Impresii din inima Balcanilor. Notiţe de călătorie

5 infanteristii md

Infanteriştii moldoveni

În cele două zile de călătorie în care m-am aflat în regiunea Kosovo, împreună cu mai mulţi jurnalişti din R. Moldova, am fost foarte dinamici, reuşind să explorăm câteva aşezări importante de pe pământul mult disputat între cele două etnii kosovare, albaneză şi sârbă. Kosovo se aseamănă mult cu Transilvania, prin munţi, case, chiar şi bucătărie. Doar moscheile care sparg norii cu minaretele lor înalte, mai cu seamă în oraşe, trădează prezenţa religiei musulmane pe aceste ţinuturi ce-mi par atât de familiare, credinţă împărtăşită de etnicii albanezi care populează 90% din această regiune. Rar de tot întâlneşti câte o biserică ortodoxă, frecventată de minoritatea sârbă.

2_orasul prizren

Oraşul Prizren

 

piata langa podul ibar din mitrovica

Astăzi, în localităţile kosovare se văd investiţiile de infrastructură ale comunităţii internaţionale, dar nivelul de trai al băştinaşilor este scăzut. Majoritatea kosovarilor vând, ca şi moldovenii, textile importate din Turcia, legume. Unde te întorci, în oraşele pe care le-am vizitat, pretutindeni există pieţe mici, magazine, ca şi în jurul pieţei noastre centrale

_DSC3788
Scopul vizitei noastre a fost să vedem în ce constă misiunea de pacificare a militarilor moldoveni în această regiune. Contingentul Armatei Naţionale, KFOR 3, a plecat în Kosovo acum patru luni. I-am găsit pe băieţii noştri îndeplinindu-şi cu responsabilitate misiunile. Colegii lor de campus, austrieci şi italieni, au toată încrederea în militarii moldoveni. Spun că pentru ei nu există nicio diferenţă să conlucreze cu un moldovean, un austriac sau cu un reprezentant al altei ţări. Învaţă unii de la alţii.

 

genistii moldoveni

Geniştii moldoveni

Militarii sunt în siguranţă

Contingentul moldovean este constituit din două grupuri – trupa de geniu, care cercetează, identifică şi neutralizează obiectele explozibile rămase în urma războiului, şi plutonul de infanterie, care execută un spectru mai larg de operaţiuni: ca, de exemplu, patrularea ariei de responsabilitate, monitorizarea situaţiei de-a lungul liniei administrative de separare, paza şi apărarea locului de dislocare permanent, a obiectivelor cu statut special etc.

4 genistii

Cu toate că munca de genist pare destul de periculoasă, aceştia spun că nu au frică, sunt echipaţi „ca la carte” şi lucrează cu aparate performante. Au reuşit să cerceteze în cele patru luni aproximativ 20 de km pătraţi de teritoriu, dar nu au găsit niciun obiect explozibil în tot acest timp, ne spune căpitanul Adrian Cârlig, comandantul trupei de geniu.

Locotenent major Valentin Dvornic, comandantul plutonului de infanterie, ne spune că pregătirea iniţială pentru misiunea din Kosovo, pe care au avut-o în R. Moldova, a fost bazată pe experienţa contingentelor anterioare. Dvornic a mai fost în misiune în Irak, dar, spune el, în Kosovo se simte mai în siguranţă. „Aici, cel mai mare pericol au fost obiectele explozibile care rămân după orice conflict armat. Lucrul efectuat de către KFOR până în prezent e vizibil. Zona este mult mai sigură ca în Irak, serviciul este mult mai în siguranţă”, compară comandantul infanteriştilor.

dvornic. o camera de locuit pentru militari

Aşa arată o cameră unde locuiesc militarii KFOR

Până acum, „tot spectrul de operaţiuni desfăşurat de băieţii noştri a fost executat cu brio. Incidente majore pe durata aflării noastre aici nu au fost. Misiunea decurge fără dificultăţi”, spune maiorul Ianac Deli, comandantul contingentului militar al R. Moldova la KFOR.

deli

Ianac Deli, comandantul contingentului militar al R. Moldova la KFOR.

Cât priveşte necesitatea deplasării într-o misiune internaţională, maiorul Deli consideră că „fiecare militar o dată în viaţă trebuie să ajungă într-un teatru de operaţii, aceasta îl defineşte ca militar, îl defineşte ca specialist şi-i dă posibilitatea să crească profesional. Dacă stai pe loc, stagnezi. Orice misiune este o experienţă care o să-ţi prindă bine cândva, dar şi te încurajează să continui cariera militară”.

cantina militarilor KFOR

Cantina unde se alimentează militarii

Este linişte în Kosovo, ne asigură militarii KFOR moldoveni. În toată perioada de când se află aici, nu a avut loc niciun conflict, spun ei. Cu toate acestea, ne-au însoţit şi ne-au păzit ca pe nişte persoane foarte importante. Oriunde ne-am aflat, nu şi-au luat ochii de pe noi. Să fie oare această linişte amăgitoare?

1 podul de pe rau mitrovica

Podul pietonal de pe râul Ibru(foto de pe malul sârb), „hotar” care desparte oraşul Mitrovica. În partea de nord locuiesc sârbi, cea de sud este populată de albanezi. Fiecare parte a oraşului are administraţie proprie. Carabinierii italieni KFOR păzesc podul 24 de ore din 24

 

3 inima manastirea visoki deceani

Inima ortodoxiei sârbeşti, Mănăstirea Visoki Deceani, ridicată pe râul Bistriţa, pe văile munţilor Prokletie, a fost de-a lungul istoriei în primejdie, cotropită, distrusă şi furată de toate hoardele străine. De această dată, în acest război al Kosovo, datorită trupelor KFOR de păstrare a păcii în regiune, mănăstirea a fost pusă sub protecţia soldaţilor italieni, care o apără şi astăzi.

Majoritatea etnicilor care populează regiunea Kosovo o constituie albanezii musulmani. Sârbii kosovari sunt concentraţi mai mult în nordul ţării şi numără aproximativ 120 000. După conflictele interetnice şi războiul dintre forţele albaneze din Kosovo şi armata sârbă, din 1998, aproximativ 400 000 de oameni au părăsit această regiune, refugiindu-se în ţările vecine. Comunitatea internaţională a intervenit atunci ca să stopeze conflictul, dar şi catastrofa umanitară declanşată de conflict. Forţele NATO au bombardat atunci Republica Federală Iugoslavă. La 10 iunie 1999, Consiliul de Securitate ONU a aprobat Rezoluţia 1244, care autorizează prezenţa internaţională în această regiune, pentru rezolvarea situaţiei umanitare grave şi crearea condiţiilor de reîntoarcere a refugiaţilor. În baza acestei rezoluţii, NATO a obţinut mandatul pentru implementarea aspectelor tratatului de pace, cu introducere în zonă a KFOR (Forţele Multinaţionale de Menţinere a Păcii din Kosovo).

Turul de presă în Kosovo a fost organizat de către CID NATO în R. Moldova, cu sprijinul Cartierului General NATO.

 

 

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)