Mimarea luptei cu corupția continuă

Lucrare din Concursul CNA – „Talentul nu ia mită. Integritatea în imagini”

 

În timp ce unii încearcă să prevină actele de corupție din instituţiile de învăţământ, taxele pentru examene, fundații, reparații în școli și grădinițe cresc

Centrul Naţional Anticorupţie şi Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport au desfășurat pe parcursul lunii aprilie campania de informare „Fără corupţie la Bac” în liceele municipiului Chişinău. Alți șase elevi din diferite localităţi ale R. Moldova s-au oferit să fie voluntari ai Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pentru a contribui la prevenirea acestui fenomen. Din toamnă, studenții ASEM vor învăța ce înseamnă corupția, pentru a o preveni.

Corupția a devenit o practică obișnuită în R. Moldova, o recunosc chiar și responsabilii de combaterea acestui fenomen. Centrul Național Anticorupție şi PNUD au inițiat o campanie de prevenire a actelor de corupție în instituțiile de învățământ.

Șase elevi din diferite localități au devenit voluntari ai CNA. Aceștia vor elabora propriile platforme şi idei de comunicare prin care își propun să combată taxele neformale, favoritismul, copiatul și practici care generează corupţia în învăţământ.

Eduard Groza, elev la Colegiul pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei, este unul dintre voluntari pe care îi deranjează actele de corupție ce au loc aproape zilnic. El își dorește să schimbe mentalitatea celor din jur.

„Mă mustră conștiința din cauza greșelilor pe care le-am făcut în trecut. Am permis și altora să facă aceeași eroare. Noi, generația mai tânără, putem să contribuim la diminuarea acestui viciu. Știu că se colectează bani pentru fondul școlii, al clasei, pentru draperii și multe altele. Asta e situația, numai noi putem să schimbăm aceste realități. Părinții oferă bani pentru aceste fonduri ca să nu aibă copiii lor probleme sau să nu fie marginalizați”, a menționat Eduard.

În municipiul Chișinău Campania de informare „Fără corupţie la Bac” a fost desfăşurată în comun cu reprezentanţii Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport în 94 de licee. La şedinţele de informare au participat 4275 de liceeni, 425 de manageri ai instituţiilor de învăţământ şi cadre didactice.

 Instituțiile de învățământ au transformat sistemul într-o „vacă de muls”

Un sondaj efectuat în 2016 de către Asociația Obștească „Părinți Solidari” a scos la iveală taxe de până la 6.000 de lei, plăți cerute în unele grădinițe din capitală. Taxele de înscriere în instituții porneau de la 2.000 de lei. Părinţii spun că au plătit şi pentru reparaţii câte 4.500 de lei, 3.000 de lei, 2.500 de lei, fundația grupei care se achită lunar ajungea până la 600 de lei. Aceste taxe nu au dispărut, dimpotrivă, s-au majorat cu 50–100 de lei, ne-a declarat fondatoarea asociației, Ala Revenco.

„De mai mulți ani, o mare parte din societate strigă că corupția din educație există din cauza salariilor mici din acest domeniu. Orice încercare de luptă cu mita și taxele ilegale este calificată drept „denigrare a pedagogilor”.

O mare parte din funcționarii din domeniul educațional – preponderent în capitală – au transformat sistemul într-o vacă pe care o mulg din răsputeri. Ei au venituri ascunse și ilegale atât din sursele bugetare alocate de guvern, cât și din banii extorcați de la părinți”, a mai spus Ala Revenco.

În decursul anului 2018, conform raportul de activitate al CNA, în cadrul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării au fost depistate 25 de cazuri de corupție. Pentru săvârșirea infracțiunilor de corupție au fost cercetați penal 71 de funcționari din domeniul educației.

 

La ASEM studenții vor învăța ce înseamnă corupție

În iunie 2018, 60 de persoane au fost reținute pentru extorcare de bani de la studenții ASEM. Doi dintre cei șase profesori cercetați în dosarul mitei lucrează și în prezent în cadrul instituției, deoarece ancheta nu a fost finalizată.

Potrivit procurorilor, pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1.000 de lei. Nota pentru practica de producție costa între 1.000 și 1.500 de lei. Cea mai scumpă era aranjarea susținerii tezei de licență sau de master: între 400 si 550 de euro.

Din toamnă, studenții ASEM vor învăța ce înseamnă corupția tocmai pentru a o preveni. La ore, tinerii vor analiza studii de caz preluate de la CNA și Procuratura Anticorupție, iar la final vor primi un certificat de participare la acest curs.

Rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, a menționat că situația de anul trecut nu trebuie generalizată. „Nu vreau să stabilesc tangențe între aceste două procese, dar se completează unul pe altul. În ce privește mita luată de profesori, nu știu care sunt motivele din care avem așa situație”, a declarat acesta la deschiderea înregistrărilor la cursul universitar „Anticorupție și buna guvernare”.

Acest curs va cuprinde opt module și va fi predat pe durata unui an universitar 2019/2020 (septembrie 2019 – iunie 2020) de către profesori ai Academiei de Studii Economice a Moldovei, practicieni, ofițeri ai Centrului Național Anticorupție, procurori anticorupție și economiști ai Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.

Unii studenți susțin că fenomenul corupției la ASEM nu a dispărut, iar taxele au crescut cu câteva sute de lei. „O teză costă și 600 de euro”, ne-a declarat un student.

Casetă

În 2018, la CNA au fost înregistrate peste 1000 de dosare penale. Numărul de apeluri la linia naționala anticorupție a crescut de două ori față de anul 2017, ajungând la 2741 de apeluri. În dosarele pornite s-a constatat un prejudiciu în valoare de 64.548.431 de lei.

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)