Menaj fără menajamente

CENTRAL Cornelia  Eftodii

Mai multe angajate care au lucrat la firma „Cristal menaj” SRL nu şi-au primit banii pentru munca prestată. Acestea au fost angajate ilegal, fără a semna un contract individual de muncă, au spus JURNALULUI de Chişinău, Cornelia Eftodii şi Galina Damaschin. Pe de altă parte, Controlul angajaţilor Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM) demonstrează contrariul.

Totodată, datele Biroului Naţional de Statistică (BNS) pentru anul 2015 relevă faptul că practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă este mai des întâlnită printre bărbaţi decât printre femei. Referindu-se la cazul respectiv, avocatul „Promo-Lex”, Vadim Vieru, afirmă că pentru încălcarea dreptului la muncă al persoanelor agentul economic ar risca cel puţin amenzi în valoare de până la 10 mii de lei şi un dosar penal.

Cornelia Eftodii (25 de ani) din satul Pârliţa, raionul Soroca, a venit la redacţia JURNALULUI de Chişinău împreună cu mama sa, invalid de gradul II, şi cu fiica (cinci ani) pe care o creşte de una singură. „Am lucrat şi nu mi s-au dat banii pentru care am muncit”, ne spune femeia tânără, în timp ce scoate un blocnotes în care are notate nişte date ce demonstrează că a lucrat şi trebuia să primească suma de 2695 de lei. Femeia spune că ea îşi cere banii munciţi. „Făceam curat o zi întreagă pentru 200 de lei”, ne-a relatat tânăra.

„Nu ne-au dat banii pe trei săptămâni”

Din suma de 2695 de lei, pe care trebuia să-i primească, femeia a primit doar 400 de lei, ceilalţi bani patroanele Mariana şi Lena au decis să nu i-i dea. „Îmi spuneau că au oprit pentru diferite amenzi. Ne căutau nod în papură. Alde mine mai sunt. Nu a primit banii Galea de la Pârâta, Dubăsari, Vica din Chişinău, căreia i-a murit bărbatul şi creşte de una singură un copil”, ne-a mărturisit femeia.

Solicitată de JURNAL de Chişinău, Galina Damaschin (43 de ani) din s. Pârâta, raionul Dubăsari, a confirmat că nu a primit suma de 2200 de lei pentru munca prestată în luna decembrie 2015. „Ne-au spus că au oprit banii pentru că s-ar fi stricat un cuţit, un cântar, care oricum nu costă atâţia bani”. Ea a mai spus că nu a fost angajată legal şi că a îndeplinit doar o anchetă când a fost luată la muncă. „E greu să-ţi găseşti un serviciu legal la noi. Am lucrat la „Cristal menaj” din 4 septembrie până în 23 decembrie. Nu ne-au dat banii pe trei săptămâni, înainte de sărbătorile de iarnă”.

În afară de Cornelia Eftodii şi Galina Damaschin, mai sunt femei care nu şi-au primit banii pentru care au muncit.
„Noi făceam curat, spălam geamuri fără a fi asiguraţi, la etajele 5, 6, 7. Într-o zi, aveam să cad de la etajul şapte, că nu mâncasem dimineaţa. Am avut noroc de o femeie care m-a ţinut de mână”, mărturisea Cornelia Eftodii.
În timp ce Cornelia spune că s-a angajat în a doua jumătate a lunii septembrie 2015 şi a lucrat până la 23 decembrie 2015, controlul ISM demonstrează că femeia a lucrat un an de zile cu un contract individual de muncă cu nr. 03/12, prin cumul, din 03.12.2015, având semnătura Corneliei Eftodii. „Contractul este încheiat în limba rusă, fiind inserate şi cerinţele privind securitatea în muncă şi anti incendiare”, a spus pentru publicaţia noastră, directorul ISM, Dumitru Stăvilă.

Mama Corneliei Eftodii, Vera Eftodii, a scris o plângere adresată ISM, prin care a descris cum funcţionează „Cristal Menaj” şi fărădelegile care se fac acolo, descriind în detaliu situaţia în care s-a pomenit fiica sa.

