muncii vrea să reducă cu doi ani concediul pentru îngrijirea copilului

Concediul pentru îngrijirea copilului ar putea fi redus cu doi ani. Noile prevederi se conţin într-un proiect de lege de modificare a Codului Muncii elaborat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Instituţia pledează pentru reducerea treptată a duratei concediilor pentru îngrijirea copilului. La prima etapă se propune reducerea concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu doi ani, transmite jurnal.md.

Dacă până acum se acorda un concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 6 ani, acum acesta se reduce până la patru ani. Potrivit responsabililor, există mai multe dezavantaje ale concediilor excesiv de lungi pentru îngrijirea copilului, precum reducerea participării femeilor cu copii mici pe piaţa muncii, pierderea de către salariaţi a abilităţilor profesionale, reducerea şanselor de a avansa în carieră, discriminarea indirectă a femeilor la angajare şi ulterior la promovare, efectele negative asupra mărimii pensiei.

Proiectul de lege este supus dezbaterilor publice până pe 28 aprilie, ulterior acesta urmează să fie aprobat de Guvern şi supus votului în Parlament.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)