Minciuna PD are picioare scurte

Circa 900 de instituții de învățământ din R. Moldova au fost reparate și dotate cu bunuri datorită guvernelor României, Japoniei şi Germaniei

Un spot publicitar difuzat de mai multe media cu sigla Partidului Democrat din Moldova, informează că actualul guvern democrat a reușit să renoveze și să reconstruiască peste 900 de școli și grădinițe. În scrisoarea adresată alegătorilor semnată de Vlad Plahotniuc se menționează că: „Din 2016, Partidul Democrat, făcând ordine la Vamă, la Fisc și crescând încasările la bugetul de stat, am reparat peste 1.100 de școli și grădinițe”. Despre aceste „fapte” vorbesc și membrii de partid atunci când merg în teritoriu la întâlnirile cu cetățenii. Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) și reprezentanții Ambasadei României la Chișinău ne prezintă date concrete care contrazic afirmațiile Partidului Democrat.

„Vom continua să reparăm școli și grădinițe, să asfaltăm drumurile și să construim apeducte”, a declarat Violeta Ivanov, vicepreședintă a PDM, la întâlnirea cu locuitorii din Berlinți, Briceni, din 29 ianuarie. Duminică, 17 februarie, Vlad Plahotniuc a avut mai multe întâlniri cu locuitorii din raionul Nisporeni, unde a menționat că, datorită partidului pe care îl reprezintă, au fost renovate și modernizate peste 900 de instituții preșcolare în ultimii ani.

Și alți candidați democrați la întâlnirile cu alegătorii afirmă la fel ca șeful lor că, datorită partidului, au fost reparate și dotate cu bunuri instituțiile de învățământ, iar pe 11 februarie guvernul democrat a alocat 35 de milioane de lei pentru construcția și reparația unor grădinițe și școli, majoritatea fiind din raionul Nisporeni și Strășeni.

Mai mulți oameni sunt indignați de afirmațiile reprezentanților PD, care își asumă meritele pentru reparația grădinițelor și școlilor.

„Cum așa, datorită partidului a fost reparată grădinița noastră, dacă scrie cu litere mășcate că guvernul României a donat banii, iar Consiliul Raional a dat vreo câteva mii de lei? Președinta raionului, care e de la PD, chiar n-are obraz, spune numai minciuni, ei ne au de proști!”, ne spune indignat domnul Vasile din raionul Ungheni.

„Unele proiecte lansate la începutul anului 2015 pot avea actul de predare-primire a lucrărilor semnat în anul 2018”

Guvernele de la Chișinău și București au semnat în 2010 un acord cu privire la punerea în aplicare a programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. Programul de asistență tehnică pentru instituțiile preșcolare din RM a fost lansat în 2014.

Pentru implementarea hotărârii de guvern în cazul reparaţiilor instituţiilor preşcolare este responsabil Fondul de Investiţii Sociale din Moldova. Mircea Eșanu, directorul FISM, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că, din cele 100 de milioane de euro, 26 de milioane au fost repartizate pentru renovarea instituțiilor preșcolare. În 2014-2015 au fost reparte și dotate cu bunuri 325 de grădinițe.

„Lucrările de proiectare, licitațiile în cadrul primei tranșe a proiectului au fost lansate în a doua jumătate a anului 2014. Unele proiecte, lansate la începutul anului 2015, pot avea actul de predare-primire a lucrărilor semnat în anul 2018”, menționează Mircea Eșanu pentru ziarul nostru.

Pavel Filip, membru al Partidului Democrat, a fost desemnat prim-ministru în ianuarie 2016 de către fostul președinte Nicolae Timofti.

Bani europeni repartizați pe criterii politice în 2016

În 2016, după ce a fost învestit guvernul Filip, conform datelor de la FISM, au fost reparate 365 de grădinițe. În decembrie 2016, JURNAL de Chișinău a scris despre felul în care au fost repartizați banii românești pentru reparația a 83 de grădinițe. Beneficiare fiind în proporţie de 80% localităţile ale căror primării făceau parte din Partidul Democrat, deşi Guvernul României a solicitat insistent ca aceşti bani să fie repartizaţi proporţional pe zone. Partea română a respins lista de trei ori, ne-a comunicat șeful FISM, Mircea Eșanu.

„În cadrul acestui amplu program, România a promovat principiul unei distribuții echitabile a beneficiarilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova, astfel încât instituțiile preșcolare incluse în program, care au fost sau urmează să fie renovate și/sau dotate, să fie selectate pe criterii obiective”, se arată în răspunsul Ambasadei României la Chişinău, solicitat de ziarul nostru.

Din anul 2014 și până în prezent, în cadrul Programului de asistenţă tehnică şi financiară, acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova, au fost renovate peste 845 de grădinițe (circa 940 de subproiecte, deoarece unele instituții preșcolare au beneficiat repetat de subgranturi).

Alte 3 milioane de euro din partea Guvernului român, cap de listă fiind raionul Nisporeni

Mircea Eșanu a declarat pentru JURNAL de Chișinău că: „Recent, a fost debursată o nouă sumă de 3 milioane de euro, din care urmează să fie renovate sau dotate cu bunuri 244 de instituții preșcolare”. Cele 3 milioane de euro fiind din suma de 100 milioane euro acordate de România. Programul de cooperare pe anul 2018 dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României a fost întocmit prin schimb de scrisori la 18 decembrie 2018. În fruntea listei celor 244 de grădinițe stă raionul Nisporeni cu 26 de grădinițe care vor beneficia de reparații sau bunuri. Pe locul doi se situează raionul Drochia, cu 16 grădinițe, iar în raionul Strășeni vor fi reparate și dotate cu bunuri 10 grădinițe.

https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/intr29_52.pdf?fbclid=IwAR3CQmFKX_-DXzZCmPgk_9I_LqRBhSoIPE_O6imaD1fwTLYBgvNebwxyBEI

Până în prezent, Guvernul Republicii Moldova a reușit să valorifice doar 32 de milioane de euro din programul de asistență financiară nerambursabilă, în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România.

Și guvernul a alocat bani pentru raioanele unde candidează Plahotniuc și Filip

Pe 11 februarie guvernul democrat a alocat din bugetul de stat 35 de milioane de lei pentru construcția și reparația unor grădinițe și școli, dar și a unor blocuri sanitare. Potrivit documentului, executivul a alocat 30 de milioane de lei pentru renovare sau dotare, sau pentru diferite lucrări de reparații în școlile și grădinițele din 48 de localități din șase raioane. Alte 5 milioane vor merge pentru construcția sau renovarea blocurilor sanitare în gimnaziile din alte 19 localități.

Întâmplător sau nu, dar din numărul total de localități, fiecare al doilea sat este din raionul Nisporeni, acolo unde candidează liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. Alte 16 localități sunt din raionul Strășeni, acolo unde candidează un alt democrat, Pavel Filip, tot el prim-ministru, scrie tv8.md .

Carolina Chirilescu, Victoria Popa

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)