În aşteptarea „rasslabonului” din partea slugilor expremierului Vladimir Filat

varta

Foto:_www.noroc.tv

Am solicitat redacţiei ziarului Jurnal de Chişinău dreptul la replică, întrucât în viziunea subsemnatului, investigaţia „jurnalistică”, realizată de dna Corobceanu, pe departe nu seamănă a abordare profesională şi echidistantă, ci a linşaj, executat la comandă. Atunci când am fost contactat telefonic de respectiva doamnă, i-am explicat semnificaţia atacului pus la cale de o persoană anume, invitând-o să ia o pauză şi să se documenteze temeinic, pentru a nu se pomeni în situaţia de a face jocul cuiva. N-o interesau dedesubturile acestei diversiuni, cu scop de calomniere a subsemnatului, era obsedată de un singur gând – punerea în practică, cât mai rapid, a scenariului, al cărui regizor este un personaj din anturajul fostului premier Vladimir Filat, ajuns accidental în funcţia de director general adjunct, pe linie de partid. Despre Elena Frumosu este vorba, cea care îşi dă cu părerea tocmai la finalul acestei splendide „investigaţii” jurnalistice, dar care, de fapt, a instrumentat acest nou scenariu, al douăzeci şi nu mai ştiu al câtelea la număr, din momentul, de când şeful său de partid a desantat-o la Arhivele Naţionale, cu misiunea de a-l elimina cu orice preţ pe cel care a îndrăznit să-l sfideze.

Nota Redacţiei:

I-am acordat dlui Ion Varta dreptul la replică, în urma apariţiei în numărul trecut al JURNALULUI de Chişinău a articolului „Jocul de-a secretul de stat”, deşi textul domniei sale nu corespunde prevederilor Legii privind libertatea de exprimare, conform căreia o replică trebuie să se refere numai la informaţia defăimătoare contestată, să fie expusă în termeni decenţi şi să nu conţină ameninţări sau comentarii marginale. Or, în articolul „Jocul de-a secretul de stat” nu este vizată nicăieri persoana Domniei Sale, ci încălcările semnalate în cadrul structurii pe care o administrează. Dar, recurgând la injurii, invective şi atacuri la persoană, dl Varta lasă descoperite gravele încălcări semnalate de către angajaţii Arhivei şi cercetători.

De ce îl publicăm, totuşi (în redacţia autorului)? Pentru că Domnia Sa este directorul Serviciului de Stat de Arhivă al Republicii Moldova şi e obligat să răspundă de securitatea şi conservarea fondurilor.

Să răspundă!

Atunci, când mi-a fost transmisă indicaţia expresă şi ultimativă a lui V. Filat s-o angajez, prin intermediul emiterii unui ordin ilegal, pe subalterna dânsului de la PLDM, am refuzat categoric s-o fac, întrucât asta însemna să încalc legea. Iar legea recomanda, în asemenea caz, să fie anunţat un concurs de o Comisie guvernamentală, abilitată cu angajarea funcţionarilor publici de un atare rang. Şi doar în urma unui atare concurs, învingătorul urma să fie angajat prin intermediul ordinului emis de directorul general al Serviciului de Stat de Arhivă al Republicii Moldova (SSA). Am rugat să i se transmită șefului de atunci al PLDM că refuz categoric să mă conformez unei atare ilegalităţi, iar dacă nu vor înceta presiunile, voi fi nevoit să convoc o conferinţă de presă, în cadrul căreia voi face toate dezvăluirile în legătură cu aceste abuzuri şi îmi voi da demisia.

Aceasta se întâmpla în luna mai 2015. V. Filat s-a văzut nevoit atunci să se replieze, dar vă puteţi imagina, care a fost reacţia acestuia, atunci când i s-a comunicat despre gestul „nesăbuit” al directorului general al SSA de a refuza executarea unei comenzi emise de el.

Până la urmă, concursul a fost anunţat. Desigur, Elena Frumosu l-a câştigat, neavând vreun contracandidat. Unicul concurent fusese eliminat din concurs, invocându-se faptul că dosarul său nu era în ordine.

Din momentul accederii în funcţia de director general adjunct, Elena Frumosu declanşează o perfidă campanie de discreditare a subsemnatului prin intermediul calomniilor, tirajate prin zeci de pâre şi denunţuri, scrise la comandă de cei câţiva „idioţi utili”, pe care a reuşit să-i identifice în cadrul colectivului Arhivei Naţionale a Republicii Moldova. Menţionez în acest context, că strădaniile dânseia de a-şi subordona, în acelaşi scop, pe cineva şi în colectivele Serviciului de Stat de Arhivă (SSA) şi Arhivei Organizaţiilor Social-Politice – au eşuat.

