Le-au dăruit fericirea nesperată

700 de rochii, 100 de costume, încălțăminte, accesorii și produse cosmetice au fost adunate timp de câteva zile pentru elevii absolvenți din școlile de tip internat în cadrul unui proiect caritabil

Pentru un copil rămas fără ocrotire părintească, permanentă și temporară, statul oferă lunar o indemnizație de 800 de lei, iar la absolvirea instituțiilor de învățământ de tip internat fiecare elev primește 5000 de lei și 32 de lei zilnic pentru procurarea produselor alimentare. Absolvenții nu-și permit să cheltuiască bănuții oferiți de stat pentru procurarea unei ținute pentru balul de absolvire, însă în acest an toți vor avea parte de un bal al fericirii.

Patru femei din Chișinău și-au propus să le ofere un strop de fericire tuturor copiilor din școlile de tip internat, dar și celor din familiile social vulnerabile, dăruindu-le ținute, încălțăminte, accesorii pentru balul de absolvire. Olesea Vîrtosu, Anastasia Sturza, Cristina Mastac și Ala Botnari au adunat în câteva zile sute de articole vestimentare în urma unor anunțuri publicate pe internet sub genericul „Balul Fericirii”. „Ideea ne-a venit în timp ce stăteam la o cafea și ne aminteam cum a fost balul nostru de absolvire, iar acele emoții ne-au făcut să ne gândim și la alți copii, tineri. Măcar o dată în viață să se simtă și ei prinți și prințese”, menționează Olesea Vîrtosu.

Organizatoarele spun că din start s-au gândit să doneze rochiile lor și ale prietenelor lor unui singur internat, însă după publicarea anunțului pe rețelele sociale au fost invadate de zeci și sute de mesaje. Acestea susțin că au primit colete cu haine, accesorii și încălțăminte din diferite colțuri ale lumii, trimise de conaționalii noștri. Acest fapt le-a determinat să împartă aceste haine tuturor elevilor din internate și celor din familiile nevoiașe care nu-și permit să procure rochii sau costume pentru balul de absolvire.

Donatorii sunt oameni simpli

Organizatoarelor li s-au alăturat și mai mulți proprietari de saloane de înfrumusețare, care le vor coafa și machia gratis pe absolvente. Câteva croitorese din Bălți vor coase rochii după placul și modelele pe care absolventele și le-au ales. „Avem în jur de 700 de rochii și 100 de costume pentru băieți, la fel oamenii au donat și accesorii și produse cosmetice de care s-au bucurat fetele, unele dintre ele nu au avut niciodată în viață un ruj. Nu m-am așteptat ca într-un timp atât de scurt să adunăm atâtea lucruri frumoase pentru acești copii, iar fericirea de pe chipurile lor este cea mai importantă pentru noi. Dacă ați vedea cât sunt de fericiți când măsoară rochiile, încălțămintea, nu vă pot descrie în cuvinte! Cei care au donat aceste haine sunt oameni simpli și noi le mulțumim pentru acest gest”, ne spune Cristina Mastac. Organizatoarele colaborează cu direcțiile de învățământ din raioane care le vor oferi o listă a copiilor ce provin din familiile social vulnerabile pentru ca restul articolelor vestimentare să le fie donate acestora.

 

„Ei nu au îmbrăcat așa ceva în viața lor”

Directorii școlilor-internat din R. Moldova au rămas impresionați de acest act caritabil menționând că, prin aceste daruri, organizatorii le-au făcut viața mai frumoasă acestor copii. „Ei nu au îmbrăcat așa ceva în viața lor. Copiii au fost și și-au ales câte o ținută vestimentară pentru bal și câte ceva pentru alte ocazii. Erau foarte fericiți. Ne gândim acum pe 15 iunie să sărbătorim în incinta internatului, elevii vor avea parte de muzică, vorbe bune și de o masă modestă. Pentru mine personal, când acești copii pleacă, părăsesc gimnaziul nostru e ca și atunci când copilul îţi pleacă de acasă, înțelegeți? Noi ne-am străduit să-i pregătim pentru viața de după internat, dar realitatea este dură”, ne spune Tudor Țenu, directorul Școlii de tip internat pentru copii orfani din satul Cărpineni, raionul Hâncești.

Pe 14 iunie, cei 14 absolvenți ai gimnaziului de tip internat pentru copii orfani din Strășeni vor serba balul de absolvire, care în acest an va fi unul deosebit, deoarece elevii vor purta ținute alese. „Ei au avut posibilitatea să-și aleagă după mărime și plac câteva ținute vestimentare pe care organizatorii acestui act caritabil li le-au pus la dispoziție. Personal salut astfel de gesturi și îi îndemn și pe ceilalți să participe”, menționează Constantin Ioniță, directorul școlii de tip internat pentru copii orfani din Strășeni.

Statul s-a angajat să asigure copiii orfani cu spaţiu locativ, dar prevederile au rămas doar pe hârtie

Unui absolvent rămas fără ocrotirea părintească statul îi oferă la absolvirea gimnaziului 5000 de lei. De asemenea, o hotărâre de guvern din 2002 spune că statul şi-a luat angajamentul să asigure copiii orfani cu spaţiu locativ şi suport la angajarea la muncă, însă aceste prevederi au rămas doar pe hârtie, susțin unii directorii de internate. În anul 2016, în Republica Moldova cele 42 de centre de plasament temporar pentru copiii în situații de risc au oferit servicii pentru 2.025 de copii orfani, semiorfani și din familiile social vulnerabile. La sfârșitul anului 2016, în țara noastră activau 375 de familii de asistenți parentali profesioniști care îngrijeau de 701 copii, iar alți 306 copii trăiesc în 69 de case de tip familial, potrivit datelor furnizate de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei din Republica Moldova (MMPSF). Conform unui raport din 2016 al Direcţiei Municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului în evidența autorităților capitalei erau 1483 de copii rămaşi fără ocrotirea părintească.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)