În Grădiniţele din Chişinău continuă să fie livrate produse alimentare puturoase

central-dsc_0366

Şeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu, care este şi şeful grupului de lucru în scandalul licitaţiilor trucate, a declarat joia trecută că în grădiniţe continuă să se furnizeze produse alterate. „În urma controalelor, am depistat produse alterate la Grădiniţa 211 din sectorul Ciocana, mun. Chişinău. Există multe probleme la capitolul achiziţii publice, nu se respectă deloc procedura, blocurile alimentare sunt într-o stare jalnică”, a menţionat Moldovanu. Doar şefii de direcţie din sectoare susţin că totul este în regulă.

Ecaterina Meaun, specialistă în domeniul achiziţiilor publice, a explicat felul în care au fost organizate acestea. „Prețurile la produsele alimentare la licitații nu pot fi comparate cu cele de la producători și angrosiști, cel puțin, din motivul că aceştia nu sunt interesați să vândă la bucată pentru fiecare grădiniță în parte. Concurența este mare și ofertanții dau prețuri mici pentru a câștiga licitațiile. Apoi, din aceste prețuri trebuie să plătească şi mită (otkat). În cazul în care nu plătesc, nu mai au acces la alte licitaţii”, a explicat Ecaterina.

Cea mai mare vină o poartă angajaţii direcţiilor de învăţământ şi directori de grădiniţe. Mita înseamnă diminuarea calității produselor, deoarece furnizorii vor să aibă măcar minimul de profit. „Agenţii economici lipsiți de bunul-simț vor încerca mereu și vor aduce produse expirate şi alterate atâta timp cât acestea vor fi acceptate. Angajații închid ochii pentru că știu că portofelul lor se va suplimenta în fiecare lună sau trimestru”, a adăugat specialista.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)