Înghețurile vor acoperi cea mai mare parte din teritoriul RM

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță cod galben de îngheț pe teritoriul R. Moldova. În perioada 18–24 aprilie, se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1… -4°С, izolat în aer 0… -3°С. La 22 aprilie vor fi înghețuri cu intensitatea de -1…-4°С, iar pe 20–21 aprilie vor cădea precipitații puternice sub formă de ploi și lapoviță. Se prognozează câte 15–30 litri pe metru pătrat, izolat chiar 35– 5 litri. Vântul va sufla dinspre nord-est cu intensificări de până la 17–22 metri pe secundă.

Svetlana Șahova, sinopticiană principală la Centrul prognoze meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, ne-a declarat că prognoza meteo rămâne aceeași. Ninsorile puternice vor continua și în noaptea de joi spre vineri, după care vor înceta și vor cădea ploi.

„Dacă ninsorile vor înceta, înghețurile ar putea fi mai intense. În noaptea de 21– 22 aprilie, înghețurile vor acoperi o parte mai mare din teritoriul republicii și vor fi mai intense, de la 0 la -5 grade C. Nu se așteaptă ninsori puternice în următoarele zile. Va ploua slab și se va încălzi treptat începând cu 25 aprilie. La 26 aprilie, temperaturile vor fi de +15… +20 grade C, iar pe 27 aprilie temperaturile vor fi de +20… +21”, ne-a comunicat sinopticiana.

Potrivit Svetlanei Șahova, în perioada 20–27 aprilie se atestă zăpadă pe întreg teritoriul RM în medie o dată la 20–30 de ani. Ultima dată zăpadă a fost înregistrată în această perioadă a anului în 2005, la 24 aprilie, doar în raionul Fălești.

De menționat că pentru prima dată în această perioadă, de când se efectuează observaţii meteorologice, la 20–21 aprilie, zăpada a acoperit întreg teritoriul RM. E un fenomen meteorologic ce a avut loc pentru prima dată acum 100 de ani. Pentru prima dată în ultimii 120 de ani, de când se efectuează observaţii meteorologice, la Chișinău în dimineața de 20 aprilie stratul de zăpadă a atins 9 cm.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)