Jubileul Ilonei Stepan, sărbătorit la Sala cu Orgă

Ilona Sepan fotoJoi, şase februarie, la Sala cu Orgă cunoscutul dirijor de cor Ilona Stepan a primit felicitări din partea colegilor, prietenilor, melomanilor cu ocazia celor 50 de ani abia împliniți. În cadrul concertului aniversar au evoluat Capela Corală Academică “Doina”, Corul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Jazz-vocal band-ul “Univox”. Invitaţi speciali ai serii au fost Mihai Munteanu, Ion Josan, Anna Strezev, Anatol Lapicus şi Iurie Mahovici, Geta Burlacu, Petru Haruță.

„Îmi place să abordăm toate stilurile, de la muzica clasică la cea religioasă și folclorică. Muzica e interesantă prin varietatea stilurilor. Cântăm în diferite limbi, în română, engleză, germană, spaniolă, franceză, rusă. Repertoriul nostru e atât de mare că uneori mă mir: toate lucrările acestea noi le-am cântat? Sunt peste 200 de lucrări”, ne-a spus Ilona Stepan într-un interviu pentru JURNAL de Chișinău, referindu-se la activitatea sa de conducător artistic al Corului Național de Cameră.

Potrivit Ilonei Stepan, tradiția corală în R. Moldova e foarte puternică: „De regulă, se vorbește despre faptul că la noi e dezvoltată muzica instrumentală, dar tradiția corală e și mai veche fiindcă vine din muzica religioasă. Din secolul XIX muzica corală românească cunoaște o evoluție spectaculoasă datorită lui Gavriil Musicescu care a introdus în cor vocile feminine. Astăzi, în Republica Moldova sunt multe coruri bune și foarte bune, profesioniste și de amatori”. Întrebată dacă se ghidează de un principiu în munca sa, Ilona Stepan ne-a răspuns: „Încă de la Școala de Muzică „E. Coca” profesorii mi-au insuflat că tot ce fac trebuie să fie de calitate. Principiul rămâne în vigoare și astăzi”.