Lupu, la Curtea de Conturi

Transparency International-Moldova: „O persoană loială, care nu va lupta niciodată împotriva sistemului”

La final de mandat, vicepreşedintele PD, Marian Lupu, s-a ales cu o nouă funcţie, cea de preşedinte a Curţii de Conturi, instituţie responsabilă de monitorizarea şi controlul legalităţii cheltuirii banilor publici. Lilia Caraşciuc, directoarea „Transparency International-Moldova”, consideră că prin numirea lui Lupu s-a atentat din nou la integritatea acestei instituţii, care în statele democratice este una apolitică şi independentă. „Nu e prima oară când în fruntea Curţii de Conturi este numit nu un profesionist, ci o persoană care vine din sfera politicului.

Într-o evaluare a organizaţiei Transparency International din 2014, am sesizat acest handicap şi am recomandat că dacă tot sunt numite persoane din domeniul politic, atunci să acceadă cineva din partea partidelor de opoziţie, indiferent de cine e la putere, cine e în opoziţie. Acest fapt, cel puţin, ar asigura un control mai eficient al utilizării banilor publici şi ar contribui la înlăturarea problemelor legate de cheltuirea acestora. Cu părere de rău, nu s-a ţinut cont de recomandarea noastră”, a spus Caraşciuc.

Cât priveşte candidatura lui Lupu, directoarea TI-Moldova consideră că acesta a fost şi rămâne un om loial partidului din care face parte şi care nu va lupta niciodată împotriva sistemului, chiar dacă va observa probleme majore legate de cheltuirea banilor publici în instituţiile statului. „Marian Lupu mai degrabă va fi o persoană de protocol, afiliată actualului sistem politic”, a conchis Caraşciuc.

Însuşi Marian Lupu se consideră a fi persoana indicată pentru această funcţie. „Totuşi 14 ani am activat în Parlament. Este o perioadă arhisuficientă”, a spus Lupu solicitat de jurnalişti. După ce a fost ales în funcţie şi a depus jurământul de la tribuna Parlamentului, democratul a avut parte de o replică lansată de liderul PCRM, Vladimir Voronin.

„Marian, nu ai spus cum vei reacționa la indicații?”, a fost întrebarea liderului PCRM. „Legea spune clar: Curtea nu ține cont de niciun fel de indicații. Unica indicație este hotărârea Parlamentului. Persoane fizice sau juridice nu sunt în drept să vină cu indicații”, a spus Lupu.

Amintim că deputatul PD a fost singurul concurent înscris în cursa pentru şefia CC. Funcția respectivă a devenit vacantă în urma demisiei lui Veaceslav Untilă, care a fost numit tot ieri în funcția de director al Consiliului de Administrație al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. De menționat că, la ultima ședință a legislativului din anul trecut, Untilă l-a propus în calitate de membru și vicepreședinte al Curții de Conturi pe Viorel Chetraru, fost director al Centrului Național Anticorupție.

La aceeași ședință au avut loc numiri pe bandă rulantă pentru o serie de funcţii de conducere în instituții de stat, unde au fost votați mai mulți deputați PD. Ca rezultat, legislatorii din grupul PPEM, Eugen Carpov și Ștefan Creangă, care este și președinte al Comisiei economie, dar și fostul ministru al Economiei în Guvernul Filip, Octavian Calmîc, au fost numiţi directori ai Consiliului de Administrație al ANRE.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu