James Pettit despre vizita lui Plahotniuc în SUA: „Am primit cererea pe căi oficiale, prin intermediul Ministerului de Externe”

James-D.-Pettit

Vizita în Statele Unite a delegaţiei Republicii Moldova din care face parte şi prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc, este una oficială şi a fost coordonată de Ministerul Afacerilor Externe, a declarat ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit. Excelenţa Sa a afirmat de asemenea că a primit în acest sens o notă diplomatică din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Totodată, Pettit a precizat că nu ştie în ce calitate a mers Plahotniuc în SUA, potrivit jurnal.md.

„Am primit cererea privind această vizită pe căi oficiale, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. Dl Plahotniuc face parte din delegaţie, însă în ce priveşte calitatea sa, va trebui să îl întrebaţi pe el. Sincer, nu ştiu ce calitate are Vladimir Plahotniuc în cadrul delegaţiei, am auzit o varietate de titluri. Din ceea ce ştiu eu, Vladimir Plahotniuc nu a mers în calitate de membru al Guvernului, ci ca membru de partid, care face parte din coaliţia majoritară parlamentară”, a declarat ambasadorul, citat de Radio Chişinău.

Potrivit şefului misiunii diplomatice, întâlnirea cu asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de Stat, Victoria Nuland, a avut loc la solicitarea delegaţiei moldoveneşti condusă de vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei.

Întrebat cum califică vizita lui Vladimir Plahotniuc în Statele Unite în calitate de coordonator executiv al coaliţiei de guvernare, criticată de mulţi observatori politici în Republica Moldova, ambasadorul american a declarat că în calitatea sa de diplomat discută cu toţi actorii din acest din R. Moldova. „Noi, în calitate de diplomaţi, vorbim cu toţi actorii societăţii civile şi actorii guvernamentali din Republica Moldova. Am vorbit cu toţi liderii mişcărilor de opoziţie de aici, cu liderii tuturor partidelor politice, cu comuniştii, socialiştii, cu unele partide noi implicate în acţiuni mai active ale opoziţiei. Nu noi am votat la alegerile din Republica Moldova, nu noi am ales acest Guvern, dar suntem obligaţi, deoarece avem relaţii diplomatice cu acest stat şi suntem obligaţi să colaborăm profesionist cu acest guvern”, a explicat James Pettit.

Am contactat serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene pentru a ne confirma sau infirma spusele ambasadorului, precum că vizita a fost coordonată de minister. Responsabilii de la MAEIE ne-au spus că vor reveni cu un răspuns mai târziu. Menţionăm că prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc, care nu deţine nicio funcţie în stat, se află de marţi într-o vizită în Statele Unite. Serviciul de presă al PD a anunţat că oligarhul a plecat în calitate de coordonator executiv al Consiliului Coaliţiei de guvernare, funcţie care nu a mai existat până acum. De partea cealaltă, Ambasada Statelor Unite la Chişinău a afirmat că Plahotniuc este membru ale unei delegaţii conduse de vicepremierul Octavian Calmîc.

Reprezentanţii societăţii civile şi unii europarlamentari sunt de părere că această vizită este o campanie de PR a Partidului Democrat, iar oligarhul ar fi plătit bani grei pentru participarea la evenimentul desfăşurat de organizaţia care l-a invitat. În opinia observatorilor politici, Plahotniuc întreprinde această vizită în Statele Unite pentru a-şi lustrui imaginea

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)