Mai generoşi cu partidele decât cu soţiile lor

Au pensii de 900 de lei şi ar fi donat partidelor din care fac parte câte 90000 de lei

pensionarii .f.nadea roscovanuComisia Electorală Centrală a dat publicităţii rapoartele financiare ale partidelor care s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent. Rapoartele financiare cuprind perioada 10–23 octombrie. Printre finanţatorii partidelor se găsesc deputaţi, membri de partid, oameni de afaceri, precum şi pensionari, studenţi şi şomeri. Cei mai bogaţi şi generoşi pensionari s-au dovedit a fi cei din lista donatorilor partidului lui Dodon, PSRM. Pensionari cu pensii de câte 900 de lei au dăruit partidului câte 90000 de lei. Soţiile acestora nu şi-au putut ascunde mirarea că soţii lor ar fi ţinut în mână astfel de sume.

Partidul Socialiştilor lui Igor Dodon a raportat încasări de 1 836 000 de lei de la 23 de donatori. Printre aceştia figurează mai mulţi studenţi şi pensionari care au făcut donaţii în valoare de 80000–90000 de lei. Astfel, Sergiu Fântână, fost primar de Mărăndeni, în vârstă de 33 de ani, a donat 92800 de lei. Nu se ştie din ce cauză acesta figurează în raport ca pensionar. Soţia lui Fântână s-a arătat mirată că soţul ar fi făcut o astfel de donaţie. Însuşi Sergiu ne-a spus că „susţine cu trup şi suflet partidul”, iar banii i-ar fi acumulat muncind la negru în Europa şi Rusia la construcţii (sic!).„Am şi iaz, dar banii nu sunt de acolo”, ne-a spus foarte vag socialistul. Întrebat de ce soţia nu e la curent cu astfel de cheltuieli din bugetul familiei, bărbatul ne-a dat de înţeles că ar fi în proces de divorţ.

„Doamne fereşte!”

Un alt pensionar generos de pe lista socialiştilor este Leonid Burlacu, în vârstă de 64 de ani, din Cupcini, Edineţ. Potrivit datelor raportului, pensionarul ar fi donat 87900 de lei partidului. Am încercat să luăm legătura cu acesta, dar ne-a răspuns soţia lui, Svetlana. Potrivit acesteia, soţul a lucrat în trecut mecanic auto. Acum primeşte o pensie de 900 de lei. „Doamne fereşte!”, se miră femeia fiind întrebată dacă s-a subţiat cumva bugetul familiei în favoarea partidului. „Eu nu ştiu despre nicio sumă, sunaţi mai bine la office”, ne-a sugerat destul de agitată femeia. Socialistul Leonid Burlacu nu a răspuns la apelurile noastre.

Milioanele trecute dintr-un buzunar în altul

Cea mai mare parte a banilor acumulaţi în prima perioadă a campaniei electorale de către Partidul Democrat din Moldova (PDM) au fost investiţi în publicitate, şi nu în oricare, ci în publicitatea de la posturile TV ce fac parte din holdingul General Media Grup, fondat de OTIV Prime Media, despre care se spune că ar fi controlată de prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit raportului financiar, pentru prima perioadă a campaniei electorale, PDM a acumulat 9 492000 de lei, bani acumulaţi din donaţii de la persoane fizice. Circa 9,2 mil. de lei au fost investiţi în publicitate, din care 7,6 mil. – în publicitatea TV. Cea mai mare parte a sumei, peste 6 mil. de lei, a fost cheltuită în publicitate la posturile de televiziune Prime, 2 Plus, Canal 3 şi Publika TV. Despre Plahotniuc se spune că, în afară de cele patru posturi TV, deţine şi un post de radio. Şi asta în condiţiile în care Codul Audiovizualului prevede că o persoană poate să deţină cel mult doi radiodifuzori. În total, PDM a avut în primele două săptămâni ale campaniei electorale 450 de donatori.

