„În Europa ne va fi mai bine”

DSC_6843  Foto de NADEJDA ROSCOVANUFlaviu Caşu, 12 ani: „Republica Moldova trebuie să aleagă între două uniuni – între cea care ne protejează şi ne suportă, şi cea care ne ameninţă cu revolverul”

Au trecut doi ani de când JURNALUL a publicat articolul „Lumea lui Flaviu”, despre un băiat de zece ani din Chişinău, care era la curent cu situaţia politică din ţară asistând chiar şi la o şedinţă în legislativ. Azi lumea lui Flaviu a devenit mai matură, pasiunile sale vechi au devenit obişnuinţe. Băiatul citeşte în continuare ziare, vizionează buletinele de ştiri şi este la curent cu situaţia politică din ţară şi cu cea internaţională. E informat la zi cu reformele făcute în învăţământ de Maia Sandu şi cu noul Cod al educaţiei. Între timp, Flaviu a descoperit vioară, fotbalul şi dansurile moderne.

Era pe la amiază când ne-am întâlnit cu Flaviu. Băiatul reuşise să asculte ştirile de dimineaţă, să facă sport şi să mănânce nişte ouă de prepeliţă la micul dejun. În acest timp reuşeşte să discute cu părinţii despre activităţile pe care le va face pe parcursul zilei. Deşi e în vacanţă, Flaviu Caşu în vârstă de 12 ani face tot posibilul ca să-şi petreacă util timpul. În doi ani de zile s-a schimbat câte ceva, ne spune Flaviu. Schimbarea cea mare a fost şcoala. În etapa gimnazială de studii a trecut la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chişinău. Sunt 35 de elevi în clasă.

Impresii de la şcoală

Povesteşte cu emoţii şi doar cuvinte frumoase despre liceu, profesori şi colegii săi. „Nu fac publicitate, căci şi aşa şcoala este una foarte întrebată, dar o recomand”, spune Flaviu. Aflu că are 8 la matematică, în rest doar 9 şi 10. „Avem o profesoară foarte bună la matematică, dar nu sunt pasionat de această disciplină. Prefer româna, engleza, germana, istoria. Ştiinţele umanistice mă pasionează. Răspunsurile la întrebările pe care le am vin din lecturi. Nu-mi prea place să fac calcule”, mărturiseşte elevul. Odată cu vacanţa, Flaviu a suspendat pe o perioadă de o lună de zile dansurile moderne la care merge cu plăcere şi lecţiile de vioară. „Deja am mici succese la vioară. Sunt în clasa a III-a”, îmi spune băiatul. Ia vioara în mâini şi ne cântă valsul lui Eugen Doga din filmul lui Emil Loteanu, „Dulcea şi tandra mea fiară”. La dansuri a mers la îndemnul părinţilor şi spune că-i plac.

În discuţia cu mine, Flaviu apreciază profesorii care-i predau drept excepţionali, dar îmi spune că o adoră pe profesoara de limba română, Mariana Jitari. „Îmi place modul domniei sale de a preda, de a interacţiona cu clasa. Ea la fiecare sfârşit de an ne dă o listă de cărţi pe care trebuie să le citim în timpul vacanţei.” Flaviu citeşte mult şi în română, şi în engleză, limbă pe care o posedă bine. De curând, a citit „Ivanhoe” de Walter Scott şi acum citeşte Agatha Christie, „Omul în costum maro”.

Vacanţele sunt şi pentru a vizita şi ajuta bunicii”

Dragostea faţă de bunei o văd şi în licărul ochilor săi, când vorbeşte despre ei. Are bunici la Chişinău şi la Sadaclia, Basarabeasca. „La bunica de la ţară merg pentru a face odihnă activă. Fac sport în grădină cu bunica (râde). O ajut, pentru că nu pot să mă uit cum bunica, sărmana, lucrează singură. La bunicii de la Telecentru, mai mult citesc. Grădina e mai mică. Sunt doar căpşuni şi alte fructe, dar e foarte frumos oricum. La Sadaclia pământ este mai mult şi el trebuie lucrat, iar pentru asta e nevoie de puteri”, explică Flaviu. Este pasionat de traiul din Sadaclia. Îi place lumea, aerul curat, animalele domestice, păsările din curtea bunicii.

Spre deosebire de alţi copii, Flaviu nu accesează Internetul pentru a afla răspunsuri la întrebările sale. Preferă să citească cărţi şi ziare. „Ascult câteva posturi TV care-mi plac şi difuzează altă informaţie decât „Pervîi canal”, unde situaţia despre Ucraina este denaturată cu totul. Îmi pare rău ce se întâmplă acum în Ucraina”, spune cu francheţe elevul. Este la curent cu acţiunile care au loc în Ucraina din informaţiile găsite în presă şi îşi dă cu părerea. „Rusia n-ar trebui să se amestece în treburile altui stat”, opinează el.

Deşi acum doi ani dorea cu ardoare să ajungă la o şedinţă în Legislativ, acum nu mai vrea. Spune că este foarte plictisitor, pentru că deputaţii stau pe facebook, şi nu acţionează mai rapid, nu întreprind nimic pentru a schimba situaţia spre bine din stat. „E tare plictisitor. Sunt ca nişte roboţi. Vorbesc o română imperfectă”, spune Flaviu. Totuşi visează să ajungă politician sau diplomat.

„În Europa ne va fi mai bine”

Spune că Republica Moldova trebuie să aleagă între două uniuni – între cea care ne protejează şi ne suportă, şi cea care ne ameninţă cu revolverul. Ca să se schimbe societatea noastră spre bine, Flaviu recomandă: „Deputaţii ar trebui să se concentreze pe interesele ţării, nu pe maşini şi case de lux. Şi oamenii ar trebui să cugete asupra faptului ce alegem – un lucru bun care ne costă ceva sau un lucru rău care nu costă nimic, dar e mai aproape. Cred că avem şanse să ne integrăm în UE”.

Flaviu Caşu are un frate mai mic, Darius, de şase ani. Îşi iubeşte frăţiorul. „Darius face dans, dar, momentan, îl pasionează toate insectele. Avem o enciclopedie din care-i citim şi-i vorbim, povestim despre furnici, gândaci… Pune aceeaşi întrebare de şase ori despre şerpi, animale diferite. Îi răspund, că doar sunt fratele mai mare.” Vrea să-şi înveţe fratele să joace şah ca să aibă cu cine juca. Darius merge la toamnă în clasa întâi, la Liceul Teoretic „Vasile Vasilache” din Chişinău. Flaviu profită din plin de vacanţă. Abia aşteaptă să meargă cu părinţii şi fratele la odihnă.

Flaviu Caşu nu scapă niciodată buletinele de ştiri de la Jurnal TV şi Pro TV. „Aceste două posturi TV îmi oferă informaţia de care am nevoie. Azi este ultimul examen pentru elevii care susţin Bacul”, spune el. Băiatul este la curent cu reformele din învăţământ înfăptuite de ministrul Maia Sandu, care face lucruri bune, în opinia lui. „Introducerea camerelor nu poate să intimideze sau să creeze disconfort la examene”, e convins Flaviu.

The following two tabs change content below.