Hrăniți cu contrabandă

Carne cu termenul expirat în 2018, adusă din Ucraina, procesată și folosită în alimentația elevilor și bolnavilor de la Institutul de Medicină Urgentă

Ofițerii Direcției Investigarea Fraudelor Economice din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu procurorii şi specialiştii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANTA), au descins la sfârșitul lui septembrie în mai multe locații ale Meat House (Cardiax-Plus SRL) și spun că au depistat carne cu termenul expirat din 2018. Compania infirmă aceste acuzații.

În imaginile difuzate de poliţie și în comunicatul de presă se observă clar că o parte din carnea depozitată şi procesată era adusă din Ucraina şi avea termenul de valabilitate expirat în 2018.

Totodată, poliţia a anunţat că această companie a mai fost implicată în astfel de acţiuni. Potrivit poliţiei, în 2018, agentul economic a efectuat livrări în mărime de 47,22 milioane de lei reflectați în evidența contabilă în mărimea cumulativă a impozitului, taxei prevăzute de Codul fiscal.

Compania vizată este Meat House (Cardiax-Plus SRL), „unul dintre cei mai mari producători și furnizori de produse din carne din Republica Moldova”, după cum scrie pe pagina companiei.

În urma perchezițiilor, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au depistat salarii în plic, facturi fiscale anulate, marfă necontabilizată și surplus de materie primă de aproape un milion de lei.

Acțiunea a avut loc în cadrul unui dosar penal pornit la 17 septembrie curent, pe numele factorilor de decizie ai companiei. Oamenii legii susțin că persoanele vizate au comis infracțiuni similare și anterior. De exemplu, în 2018, compania a fost sancționată cu o amendă în valoare de două milioane de lei.

Meat House infirmă, ANSA confirmă

La câteva ore de la descindere la depozitul companiei Meat House, producătorul de mezeluri a venit cu o reacție, susținând că imaginile video au fost trucate. Pe 2 octombrie, pe pagina oficială a companiei, a fost publicată o nouă reacție în care se menționează că videoul organelor de drept nu reflectă situația din cadrul companiei.

„Imaginile video prezintă produse din carne ale altor producători. Numele lor sunt bine văzute pe etichetele produselor din carne. Carne House observă că sunt prezentate pe site-ul politia.md. Imaginile sunt incorecte şi nu se potrivesc cu situaţia reală din compania noastră”, se arată în comunicatul companiei.

Reprezentantul serviciului de presă al ANSA, Constantin Rotaru, a confirmat pentru JURNAL de Chișinău că este vorba de compania Meat House. De asemenea, șeful Direcției municipale pentru siguranța alimentelor, Roman Vengher, ne-a declarat că în scandalul cărnii procesate cu termen expirat este vorba de compania Meat House.

„Pe moment, marfa a fost pusă sub sechestru și se efectuează analizele de laborator. Această companie a fost implicată în 2017 într-un scandal asemănător doar că atunci nu am obținut un rezultat final”, a spus Vengher.

La Institutul de Medicină Urgentă nu se știe dacă produsele sunt exprirate

Conform registrului de achiziții publice, în ultimele luni ale anului 2019, firma Cardiax-Plus SRL, marca comercială Meat-House, a încheiat contracte de achiziție a produselor alimentare cu diferite instituții de învățământ din republică, precum și cu Institutul de Medicină Urgentă din capitală.

În mai curent, IMSP Institutul de Medicină Urgentă a încheiat un contract de achiziție a produselor alimentare cu Cardiax-Plus SRL în valoare de peste 160.000 de lei. Am luat legătura cu șeful Departamentului de medicină urgentă al Institutului de Medicină Urgentă, Igor Curov, pentru a afla dacă pacienții sunt alimentați în continuare cu produse ale firmei vizate în scandal.

Curov s-a arătat surprins de cele auzite: „Nu cunosc dacă a avut loc achiziția. Înseamnă că marfa vine la noi, dar nimeni nu ne-a informat de faptul că s-au depistat produse cu termen expirat”.

Riscurile consumului de carne procesată expirată

Nutriționista Victoria Ursu a precizat că există mai multe riscuri pentru sănătatea consumatorilor de astfel de produse preparate din materie primă expirată în special în rândul copiilor.

„Mezelurile conțin adesea puțină carne și aditivi periculoși, cum ar fi coloranții. Chiar și în stare proaspată, mezelurile nu se recomandă copiilor. Pentru un stil de viață sănătos, consumăm produse naturale (neprocesate), cu eticheta curată și, desigur, proaspete”, a recomandat Victoria Ursu.

„Riscurile consumului de mezeluri expirate sunt sporite și depind de starea de sănătate persoanei care le consumă. Pentru cineva poate fi o banală durere în abdomen, însoțită sau de diaree, stări de vomă. Pentru altcineva, indigestiile pot fi adevărate toxiinfecții alimentare cu tot cu internare, chiar și fatale. În cazul copiilor, femeilor însărcinate sau care alaptează, vârstnicilor și oamenilor cu patologii, riscul de intoxificare este cel mai crescut”, a subliniat nutriționista.

Întreprinderea riscă să fie lichidată

Ofițerului de urmărire penală, Sergiu Olari, a confirmat pentru mass-media că este vorba de Cardiax-Plus SRL, brandul comercial Meat-House, și că aceasta urmează să fie lichidată.

„Percheziția are loc în cadrul unui dosar penal pentru confecționarea și punerea în circulație a actelor publice false. Cauza penală a fost pornită în baza altui dosar penal pornit în 2018, unde sunt vizați factorii de decizie ai întreprinderii SRL Cardiax”, a declarat Olari.

În urma investigațiilor efectuate, s-a stabilit că, în perioada 2014 și până în prezent, administrația întreprinderii, în comun cu alte persoane fizice și juridice, gestionau o schemă frauduloasă ce presupunea procurarea materiei prime (carnea) contra bani în numerar, fără acte de proveniență, fără contabilizarea operațiunilor economice și bonurilor de plată pentru a diminua impozitele și taxele aferente bugetului. Materia primă era introdusă pe teritoriul Republicii Moldova, ocolind punctele vamale.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)