„Mariaj” cu scântei la locale

Nemulţumiri în mai multe raioane între PDA şi PAS legate de procesul de identificare şi desemnare a candidaţilor la alegerile locale

Foto: Nadejda Roșcovanu

Înaintarea unor candidaţi comuni din partea Blocului ACUM la alegerile locale generale are loc cu nemulţumiri în mai multe raioane. Reprezentanţii din teritoriu ai acestor partide reclamă că procesul este defectuos deoarece PAS şi „Platforma DA” nu au explicat clar criteriile şi condiţiile de selectare a candidaţilor.

La Bălţi, PPDA preconiza să înainteze candidatura deputatei Blocului ACUM, Arina Spătaru, la funcţia de primar. Partidul Acţiune şi Solidaritate a propus candidatura lui Boris Marcoci, fost membru PLDM, care a aderat la PAS în vara anului curent, după accederea Blocului politic ACUM la guvernare. Marţi, deputata Arina Spătaru şi-a suspendat în semn de protest calitatea de membră a Biroului politic permanent al partidului „Platforma DA”.

„Candidaţi scoşi din tufişuri”

Deputata s-a arătat nemulţumită că liderii partidului n-au conturat clar regulile în baza cărora organizaţiile teritoriale trebuie să identifice candidații comuni ai Blocului „ACUM”. „În consecinţă, oamenii din teritoriu n-au înțeles care sunt instrumentele de selectare și criteriile de identificare a celui mai bun. De asemenea, n-a fost creat un ghid pentru ca oamenii să înțeleagă cum pot fi formate listele candidaților comuni în consiliile raionale, municipale, orășenești, sătești. Ca rezultat, echipele au intrat într-o perioadă de negocieri dureroase, bazate pe ură, atac la persoană, injurii, şi chiar bătăi”, a declarat deputata.

Spătaru a mai specificat că un partid nu se ţine doar pe discursurile unui lider, ci în primul rând pe membrii săi, oameni din teritoriu.Cel mai dureros este faptul că acești oameni, care au fost alături de PPDA în perioade grele, acum sunt ignorați, în favoarea celor care până acum au stat în tufișuri. În popor se zice: „Nu da pasărea din mână pe cioara de pe gard” – cu acest îndemn vin către toți colegii mei care continuă să pună presiuni pe liderii din teritoriu ca să cedeze o oarecare funcție sau un oarecare loc pe listă în favoarea celor din tufișuri”, a mai spus deputata.

Candidat la Bălţi, cu probleme de integritate

Boris Marcoci, candidatul Blocului ACUM la funcţia de primar de Bălţi, a aderat la PAS în iunie, curent. Marcoci este consilier municipal în Consiliul Municipal Bălţi şi preşedinte al Comisiei consultative de specialitate pentru gospodăria municipală, administrarea bunurilor şi protecţia mediului. Totodată este fondatorul şi conducătorul întreprinderii SRL „Marsharcon”, o întreprindere specializată în construcţii.

Un control financiar efectuat de angajaţii Ministerului Finanţelor la începutul anului curent la Întreprinderea Municipală „Direcţia reparaţii şi construcţii drumuri, Bălţi” (DRCD) a depistat existenţa unui conflict de interese rezultat în urma încheierii unor contracte dintre întreprinderea municipală DRCD şi SRL „Marsharcon”. Ca rezultat, „ultima s-a ales cu beneficii financiare, prin  efectuarea lucrărilor de reparaţii în valoare de 1 019 mii lei şi 921,3 mii lei”, se arată în actul de revizie financiară din 27 martie 2019, al acestui control.

Totodată DRCD şi întreprinderea „Marsharcon” au încheiat două contracte de vânzare-cumpărare a mărfurilor cu nr.49/18 şi 51/18, la 29 şi 30 noiembrie 2018, fără respectarea procedurii de achiziţii publice, lăsând să se întrevadă iarăşi un conflict de interese. În urma tranzacţiei firma lui Marcoci a beneficiat de contracte în valoare de 510 mii lei. În cazul acesta a fost iniţiată o cauză penală, iar dosarul a fost expediat la CNA.

Denumirea firmei „Marsharcon” mai figurează într-un dosar iniţiat pe 7 aprilie 2016, în baza art. 183, alin. 2, factorii de decizie ai întreprinderii fiind acuzaţi că au încălcat regulile de protecţie a muncii, iar acest fapt a dus la decesul unei persoane.

„Întreprinderea municipală încheie contracte cu cine doreşte”

Solicitat de JURNAL de Chişinău să ne explice de ce a admis conflictul de interese, fiind şi consilier municipal şi beneficiar al contractelor din partea unei întreprinderi municipale, Boris Marcoci a declarat că firma sa a fost contractată de întreprinderea municipală în calitate de subcontractor. „Întreprinderea municipală, nefiind specializată în domeniu, ia subcontractori şi poate încheia contracte cu cine doreşte. În cazul dat am reparat un drum. Noi figurăm în acest dosar în calitate de martori”, a ţinut să precizeze Marcoci.

Cât despre accidentul de muncă de pe şantierul unde firma sa efectua lucrări, acesta a declarat că era peste hotare în acea zi şi a lăsat să se înţeleagă că a soluţionat acest conflict pe cale amiabilă. „Persoana decedată avea un copil minor, care din păcate era orfan şi de mamă. I-am procurat un apartament cu două camere, unde locuieşte deja de un an şi jumătate. Ne-a dat o confirmare în scris că nu are nimic împotriva noastră. Nu eram atunci în RM, cum poate fi directorul vinovat din moment ce nu era în ţară?”, s-a întrebat Marcoci. 