Printre marii finanţatori se numără Nicolae Molozea, care, potrivit raportului, a donat 93000 de lei, acesta lucrează în cadrul „Elex” SRL, Sergiu Ionel („CRIS Registru” ÎS) – 90000 de lei; Elena Raileanu („UNIC” SA) – 90000 de lei; Ghenadie Cucu (SRL „Galetus-Com”) – 80000 lei; Victor Guţu (SRL „AMG Kernel”) – 60000 de lei; Leonid Cornienco (SA „Moldasig”) – 52000 de lei; Ion Stratulat (deputat) – 40000 de lei etc. O bună parte din donatorii PDM activează în structurile statului. Astfel, circa 30 de angajaţi ai Întreprinderii de stat „CRIS Registru”, întreprindere subordonată Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, condusă de un minsitru PDM, au donat câte 10000 de lei. Printre donatori figurează mai mulţi angajaţi ai Poştei Moldovei, dar şi angajaţi din domeniul Asistenţei Sociale şi Protecţia Familiei, care au donat, nici mai mult nici mai puţin, câte 10000 de lei. Directorul Azilului de bătrâni din Cuşmirca, Şoldăneşti, Felicia Catrinici, a donat partidului 20000 de lei.

Milionarii PLDM

Partidul Liberal-Democrat, potrivit raportului, a acumulat încasări de 10,1 mil. de lei dintre care 9,4 mil. de lei au fost deja cheltuiţi pentru publicitate. Circa opt milioane de lei au fost investiţi în publicitatea TV. Trei milioane de lei au fost cheltuiţi pentru publicitate la posturile TV ce fac parte din holdingul General Media Grup. Potrivit datelor raportului, cel mai mare finanţator al PLDM este liderul partidului Vlad Filat, care a donat 1,2 mil. de lei. Acesta este urmat de deputatul Valeriu Streleţ, care a donat 1,1 mil. de lei. Printre marii finanţatori ai partidului figurează antreprenorul Andrei Cârnaţ, în vârstă de 34 de ani, care a alocat 1 mil. de lei acumulaţi din salarii şi premii, şi Victor Roşca, secretarul general al PLDM, care a alocat 1 mil. de lei. În total, PLDM a avut în primele două săptămâni de campanie electorală 65 de donatori.

Lista oamenilor de cultură

Partidul Liberal-Reformator a acumulat încasări de circa 2,8 mil. de lei de la 34 de finanţatori. O bună parte din donatori fac parte din domeniul academic. Cel mai mare finanţator este Corneliu Molea, angajat al „Prut Internaţional” SRL, care a făcut o donaţie de 320 000 de lei. Printre marii donatori se mai numără Boris Doneţ („FOMRI” SRL) – 200000 de lei; Vitalie Verejan („Rapid Logistic” SRL) – 200000 de lei; Eugeniu Barbu („Casa del Pane” SRL) – 150000 de lei; deputatul Oleg Bodrug – 100000 de lei; directorul SA „Hotel Chişinău” – 100 000 de lei; viceministrul Transporturilor, Boris Gherasim, viceprim-ministrul Tatiana Potîng şi deputatul Ion Hadârcă au donat câte 50000 mii de lei.

PCRM este mai sărac

Dacă în ultimele două campanii electorale din 2009 printre finanţatorii comuniştilor figurau şefi de spitale raionale, angajaţi ai inspectoratelor fiscale, ai caselor teritoriale de asigurări în medicină şi ai celor de asigurări sociale, primari, şefi de poştă, angajaţi ai „Moldtelecom”, funcţionari de la Guvern, Preşedinţie şi ministere, astăzi, aceştia s-au mutat să sprijine, cu voie sau de nevoie, alte partide, iar lista Partidului Comuniştilor este mult mai modestă. PCRM a raportat în perioada 10–23 octombrie încasări de 876 000 de lei. Banii au fost donaţi de 124 de persoane, inclusiv de liderul formaţiunii Vladimir Voronin. Contribuţia acestuia a fost de 140000 de lei. Printre marii finanţatori se mai numără Tamurcov R , medic – 50000 de lei; Valera Ţîrdea (LUMTEH) – 25000 de lei; deputaţii Veaceslav Bondari şi Anatolie Zagordnîi – 25000 de lei şi, respectiv, 15000 de lei. Lista comuniştilor cuprinde şi mulţi pensionari, care au donat sume între 700 şi 6000 de lei.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu