Mesajul unui absolvent de liceu: „Ceea ce se numește astăzi clasa XII B, peste trei luni, va deveni diasporă”

Am fost astăzi, 31 mai, prezentă la manifestarea dedicată ultimului sunet pentru absolvenții Liceului Teoretic „Ion Creangă” din municipiul Chișinău. Pe lângă discursurile profesorilor, ale administrației liceului, m-a impresionat cel al absolventului Ion Bulgac:

…Tot ce știm cu siguranță e că nu va fi ușor așa cum nu a fost nici până acum. Și totuși, până acum a fost al naibii de interesant. Astăzi, înainte să plecăm, vrem să vă spunem lucruri importante, pe care nu ni le-a spus nimeni la vremea noastră.

Tezele, examenele de bacalaureat vor trece. Nota șase luată la tema pentru acasă sau absența nemotivată nu vor mai conta mâine, tot ce va conta vor fi cunoștințele și amintirile din liceu. Nouă nu ne-a spus nimeni la vremea noastră că orice moment trebuie prețuit și că nu vă putem reda ce șoc avem noi astăzi, când realizăm că, peste două luni, oamenii pe care îi numim cei mai buni prieteni vor fi despărțiți de sute și mii de kilometri, încercând să își facă o viață mai bună.

Iar ceea ce astăzi se numește clasa XII B, peste trei luni, va deveni diasporă. Încă aveți timp să vă faceți amintiri aici, în locul unde timpul nostru se termină astăzi. Suntem tineri cu potențial și știm asta. Suntem siguri că voi puteți fi mai buni decât noi și trebuie să fiți mai buni decât noi, pentru că Vestul cumpără inteligență și plătește bani frumoși pentru ea.

Noi suntem generația celor curați, care nu au fost învățați să fure și nu știm ce gust are corupția. Noi credem, noi credem că avem o șansă. O șansă care vine o dată la o generație. Și dacă o pierdem, tocmai copiii noștri o vor avea.

Părinții noștri au pierdut. Astăzi, ei ne pot ajuta. Pot fi Flămânzilă, Setilă, dar Harap-Alb suntem noi. Noi suntem responsabili să îi desființăm pe impostorii pseudoeuropeni de astăzi, nomenclaturiștii comuniști de ieri. Și noi credem că vom reuși.

Vrem să vă spunem că trebuie să vă folosiți timpul la maxim. Fiecare training, dezbateri, antrenamente de box… la care mergeți astăzi vă formează personalitatea de mâine. Alegeți-i pe cei mai buni care să vă reprezinte interesele. Alegeți-i pe cei care nu se tem să spună lucrurilor pe nume. Folosiți la maxim fiecare clipă. Noi vom pleca. Timpul nostru se termină azi, aici, dar jurăm că nu vom uita niciodată de unde am plecat.

The following two tabs change content below.