Maia Sandu își explică declarațiile cu privire la imposibilitatea înfăptuirii Unirii cu România

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, care a fost criticată dur de unioniști după declarațiile făcute duminica trecută, în cadrul celui de-al doilea Congres al formațiunii, consideră că „unii, din rea-voință, au reinterpretat mesajele” sale la subiectul Unirii.

„Din păcate, unii dintre unioniștii sinceri au auzit doar aceste reinterpretări tendențioase și s-au simțit ofensați. Îmi pare rău pentru aceasta. Nu am spus că Unirea din 1918 a fost impusă, ci că unirea nu poate fi astăzi impusă. Am spus că UE nu va accepta în componența sa o țară profund coruptă, cu instituții total subordonate intereselor oligarhice, că pentru a ne apropia de România și Uniunea Europeană trebuie să facem puțină ordine. Am mai spus că unirea nu poate să se întâmple ca altă dată (SIC!), adică ca în 1918, când a fost votată de Sfatul Țării. O asemenea decizie poate fi luată astăzi doar prin referendum”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Amintim că preşedintele acestei formaţiuni, Maia Sandu, şi-a exprimat poziţia faţă de subiectul unirii R. Moldova cu România duminica trecută, în cadrul celui de-al Doilea Congres al formațiunii sale. Aceasta a menţionat că „România nu poate „să înghită” un stat divizat, corupt şi că o asemenea decizie trebuie să fie una democratică. şi nu cum a fost făcută odinioară.

Reproducem mai jos fragmentul din discursul ei: „Relaţiile cu România sunt cele mai importante şi avem în rândurile noastre mulţi membri care împărtăşesc dezideratul unirii (R. Moldova) cu România. O mare parte din cetăţenii R. Moldova cred că soluţia pentru a îndrepta lucrurile în R. Moldova este unirea. Noi, membrii din noul birou PAS, considerăm că nu este real ca UE să permită unui stat membru să înghită un teritoriu corupt, divizat, care nu are stat de drept şi cu multe alte păcate. Cei care cred că pot să facă unirea astăzi sau mâine îşi asumă o promisiune nerealistă.”

„În primul rând, din perspectiva aderării la UE trebuie să îndeplinim nişte condiţii clare şi, în al doilea rând, să existe un consens naţional la acest subiect. Aceasta poate fi doar o decizie democratică a oamenilor care locuiesc pe acest teritoriu, nu poate fi făcută sau impusă, aşa cum s-a întâmplat altădată”, a remarcat Sandu, contestând valabilitatea actului Unirii de la 1918.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)