La doar 2 ani, Catiușa, fetița-soare din Orhei luptă cu cancerul!

Cel mai rău lucru pentru un părinte este atunci când îți vezi copilul suferind și nu știi cum să-l ajuți. Nu înțelegi de ce a fost ales anume el, unde ai greșit de ai meritat o pedeapsă atât de crudă și cum să-ți aduni puterile să lupți cu acest dușman. Ai vrea sa-i iei toată durerea ca să-l vezi zâmbind ca acum câteva săptămâni, ai vrea să aibă o copilărie pură, fără camere de spital, medicamente și intervenții chirirgicale. Ai vrea ca totul să fie un vis urât din care să te trezești și să răsufli ușurată că e doar un vis. Dar vis nu e… e un adevăr crud, pe care ți-l confirmă medicul, și nu știi ce să faci de disperare…

Familia Nasalciuc, o  familie obișnuită, ca oricare alta din această lume, doi părinți simpli, mama Olga, asistentă medicală, tatăl Vitalie, agent de pază. Din unirea lor s-a născut un  minunat  copilaș  pe nume Catiușa. Ea este fetița-soare din Orhei,  așa îi spun acolo. Acest îngeraș, de 2 ani și 8 luni a fost diagnosticată cu tumoarea Wilms un an în urmă (cunoscută și ca Nefroblastom la rinichi).

Părinți îndurerați dar plini de speranță

Într-o zi, mama fetiței a simțit o inflamație în partea stânga a corpului fetiței, iar după un control obișnuit la medic, în Orhei, i s-a spus că nu este nimic grav . Ca orice mamă nu a rămas indiferentă și a hotărât să facă o ultrasonografie la Chișinău, unde i s-a diagnosticat această tumoare. Acest tip de cancer  afectează copii între vârsta de 1-5 ani , la unul din rinichi sau la ambii, 90% din cazuri având histologii favorabile. După o intervenție chirugicală în care i-a fost exterpat rinichiul problematic, și un tratament postoperatoriu  de chimioterapie de 8 luni, acest copil  nu a avut parte de liniște, deoarece boala a recidivat.

Părinți disperați, părinți îndurerați care au încercat din toate puterile să nu afișeze acest caz în lume, care s-au străduit să-și salveze copilul singuri, cu puterile proprii, împrumutând bani de unde puteau. Din păcate după încercări inutile de a face față acestei probleme, nu au reușit, și  au fost convinși de către rude și prieteni să apeleze la ajutorul oamenilor. Ina Negruță, mamă în primul rând și voluntară, care s-a implicat trup și suflet în salvarea acestui copil este purtătorul de cuvânt al acestei familii și organizatorul donației on line ”Din inimă pentru Ecaterina Nasalciuc”: ”Întotdeauna când mi se întâmplă astfel de cazuri, cum este cel al Catiușei, mă gândesc cât suntem de norocoși noi, oamenii sănătoși că ne putem întoarce seara acasă să ne îmbrățișăm copiii și să ne bucurăm de ei. Cu mare regret, aceste cazuri mă sensibilizează foarte mult și mă fac să mă gândesc la valoarea vieții pe acest pământ și să-mi dau seama că nici pe de parte nu este totul material…partea sufletistă este mult mai importantă.”

Soprana Tatiana Costiuc, nu rămâne indiferentă și se implică activ in proiecte caritabile.

Pentru a salva acest copil, în Orhei , s-au organizat diferite evenimente de caritate pentru a strânge fonduri. De la un târg a mămicilor din oraș, care au vândut îmbrăcăminte și alte lucruri la prețuri simbolice, până la un concert , organizat de soprana și maestrul în artă Tatiana Costiuc. Recitalul a avut loc la 1 decembrie  în sala mare a școlii de muzică din Orhei, și a beneficiat de o sală arhiplină de oameni care au venit să o asculte pe Tatiana și bineănteles să contribuie la salvarea micuței Biletele au fost vîndute la un preț accesibil de 50 de lei.

Într-o discuție, Tatiana a spus: ”În momentul în care am auzit acest caz, nu am ezitat nicio clipă și am zis că vreau să o ajut cu ceva. M-a pătruns atât de mult încât nu am putut trece cu vederea.  Fiind din Orhei,  m-am gândit să organizez un mic recital de muzică clasică pentru a recolta ceva bani ca să o ajutăm pe Catiușa.”

Mama și micuța nu au putut fi prezente la concert,  dar tatăl Vitalie a ascultat cu mare atenție toate încurajările și urările de bine. Un tip timid, de puține cuvinte, și-l înțeleg… Nimeni nu ar vrea sa fie în locul acestor părinți deznăjduiți, care luptă zi de zi cu această boală blestemată și mai ales să ”se laude” cu această tragedie.

Ochii triști, dar plini de speranță…vocea tremurândă mi-a zis doar: ”Catiușa e bine, ea nu conștientizează ce i se întâmplă, e acasă cu mama… Vreau sa le mulțumesc din suflet tuturor celor care ne-au ajutat și o fac în continuare. Fără acest ajutor nu ne-am fi descurcat. Avem mari speranțe că totul va fi bine.”

Țara noastră mai are oameni cu suflet mare

Viceprimarul orașului Orhei, Valerian Cristea, prezent în sală, a intervenit cu un discurs încurajator către familia anevoiașa, donând din partea Primăriei 50 mii de lei. În seara evenimentului au fost acumulați din vânzările biletelor  9250 de lei și încă 3436 de lei care au fost donați în boxa din sală.

Din păcate țara noastră nu dispune de tratamente avansate în acest domeniu și foarte mulți pacienți care sufereă de astfel de boli sunt constrânși să apeleze la ajutor în alte țări mai dezvoltate, țări care nu o fac gratis, ba din contra, cer sume uriașe pentru un cetățean de rând. După mai multe încercări la diverse spitale din afara țării, părinții micuței au apelat la Moscova, de unde așteaptă rezultatul histologiei și nota de plată pentru tratament. Dacă totul va decurge conform planului, Catiușa va începe tratamentul în câteva bsăptămâni.

Suma necesară este de 50 de mii de dolari de care necesită copilul. Ina Negruță a mai adăugat: ”Sunt sigură că acest copilaș are șanse mari de vindecare, ceea ce m-a motivat să mă implic în activitatea de colectare a fondurilor. Suma de 20 de mii de dolari este foarte importantă, sperăm în scurt timp să adunăm și cealaltă sumă de bani ca fetița-soare să primească cât mai curând tratamentul necesar.”

Copiii sunt totul în viața unui om…Ei ne motivează să facem lucruri bune, să le dăm exemple frumoase, ei ne arată adevărata valoare a vieții. Haideți cu toții să facem o faptă bună și să le acordăm părinților Catiușei posibilitatea să se bucure de acest copil! Sunt sigură că chiar și acei 10 lei pe care îi cheltui pe un fleac, ar putea salva o viață! Uniunea face diferența!

Pentru donații aici: https://www.caritate.md/donations/din-inima-pentru-ecaterina-nasalciuc

 

Diana Cazac

Tel: 078847358

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)