„Luaţi cu asalt Prutul!”

La Chişinău, Ziua Naţională a României adună de la an la an în piaţă o generaţie tot mai tânără

DSC_80411decembrie2015f.nadea roscovanu

Proteste antiromâneşti în faţa Ambasadei României. Fotografii: Nadea Roşcovanu

Conştienţi că politicienilor R. Moldova le este frică de unirea cu România, acum mai mult ca niciodată, le este frică de justiţia care va veni odată cu ruperea hotarelor de peste Prut, generaţiile de români basarabeni, care au ratat unirea în anii de renaştere naţională, îşi clădesc toate speranţele în tânăra generaţie, în copiii şi nepoţii lor.

1 decembrie, Chişinău, urbea e animată de sufletele tinerilor în care clocoteşte spiritul unionist. Profesorii, părinţii şi bunicii care simt româneşte vin la marşurile junilor. Vladimir Prisăcaru a venit să aducă o floare la monumentul Marelui Ştefan în semn de omagiu adus neamului românesc. Este unul din părinţii care şi-a educat cei cinci copii în spiritul valorilor democratice şi al identităţii naţionale, iar astăzi se bucură că străduinţele lui prind rost. Unicul său fiu, mezinul, continuă să lupte pentru idealurile naţionale pentru care a luptat şi el la începutul anilor ’90, atunci când venea de mână cu băiatul mic la toate adunările din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Bărbatul trecut de 60 de ani ştie că multă lume din generaţia din care face parte, care s-au născut şi au fost educaţi în timpuri sovietice, nu-şi recunosc identitatea românească. „Nu ştiu adevărul din cauza că nu se instruiesc”, spune el.

Acum, crede el, e rândul copiilor să-şi facă datoria faţă de neam: „Copiii şi nepoţii lor au datoria să-şi informeze părinţii din generaţia mea, fiindcă au acces la informaţii datorită internetului. Tinerii ştiu adevărul. Tinerii au fost cei care au făcut în toate timpurile revoluţiile”. Prisăcaru consideră că actualii politicieni au compromis idealurile noastre, poporul nici n-a apucat să afle adevărul despre Europa. Pentru aceasta este nevoie ca o parte din tinerii moldoveni să pătrundă la guvernare, „ca să mişte luntrea din loc şi să ne readucă acasă”, spune el.

DSC_83401decembrie 2015f.nadea roscovanu

Petru Tarhon, profesor şi doctor emerit, a venit ca în fiecare an de 1 decembrie cu flori la monumentul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” ca să consemneze Ziua Naţională a României. Spune că R. Moldova nu poate exista ca stat aparte, „este un stat artificial, domnilor!”. Profesorul, 85 de ani, crede că în şcoală nu se face instruirea necesară pentru trezirea conştiinţei naţionale: „Ar trebui ca profesorii să le lămurească mai insistent copiilor cine sunt, dacă părinţii lor nu ştiu”. „Ei ar trebui să pună umărul la educaţia tineretului şi la înfăptuirea unirii. Asta este calea noastră adevărată, din punct de vedere istoric. Noi, în R. Moldova, nu avem industrie, nu avem minereu, nu avem sare, nu avem bogăţii subterane. Nu avem cu ce ridica economia. Numai cu agricultura n-o faci, fiindcă aceasta depinde de Cel de sus. Cine nu ar veni la conducere nu are cu ce să facă economie, de aceea trebuie să ne unim. Unirea face puterea! Trebuie făcut totul ca să ne unim în câţiva ani, ca până la o sută de ani de la Marea Unire să fim iarăşi împreună. Să ne ajute Dumnezeu!”.

Profesorul spune că străinii care au venit cu traiul în R. Moldova nu recunosc că suntem români, dar cei născuţi aici, moldovenii români, trebuie să înţeleagă că suntem un neam.

Lângă Catedrala „Naşterea Domnului”, în această zi de 1 decembrie, este dezvelită placa comemorativă unde va fi ridicat „Monumentul celor Trei martiri ai sfintei cauze naţionale”: Alexei Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea. Prezent la eveniment, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a spus că nu mai este mult până va fi ridicat acest monument, încă un pas spre Unire.

DSC_82871decembrie 2015f.nadea roscovanu

„Aş vrea să mă adresez tinerilor din Chişinău, de la Bucureşti, de la Cluj, de la Bălţi sau Cahul, luaţi cu asalt Prutul, zdrobiţi vămile, graniţele şi barierele nedreptăţii dintre noi. Ele sunt demult depăşite, nu mai au niciun folos, nu creează decât obstacole în calea unei vieţi mai bune. Astăzi, în România, în ţările UE, toate mărfurile sunt mai ieftine, tarifele sunt mai mici, condiţiile de viaţă sunt mai bune, salariile şi pensiile mai mari, în plus, există securitate, există linişte. Şi dacă sute de mii de cetăţeni din Siria, Irak, Afganistan, refugiaţi, migranţi, alţii chiar terorişti, au reuşit să treacă fără niciun fel de bariere prin toată Europa, este păcat că noi aici, între Prut şi Nistru, nu ne putem lămuri cu un râuleţ. Este timpul să luăm cu asalt Prutul exact aşa cum a fost luat cu asalt zidul din Berlin, oamenii simpli au dărâmat hotarul dintre Germania şi Germania şi au făcut o singură Germanie, la 1989.”

„În cazul în care o vor dori oamenii simpli, niciun guvern nu se va putea opune. Iar cetăţenii de aici vor fi fericiţi să primească peste noapte paşaport, pensie de câteva ori mai mare, alte indemnizaţii, altă siguranţă şi condiţii pentru prosperitate în 10-20 de ani, plus accesul la infrastructură etc. Aşa vom rezolva foarte rapid tot programul de asociere cu UE, de integrare în UE, şi toate celelalte cu care ne chinuim de 25 de ani şi nu reuşim. Acesta este îndemnul către tânăra generaţie şi consideraţi că a început numărătoarea inversă.”

O ploiţă rece toarnă cerul în seara zilei de 1 decembrie peste harta României Reunificată de tinerii basarabeni, însoţiţi de profesori, părinţi şi bunici, în faţa catedralei Naşterea Domnului din Chişinău.

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)