La Soroca, un candidat din partea societăţii civile

Au fost atestate şi în alte raioane dificultăţi legate de identificarea unui candidat comun din partea Blocului ACUM. Iurie Tănase, preşedinte al organizaţiei teritoriale a partidului „Platforma DA” , Soroca, ne-a informat că deşi le-a fost greu şi a fost nevoie de „multă răbdare” , în mun. Soroca au fost identificaţi 18 candidaţi din partea PPDA şi 14 din  partea PAS, la funcţia de primar. „Procesul de negocieri a fost dificil, a trebuit să dăm dovadă de mare răbdare, inteligenţă, să recurgem la compromisuri, dar până la urmă am dus la bun sfârşit negocierile”.

Tănase mai opinează că situaţia actuală le sugerează că, la următoarele alegeri, PAS şi „Platforma DA” ar trebui să meargă separat. „Şi acum trebuia să fie aşa. Noi, organizaţia teritorială a PDA, am avut candidaţi şi am fi putut acoperi toate primăriile din raion, dar am fost nevoiţi să cedăm anumite primării ca să fie bine între cei care au realizat acest mariaj politic”.

La Primăria Soroca, Blocul ACUM a desemnat candidatura unui tânăr, Ion Babiş, director al Centrului de tineret „Dacia”. „Aici PAS nu a avut un candidat, urma să fie din partea PDA. Puteam fi eu, dar am considerat candidatura lui Babiş mai potrivită. E reprezentant al societăţii civile, al noii generaţii, întotdeauna s-a manifestat activ”, a mai spus preşedintele OT, PDA, Soroca.

Negocieri cu scântei la Sângerei

Ca rezultat al negocierilor de la Sângerei, organizaţia teritorială a partidului „Platforma DA” a reuşit să-şi înainteze candidaţii la funcţia de primar în patru primării, inclusiv în or. Sângerei, PAS – în 23 de primării. Negocierile au culminat cu certuri, injurii şi ameninţări, din partea vicepreşedintelui PAS, Oleg Cernei, candidat la funcţia de primar la Pepeni, la adresa lui Tudor Tutunaru, candidat din partea PDA la Primăria or. Sângeri şi preşedinte al OT PDA.

Tudor Tutunaru ne-a confirmat că negocierile cu PAS au fost foarte dificile şi că s-a ajuns la certuri şi intimidări. „Din păcate, nu au existat criterii clare, un regulament, în baza căruia să fie selectaţi candidaţii. În niciun caz nu voi mai accepta să fiu parte a unor astfel de negocieri. E cum ar fi o casă cu doi stăpâni”, a conchis el.

Una din candidaturile „scoase din tufiş” din acest raion ar fi cea a lui Alistar Dombrovschi, primar interimar de Alexăndreni, care până mai ieri s-a manifestat activ în susţinerea PDM, acum a fost propus la solicitarea OT PAS Sângerei la funcţia de primar.

Oamenii din sat ne-au confirmat că acesta s-a implicat activ în aducerea oamenilor la protestele PDM organizate în vara anului curent la Chişinău, cu atât mai ciudat le-a părut să afle că Dombrovschi este candidatul Blocului ACUM la primărie. Solicitat de JURNAL, Dombrovschi a negat însă că ar fi adus oameni la proteste. „Suntem în perioada electorală, multe pot spune oamenii acum”, a spus el.

Abia anunţaţi la negocieri, candidaţii erau intimidaţi

La Glodeni au fost înaintaţi 12 candidaţi la funcţia de primar din partea PAS şi 7 candidaţi din partea PDA. „Am avut cazuri în care candidaţii noştri au fost terorizaţi, ameninţaţi. Unui candidat i-au zis: «Ia aminte că soţia ta e însărcinată, trebuie să nască în curând!».

Negociam cu reprezentanţii PAS, Rodica Nemerenco, Arcadie Maican şi Ion Maican, vicepreşedinte al raionului Glodeni. Am anunţat, spre exemplu, candidatura lui Vasile Lazăr, medic-şef, ori a Vioricăi Ciobanu pe care îi propuneam din partea PDA. La scurt timp unii candidaţi erau telefonaţi, inclusiv de deputatul democrat Ion Leucă, care îi intimida şi le cerea să se retragă. E cel puţin ciudat să negociezi cu PAS şi să ai de furcă cu PD. În ruptul capului nu aş mai accepta astfel de negocieri”, a declarat Valeriu Furtună, negociatorul PDA în raionul Glodeni.

Rodica Nemerenco, reprezentanta PAS la negocieri, a declarat că dacă a avut loc o scurgere de informaţii din cadrul negocierilor, aceasta nu s-a produs din partea reprezentanţilor PAS. „La ultimele alegeri parlamentare, am concurat cu Ion Leucă, eu fiind candidata Blocului ACUM, el fiind candidatul PDM. Nicidecum eu nu am putut să-i comunic lui Leucă cine era pe lista Blocului ACUM la locale. Mai degrabă o putea face cineva din echipa dlui Furtună, unde sunt şi oameni întâmplători. Pe de altă parte, vreau să comunic că şi dl Furtună îmi şantaja candidaţii la funcţia de primar din partea PAS, ca aceştia să treacă de partea Platformei DA. Noi ne-am dorit o schimbare, vrem oameni integri în fruntea raionului şi sperăm să ducem la bun sfârşit acest proces”, a spus Nemerenco.

Solicitat de JURNAL, Ion Leucă a negat că ar fi intimidat pe cineva. „N-am telefonat niciunui potenţial candidat. Avem suficiente personalităţi pe care le putem înainta la locale”, a spus el.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu