Jurnalul „Oamenilor buni”

Chiar și acum, după cinci ani de când am plecat de la „Jurnal de Chișinău”, îmi aduc aminte de un articol pe care l-am scris la rubrica „Oameni buni” și mă întreb, cine putea să fure ușa aia lipită cu papuci, a artistului nostru hăbăuc, Mark Verlan, ușă pe care a expus-o la Bienala de la Veneția în anul 2011? Verlan a adus la Bienala de la Veneția, un festival dedicat artiștilor contemporani, ușa atelierului său, uzată, dărăpănată, lipită pe toată suprafața cu încălțăminte veche, bocanci și pantofi ridați ca în picturile lui Van Gogh.

Verlan a scos ușa din țâțâni, a decupat și cadrul de la intrarea în atelier. A adus aceste piese la Veneția și a reconstituit ușa lângă un chei. Lucrarea a numit-o „Transnistria”. Nu cred că avea un sens anume această denumire, dar așa fac artiștii acum, atribuie lucrărilor lor niște descrieri pe care, chipurile, consumatorii de artă trebuie să le înzestreze cu sens. Cică italienilor și turiștilor tare le-a plăcut instalația, umblau în jurul ei ca în preajma unei vaci sfinte. Cel puțin așa mi-a spus Mark Verlan. Cică ușa a fost furată de pe chei peste noapte.

Or fi luat-o italienii și or fi dus-o într-o direcție necunoscută? Artistul nostru a chemat carabinierii, a fost sesizată procuratura italiană, ziarele au scris despre misterioasa dispariție a operei de artă a artistului moldovean. Acum, după șapte ani de când am scris acel articol, supoziţia mea este că artistul însuși și-a nimicit lucrarea, o fi aruncat-o într-un canal venețian și caut-o de unde nu-i, o fi dezmembrat-o?… A făcut asta pentru scandal și pentru a se evidenția. Cred că i-a reușit!

Într-o dimineață, Val Butnaru, directorul, a intrat în redacție și a zis să facem rubrica „Oameni buni”. În opinia mea, cea mai bună idee a domnului Butnaru, o idee cu adevărat inspirată!

La „Oameni buni” am scris despre istoria lui Vladimir Onofrei, un bătrân de 90 de ani pe atunci, din Durlești. În tinerețe, a reușit să fugă de două ori de la ruși, o dată din captivitate, fiind ostatic după ce Armata Roșie a invadat România, și o dată din Siberia, fiind trimis acolo pentru că a fugit din prizonierat.

Am scris și despre descoperirea poetului Nicolae Popa făcută în satul natal, Buda, unde în harmanul casei părintești, în via din deal, a găsit bucăți dintr-o străveche civilizație, Cucuteni-Tripolie. Istorici și arheologi au documentat și au atribuit un număr vechiului sit, poetul și budenenii s-au bucurat mult atunci!  La rubrica asta am mai scris despre o mamă cu tripleți, despre artiști, tot felul de meșteșugari, despre oameni care au pus mâna, au făcut ceva ca lumea.

A fost super fain să scriu la „Jurnal” și să-i am în calitate de tutori și colegi pe Rodica Mahu, Ilie Gulca, Svetlana Corobceanu, Victoria Popa, Carolina Chirilescu și Nadejda Roșcovanu! Uneori, chiar mi-e dor de ei toți! La mulți ani, „Jurnal de Chișinău”!

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)