Ion Negrei, istoric: „Declaraţiile şefei PAS sunt total deplasate şi descalificante pentru un actor politic” // VIDEO

În cadrul celui de-al doilea Congres extraordinar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din 10 septembrie 2017, preşedintele acestei formaţiuni, Maia Sandu, şi-a exprimat poziţia faţă de subiectul unirii R. Moldova cu România. Aceasta a menţionat că „România nu poate „să înghită” un stat divizat, corupt şi că o asemenea decizie trebuie să fie una democratică şi nu cum a fost făcută odinioară.

Reproducem mai jos acest fragment din discursul Maiei Sandu: „Relaţiile cu România sunt cele mai importante şi avem în rândurile noastre mulţi membri care împărtăşesc dezideratul unirii (R. Moldova) cu România. O mare parte din cetăţenii R. Moldova cred că soluţia pentru a îndrepta lucrurile în R. Moldova este unirea. Noi, membrii din noul birou PAS, considerăm că nu este real ca UE să permită unui stat membru să înghită un teritoriu corupt, divizat, care nu are stat de drept şi cu multe alte păcate. Cei care cred că pot să facă unirea astăzi sau mâine îşi asumă o promisiune nerealistă.”

„În primul rând, din perspectiva aderării la UE trebuie să îndeplinim nişte condiţii clare şi, în al doilea rând, să existe un consens naţional la acest subiect. Aceasta poate fi doar o decizie democratică a oamenilor care locuiesc pe acest teritoriu, nu poate fi făcută sau impusă, aşa cum s-a întâmplat altădată”, a remarcat Sandu, contestând valabilitatea actului Unirii de la 1918.

Solicitat să comenteze poziţia PAS, istoricul Ion Negrei susţine că, în ajunul Centenarului Unirii, declaraţiile oamenilor politici din RM pe marginea evenimentelor ce s-au produs în spaţiul basarabean acum 100 de ani vor curge gârlă. Important este ca acestea că aibă la bază fapte istorice concrete validate de timp şi să nu reproducă teze din arsenalul propagandei sovietice.

CURAJUL cu care şi-a dezamăgit electoratul

„În condiţiile în care realităţile de astăzi din RM orientează opinia publică spre conştientizarea oportunităţii şi necesităţii unirii R. Moldova cu România ca soluţie viabilă de rezolvare a unui ghem întreg de probleme, începând cu cele de natură social-economică şi terminând cu cele de organizare democratică a societăţii, declaraţiile şefei PAS sunt total deplasate şi descalificante pentru un actor politic cu alură europeană, apropiind-o de cei de la care miroase a naftalină sovietică. Prin CURAJUL de a spune lucrurilor pe nume, după cum s-a autoprezentat, a descurajat o bună parte a societăţii care îi acordase votul la precedentele alegeri parlamentare. Şi mai gravă este declaraţia ei că Unirea de la 1918 a Basarabiei cu România a fost o acţiune impusă populaţiei basarabene, lăsând liber să se înţeleagă că astăzi se procedează la fel. În calitatea mea de istoric, o sfătuiesc pe doamna şefă de la PAS să pună mâna pe carte şi să se documenteze personal, dacă sfetnicii ei, conştient sau inconştient, o duc de nas. Iar cititorii JURNALULUI trebuie să reţină că Actul Unirii Basarabiei cu România din 1918 a reprezentat voinţa clară a majorităţii populaţiei din spaţiul dintre Prut şi Nistru, precum firească este şi năzuinţa de azi a populaţiei de a trăi în unitate naţională şi în condiţii de democraţie”, a subliniat istoricul.

 

The following two tabs change content below.