Ion Butmalai: „Tatăl meu a fost omorât cu sânge rece”

Fiul lui Ion Butmalai susţine că tatăl său nu a creat niciodată impresia că ar manifesta tendințe de suicid, ci, din contra, avea planuri de viitor și era un om plin de viață

Ion Butmalai

Fiul regretatului deputat PLDM, Ion Butmalai, care poartă acelaşi nume ca şi tatăl său, ieri într-o conferinţă de presă, alături de avocata familiei, Ana Ursachi, a susţinut că tatăl său nu s-a sinucis, ci a fost omorât cu sânge rece, aducând mai multe argumente în acest sens. Deranjată de numeroasele speculaţii cu privire la moartea deputatului PLDM, Ion Butmalai, familia acestuia în persoana fiului mai mare al regretatului, împreună cu prietena şi avocata familiei, Ana Ursachi, au ieşit ieri, 15 decembrie, cu o declaraţie în faţa jurnaliştilor.

„Tatăl meu e un luptător pentru dreptate, un patriot, al cărui motto a fost: „Trebuie să facem ce-a făcut Ştefan cel Mare”, şi-a început discursul, Ion Butmalai, evident emoţionat. „Din câte ştie toată ţara, el mereu a spus adevărul dur, amar şi nu pe placul tuturor”. „El nu s-a ţinut de funcţia de deputat. În august 2014, a depus cerere de demisie pe masa președintelui PLDM. Acesta a rupt cererea, l-a rugat să nu iasă şi a promis că problemele de la instituţiile de forţă se vor rezolva. Mulţi zic că suferea de depresie pentru că nu a fost inclus pe lista PLDM. Da, e adevărat, numai că el nu a intrat în depresie, dar s-a simţit trădat, pentru că de la tribuna PLDM s-a spus că nu se regăsesc în listă doar cei leneşi, trântori şi care au furat ţara”, a declarat Ionel Butmalai.

„Mapa neagră” a dispărut

Mai mult decât atât, Ion Butmalai se obișnuise cu faptul că nu va mai fi deputat și pregătea un nou proiect politic, susține fiul acestuia. „Avea planuri de viitor. De fiecare dată spunea că nu merită să-și piardă sănătatea pentru niște trădători ai țării. Făceam planuri pentru studiile mele în Olanda. Era mândru de reuşitele fratelui mai mic care şi-a început studiile la un liceu prestigios din capitală. Avea planuri de afaceri cu parteneri din România. Chiar discutasem despre petrecerea vacanței de iarnă alături de familia prietenului său, Alexandru Cimbriciuc” și el fost deputat PLDM, care nu a fost inclus în lista pentru alegerile din 30 noiembrie pe o poziție eligibilă de deputat. Fiul lui Butmalai a vorbit și despre o mapă pe care tatăl său a adus-o de la Chişinău cu două luni în urmă şi o ținea în casa de la Cahul. După moartea acestuia mapa a dispărut.
„Ştiu că tata deţinea o mapă pe care el o numea „mapa neagră”, cu documente. El spunea că aceasta conţine informaţii compromiţătoare care ar fi pus pe unii în puşcărie pe viaţă. Mai spunea că acesta este biletul său salvator. Ştiu că intenţiona să facă publice aceste documente în cadrul unei conferințe de presă, pe care a amânat-o din motive pe care nu le cunosc”, a adăugat fiul fostului deputat.

„Din discuţiile cu mama ştiu că, după modul în care l-a găsit în garajul casei, a crezut că a avut un atac de cord, fiindcă suferea de hipertonie. A fost găsit cu picioarele larg desfăcute şi mâinile ridicate în sus. A observat pistolul abia la venirea SMURD-ului şi abia atunci a văzut şi o mică gaură în tricou. Un lucru foarte suspect e că gaura din tricou n-avea arsuri pe margini în cazul când s-ar fi tras din pistol de la distanţă foarte mică. La ceafă nu avea nici o traumă sau hematom, provocate în urma căderii la podea. Din pistol au fost trase două gloanţe: unul direct în inimă, iar altul nu a fost găsit nici de criminaliştii care au venit la locul faptei peste două zile. Totodată, poarta principală, pentru care tatăl avea obsesia mereu să fie închisă şi la cheie, şi la zăvor, a fost găsită de mama deschisă”, a menţionat fiul lui Butmalai.

„Nu sunt sigur de imparţialitatea justiţiei noastre”

„Cât priveşte ancheta, nu sunt sigur de imparţialitatea justiţiei noastre, căci, dacă ar fi să ne amintim de alte cazuri sonore în care au fost falsificate cauzele decesului, am mari temeri ca ancheta să nu meargă pe aceleaşi metode murdare. Sper totuşi ca instituţiile de drept să-şi facă meseria corect şi să elucideze acest omor”, a declarat vorbitorul, rugând enorm mijloacele mass-media „să păstreze un minim de decenţă şi de discreţie faţă de acest caz şi să nu speculeze cu aberaţii pentru bani, precum au făcut posturile Publika TV şi Pro TV, care au anunţat că Ion Butmalai a mai încercat anterior să se sinucidă, fiind salvat de fiii săi”. Ion susţine ferm că tatăl său a fost om credincios, avea frică de Dumnezeu şi a înălţat din temelie trei biserici.

Amintim că Ion Butmalai a fost găsit împușcat în data de 9 decembrie, curent, în garajul din curtea casei sale. În cei cinci ani în care s-a aflat în funcția de deputat, el s-a remarcat drept un aprig luptător cu fărădelegile, fiind un fervent critic al oligarhului Vladimir Plahotniuc. Butmalai a declarat și pentru mai multe mijloace de informare că nu a fost inclus în lista electorală la indicația lui Plahotniuc, care astfel se răzbună pentru acuzațiile dure pe care i le-a adus de-a lungul timpului. Regretatul Ion Butmalai a lăsat în urmă niște note scrise chiar cu câteva ore înainte de a muri. În prezent, organele abilitate anchetează acest caz.