Mihai Bozianu: „Eu îi învăț pe copii viața…”

Copiii de la internatul de orfani din Cărpineni, Hânceşti, sunt antrenați într-un proiect din care vor ieși cu o meserie pentru viață

 

central foto nadine chilianu

Mihai Bozianu, un tânăr apicultor, revenit de curând în patrie tocmai din Florida, SUA, implementează cu succes un proiect neobișnuit prin noblețea sa, finanțat de Ambasada Germaniei la Chișinău, și își dezvoltă concomitent mica afacere acasă, la Cărpineni, Hâncești.

Am ajuns pe costișa unui deal al Cărpinenilor pe la ora 16.00, când se însera, cu o echipă întreagă de jurnaliști într-o excursie organizată de Ambasada Germaniei la Chișinău. La poarta unui teren cu stupi, îngrădit cu un gard de lemn nou-nouț, ne întâlnește un tânăr domn cu ochi limpezi și senini, care radiază bunătate și căldură sufletească.

În stupi, locuiesc 50 de familii de albini

După cum am aflat mai târziu, domnul se numește Mihai Bozianu. „Aici, noi am pregătit un teren ca la primăvară să sădim cu copiii flori”, începe Mihai a ne arăta locul cu un spirit de gospodar. „Alături vom pune pepeni galbeni și verzi, ca atunci când vom veni să lucrăm, să avem cu ce ne răcori”, zâmbește molipsitor protagonistul. Îl întreb cam câte albini iernează în stupii noi și un pic neobișnuiţi pentru amintirile mele din copilărie la care Mihai îmi spune: „50 de familii”.

„Aici funcționează un sistem pe care l-am ales ca fiind cel mai potrivit pentru zona în care locuim. Am lucrat cu tehnologia respectivă în Florida doi ani de zile și am văzut că are un randament bun, am încercat-o și acasă și, văzând că merge, o folosesc în continuare. De fapt, sunt aceeași stupi, numai că sunt grupați câte patru pe paletă pentru a fi mai ușor să-i încărcăm, deoarece copiii nu pot să-i ridice singuri pe forkliftul cu care îi ducem la anumite culturi: la floarea-soarelui, tei, rapiță. Mai ducem albinile și în alte părți, fiindcă aici avem doar salcâmi”, ne arată apicultorul pădurea de dincolo de gard.

„Cândva, am fost ca ei”

Întrebat despre motivarea de a lucra cu copiii, Mihai a devenit foarte serios. „Eu am fost cândva ca ei… Am venit cu maică-mea aici, la un apicultor din Cărpineni. Am cumpărat două familii de albini. Îmi amintesc că abia duceam cele șase rame. Pe parcursul anilor de facultate am reușit să mă întrețin pe baza albinăritului, fiindcă am făcut două facultăți şi un masterat și a trebuit să stau la oraș. M-am gândit de ce să nu ajut și copiii nevoiași și orfani să capete o meserie pentru viitorul lor, să le acord șansa asta, donându-le aceste 50 de familii. Îi voi învăța să le crească și, poate, într-o bună zi, își vor iniția o afacere!”, ne spune apicultorul din Cărpineni.

„Suntem la început de cale. Am instalat stupii în august, am finalizat în octombrie. La această etapă, cred, am putea colecta miere cam la 25 kg pe stup. Sunt și ani mai reușiți. Bunăoară, anul trecut, unii apicultori au colectat, în medie, 55 kg la stup, alții, peste 100 de kg. E vorba de ani-excepție. Cam o dată la șase ani se întâmplă așa ceva”. Totuși, potrivit dlui Bozianu, dacă ești un bun apicultor și ai grijă de albini cum trebuie, obții 40 kg de miere per stup.

Meseria de la A la Z

Cineva din colegi îl întreabă pe Mihai dacă învață copiii și câte ceva din marketing, la care el zâmbește în colțul buzelor. „Eu îi învăț pe copii viața. Ce m-a învățat ea pe mine îi învăț și eu pe ei. Cât despre albini, le fac cunoscută meseria de la A la Z, începând cu regina până la cum ajunge borcanul pe raft într-un market. Vizionăm împreună filmulețe instructive, căutăm informații, le propun teme pentru acasă. Prima lor temă a fost să deseneze cum văd ei o prisacă, albinele. Au realizat niște desene extraordinare. Pe o parte din aceste desene le-am transformat în etichetele pentru borcănașele cu miere pe care vi le vom propune pentru procurare”.

Într-adevăr, de la prisacă, urma să mergem la internatul din localitate, unde copiii ne așteptau deja cuminți într-o sală de clasă, iar pe o masă din față – un șir întreg de borcănașe cu miere de două feluri: mai întunecată și mai deschisă la culoare. Miere din floare de tei și miere din floare de salcâm. După vizionarea unui film, avându-i ca protagoniști pe aceiași copii şi profesorul lor, am putut discuta și cu câțiva elevi care, în vorbe puține, s-au arătat foarte mulțumiți de activitatea lor și mi-au vândut și mie, cu jenă, două borcănașe cu miere, având ca etichete desenele executate de ei înșiși.

Proiect cu mai multe obiective

În drum spre Chișinău, liniștea, generată de „prelucrarea” impresiilor plăcute de la cele văzute, o întrerupe ghidul nostru, Larisa Coroban care, întrebată de cineva, ne oferă detalii despre contribuția financiară a Ambasadei Germaniei. „Cu cei 16 mii de euro a fost procurat echipamentul necesar: stupi, rame, mașină de stors mierea, fumuoare, haine de protecție, daltă. Stupii au costat mai mult, căci am ales cei mai buni care pot fi găsiți pe piața noastră. Mașina de stors miere e de producție germană. Utilajul se păstrează într-o încăpere la internat. În acest proiect se conțin mai multe componente: componenta economică – s-a inițiat o nouă afacere; componenta educațională – copii se aleg cu o profesie; componenta socială – copiii fără părinți sau din familii social-vulnerabile au posibilitatea să-și inițieze pe viitor o afacere. Domnul Bozianu face un lucru nobil care trebuie încurajat”.