Jucăriile fără vârstă ale Elenei Pădurean

jucarii moi 8Confecţionează jucării eco pentru farmaciile din Berlin

Deşi are studii juridice şi masterul făcut în Germania în acelaşi domeniu, vorbind fluent germana şi engleza, Elena Pădurean creează de mai bine de cinci ani jucării moi pentru copii din materiale textile naturale, fără adezivi, materiale grele sau substanţe toxice. Jucăriile confecţionate de ea nu au vârstă. Mai mult, ele pot fi spălate în maşina de spălat. Pasiunea a luat naştere în copilărie, când din orice pânză găsită confecţiona jucării. Azi a reuşit să transforme pasiunea într-o afacere mică. Produsele sale sunt cotate bine în Germania.

Pe Elena Pădureanu am întâlnit-o la „Seara de Artă”, organizată pe 13 iunie 2014 de Clubul Internaţional al Femeilor din Moldova (IWCM) ajuns la cea de-a XI-a ediţie. Seara de artă este cea mai cunoscută expoziţie de artă cu vânzare în scopuri caritabile a calendarului artistic din Moldova. Organizată de către IWCM în fiecare an, Seara de Artă este o ocazie excepţională de a prezenta artişti şi meşteri populari din R. Moldova şi de a colecta fonduri pentru activităţi caritabile din întreaga ţară. Ediţia din acest an a oferit oportunitatea de a admira şi cumpăra lucrările a peste 90 de tineri şi renumiţi artişti moldoveni, printre care şi jucăriile moi din materiale textile naturale ale Elenei Pădurean.

Studii şi pasiuni

După absolvirea Liceului Teoretic „Mihail Cogălniceanu” din Chişinău şi a ULIM, Facultatea de drept, Elena Pădurean şi-a făcut studiile de masterat la una din instituţiile de învăţământ superior din Germania. Pasiunea ei nu are nicio legătură cu studiile pe care le are. De mică, era pasionată de design, pânză, aţe, tot ce ţine de creaţia vestimentară şi desigur de jucării. „Fiecare copil adoră jucăriile”, ne mărturiseşte protagonista noastră. La vârsta adolescenţei o pasionau jucăriile moi, şi nu oricare, dar cele de calitate, confecţionate din materiale ecologice. Prima încercare de a confecţiona o jucărie din pânză a făcut-o acum mai bine de cincisprezece ani. Povesteşte că nu i-a fost uşor.

„Nu întotdeauna este uşor ceea ce începi, pentru că pe desen schiţam una, dar în realitate ieşea cu totul altceva”, explică ea. În plus, a avut nevoie şi de sfaturile unor specialişti ca împreună să iasă ceva frumos, atrăgător. Joaca sa cu stofa a adus la crearea unor jucării moi confecţionate doar din materiale ecologice. Primele jucării au fost apreciate înalt în Germania, unde le livrează deja de cinci ani. În ultimul timp şi-a pus scopul ca creaţiile sale hand made să fie cunoscute şi pe piaţa jucăriilor din R. Moldova. „Jucăriile noastre sunt foarte apreciate în Germania şi aş vrea ca şi copiii moldovenilor să aibă în casă asemenea animăluţe”. Începând cu acest an, Elena Pădurean a reuşit să deschidă şi un magazin la Chişinău.

„Totul se face cu dragoste pentru că e pentru copii”

Jucăriile Elenei Pădurean sunt pentru copiii de la 0 până la 36 de luni şi de la 36 de luni în sus. „Sunt jucării fără vârstă, pentru că sunt şi tineri care îşi dăruiesc iepuraşi, şoricei, ursuleţi. Este ceva frumos şi ele nu au o vârstă.” Elena este cea care schiţează pe hârtie şabloanele jucăriilor şi felul cum trebuie să arate, chiar dacă nu are studii în domeniu. Toată ziua se află printre jucării, fiind şi cea care le vinde în magazinul din Chişinău. În Germania nu este implicată în vânzări.

De la ea aflăm că lucrul manual este greu. Pentru a satisface comenzile nemţilor, Elena are angajate circa 10 femei. Pe zi fiecare angajată confecţionează hand made câte 3-4 jucării. Mulţimile de jucării imită întocmai iepuraşi, ursuleţi, mieluţi, şoricei, elefanţi, albinuţe, pernuţe pentru copii, pentru călătorii cu căruciorul, fluturaşi care menţin poziţia corectă a muşchilor spatelui, elaborate cu un medic ortoped.

Spune că prima idee care i-a venit în cap era confecţionarea jucăriilor fără nici un metal greu, clei, nasturi, fermoare, substanţe toxice şi cel mai important ca aceste jucării să poată fi spălate în maşina de spălat. I-a reuşit. „Bucuriile” copiilor sunt din bumbac şi in, în interior de o fibră poliester eco, importată din Germania, Italia. Textilele sunt integral eco, ne încredinţează Elena.

 

The following two tabs change content below.