Aproape zilnic, aceste câteva penibile marionete sunt convocate în şedinţe semiclandestine, unde se pun la cale noi scenarii de defăimare şi discreditare a „odiosului” director general al SSA. În felul acesta, s-a ajuns într-o fază de adevărat paroxism, când cedează rațiunea şi minţile înfierbântate ale celora prinşi în această nebunie refuză să le mai fie de folos. Văzând că ploaia de denunţuri nu produce efectul scontat, s-a trecut la metode şi mai suburbane. Pe Facebook-ul unuia din membrii acestui grupuscul de paiaţe, au fost plasate comentarii cu zeci de injurii şi calomnii la adresa subsemnatului. La un moment, li s-a părut că şi acest procedeu este insuficient şi au mers mai departe – clonând Facebook-ul oficial al Arhivei Naţionale şi plasând în respectivul spaţiu virtual un text anonim, cu aceleaşi insulte şi injurii la adresa subsemnatului. (De altfel, poliţia a iniţiat o anchetă în legătură cu această diversiune suburbană).

Dar şi asta li s-a părut puţin. Următorul scenariu a constat în „redutabila” investigaţie jurnalistică, găzduită cu maximă generozitate de ziarul ”JCh” în care circa 95% din text reflectă doar un singur punct de vedere, cel al Elenei Frumosu, care şi-a trimis la înaintare docilele scule.

Ultima „ispravă” a ”amazoanei” expremierului V. Filat constituie apogeul unei conduite, absolut demenţiale. Dânsa mi-a „ciordit” aproape toată arhiva personală şi a membrilor familiei mele din calculatorul meu de la domiciliu. Toată această imensă informaţie (circa 100 GB) , cu caracter personal, care se referă la multiple aspecte intime ale vieţii membrilor familiei subsemnatului, de o manieră halucinantă şi inexplicabilă (deocamdată), a poposit în calculatorul de serviciu al dânsei. Și în acest caz, poliția a inițiat o cauză penală.

Şi acum, doar câteva cuvinte cu referire la „artiştii” din taraful frumoasei Luica Zobar, care mint de îngheaţă apele. În relatările „halucinante” ale celor câţiva „idioţi utili” minciunile curg ca din Cornul Abundenţei. Din lipsă de spaţiu de ziar n-o să combat acum toate aceste inepţii. Prin intermediul unui demers oficial am invitat Serviciul de Informaţii şi Securitate să se autosesizeze şi să efectueze o investigaţie pertinentă pentru a stabili, dacă, chiar într-adevăr, subsemnatul a comis crimele „invocate” de „lăutarii” lui Frumosu Elena. Dacă, eventual, nu se adeveresc toate cele câte le-a produs imaginaţia lor de mincinoşi incurabili, va trebui să ne dăm întâlnire în instanţă, pentru a lămuri lucrurile, de o manieră civilizată.

Şi, pe final, iertată să-mi fie impertinenţa, câteva cuvinte despre Codul deontologic al jurnalistului. Într-o convorbire telefonică l-am rugat pe domnul Val Butnaru să intervină pe lângă colegii săi de la JCh cu o sugestie, banal de simplă – să amâne, doar cu o săptămână publicarea acestei „splendide” investigaţii jurnalistice, care numai investigaţie nu este, pentru o documentare pertinentă şi echidistantă, la fața locului, a celeia care şi-a asumat rolul s-o facă, adică, la Arhiva Naţională a RM. Domnia sa mi-a promis „să vorbească cu Rodica” (adică cu doamna Rodica Mahu). Nu ştiu chiar dacă a avut loc discuţia între aceşti doi responsabili din cadrul Companiei Jurnal Trust Media.

Oricum, perla de jurnalism „echidistant” şi „neangajat” a apărut chiar pe prima pagină de ziar, aşa cum o fi vrut comanditarul, de parcă a fost descoperită crima secolului. În felul acesta, n-am avut parte de o minimă „raslabuhă”, nici din partea unor jurnalişti, cu care am colaborat mai mulţi ani la rând, şi în pagina ziarului JCh şi Jurnal TV, fără să revendic măcar o recompensă pecuniară pentru modesta ( şi iată, de aici încolo), ingrata colaborare.

În acest context, îndrăznesc să mă adresez celor doi valoroşi ziarişti, cu responsabilităţi de manageri, dacă tot am ajuns aici şi suntem cu toţii atât de principiali şi imperturbabili, poate se identifică cumva o modalitate şi mi se achită pentru truda, pe care am depus-o pentru cele câteva zeci de apariţii în pagină de ziar şi la Jurnal TV.

În rest, să ne auzim doar de bine.

P.S. Că dna Corobceanu este o amică veche și fidelă a conducătorului de „taraf”, Elena Frumosu, mărturiseşte și Facebook-ul ultimei. Şi aici cercul s-a închis.

Ion VARTA

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)