Rezultatul controlului Inspectoratului de Stat al Muncii

Potrivit directorului ISM, Dumitru Stăvilă, la faţa locului a fost inspectorul principal din cadrul Inspecţiei teritoriale Chişinău, Sorin Bologan, care a constatat că Cornelia Eftodii a fost angajată legal „prin contract individual de muncă din 03.12.2015 în funcţia de femeie de serviciu. Ulterior, la 04.01.2016 a depus o cerere de demisie din proprie iniţiativă, scrisă în limba rusă”. Inspectorul a stabilit doar ilegalitatea că „pentru perioada de activitate, administraţia unităţii nu a efectuat achitarea deplină a drepturilor salariale, suma de 340,14 lei”, scrie în răspunsul ISM.

Referindu-se la răspunsul ISM, Cornelia Eftodii ne-a spus că nu a scris niciodată vreo cerere, mai ales în limba rusă, aşa cum au constatat reprezentanţii ISM. „Eu nu pot scrie în limba rusă, iar semnătura o puneam pe o foaie unde erau scrise sumele de bani pe care le primeam”. În plus, femeia a lucrat doar patru luni de zile la agentul economic respectiv, şi nu un an, cum demonstrează înştiinţarea de la ISM, semnată de directorul ISM, Dumitru Stăvilă.
JURNAL de Chişinău a contactat angajaţii CNAM pentru a verifica dacă în timp de un an de zile Cornelia Eftodii a fost angajată la agentul economic respectiv şi i-a fost oprit din salariul său procentul pentru poliţa de asigurare obligatorie în medicină. Aceştia nu ne-au putut oferi asemenea informaţii, pentru că sunt date cu caracter personal. Informaţia poate fi obţinută de Cornelia Eftodii.

Fără carnet de muncă

„Am sunat la linia fierbinte, la 080099999 a CNAM-lui, şi mi s-a spus că pe numele meu nu a fost alocată nici o sumă de bani. Poliţa mea de asigurare în medicină este nevalabilă. Eu nu am carnet de muncă, pentru că peste tot am lucrat ilegal”, a spus tânăra de la Pârliţa.

Referindu-se la caz, avocatul „Promo-Lex”, Vadim Vieru, a spus că, atunci când nu este încheiat un contract între angajator şi salariat, este vinovat angajatorul. El este obligat în toate situaţiile să încheie contract individual de muncă. Chiar dacă contractul n-a fost încheiat pe hârtie, se consideră un contract încheiat din momentul începerii muncii. În cazul dat, persoana trebuie să se adreseze cu o plângere la ISM, să-şi ia un avocat, să prezinte şi martori.

Dacă ISM n-a constatat nicio abatere de la lege, atunci puţin probabil agentul economic va risca vreo pedeapsă. În mod normal, dacă ISM ar fi funcţionat cum trebuie, agentul economic ar risca cel puţin amenzi pentru faptul că a încălcat dreptul la muncă al persoanelor, dar ar risca şi un dosar penal. Amenda poate fi până la 10 mii de lei.
Agentul economic respectiv şi azi angajează femei la muncă. Am sunat la „Cristal Menaj” pentru a mă angaja în calitate de femeie de serviciu. Prima întrebare a fost despre vârsta pe care o am. Cristal Menaj” SRL oferă „servicii de curăţare oficii, servicii curăţare încăperi, curăţare de teritorii adiacente”, scrie pe pagina web a agentului economic respectiv.

„Avem nevoie de lucrători. Regimul de lucru e de la ora 9.00 la 19.00. Salariul 200 de lei pe zi, plătit la sfârşitul lunii. Zile libere – duminică şi luni”. Întrebată dacă angajările se fac legal, Lena Şevcenco, patroana SRL-ului în cauză, mi-a spus că „totul e cum trebuie”.

Angajări ilegale şi azi

Şefa Direcţiei statistica pieţei muncii BNS, Elena Vătcărău, a spus pentru JURNAL de Chişinău că, „în anul 2015, munca nedeclarată în rândul salariaţilor a constituit 7,5%, fiind în descreștere față de nivelul anului precedent (8,3% în 2014). Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înţelegeri verbale) este mai pe larg întâlnită printre bărbaţi (8,6% din totalul bărbaţilor) decât printre femei (6,6% din totalul femeilor). Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unei înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (46,2%) și comerț (21,4%).

Solicitată de JURNAL, Lena Şevcenco a spus că acuzaţiile ce i se aduc sunt nefondate, deşi emoţiile şi bâlbâiala o contraziceau. Patroana n-a vrut să vorbească cu presa sau să ne primească la birou, tăindu-ne scurt: „Noi am clarificat totul cu Inspecţia muncii şi cu toţi”.

The following two tabs change content below.