Haiducul de la Glodeni

Bătrânul care a lovit-o pe ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a fost internat cu forţa la psihiatrie. Valentina Buliga: „M-a lovit foarte tare, cu stânga. Am plâns ca un copil…”

batran buligaSunt săraci, neputincioşi, dar luptă să-şi ducă traiul cu demnitate. Nu au de toate, dar au avut parte mereu de promisiuni şi speră să ajungă să vadă ziua în care vor trăi mai bine. Din când în când, se lasă totuşi pradă revoltei că nu vor mai ajunge să vadă acea zi, îşi revarsă frustrările pe cei care le-au făcut promisiuni şi chiar dacă o viaţă au fost cetăţeni onorabili, la bătrâneţe, se pomenesc în conflict cu legea, o zonă pe care n-o prea stăpânesc. E vorba de bătrânii noştri.

Mihai Dogotari, în vârstă de 72 de ani, e cunoscut de oamenii din oraşul Glodeni ca fiind persoana care a lovit în faţă un ministru. Şi nu orice ministru, ci pe cel al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, instituţie care i-a lăsat fără indemnizaţii! Şi deşi partidele le-au promis pensii majorate, acestea au crescut în fiecare an cam cu câte jumătate de kg de carne, de la 1000 de lei, cât avea în 2009, la 1249 de lei în prezent. Dar carnea tot nu ajunge pe masa lor pentru că, între timp, s-au scumpit facturile pentru gaz, energie şi apă. Vara trebuie să faci economii din pensie ca să achiţi facturile iarna.

A ridicat mâna la o doamnă

Fapta lui Dogotari a împărţit oamenii în două tabere: pensionarii care îi înţeleg obida şi cei care îl detestă pentru că a ridicat mâna la o doamnă. Însuşi Mihai Dogotari se detestă pentru fapta sa. „Îmi pare rău că am lovit o femeie. Dar mult mai tare îmi pare rău că am întâlnit aşa ministru. Dacă aş fi venit la ea la poartă şi mi-aş fi scos căciula şi aş fi cerut ceva, aş fi suportat orice bătaie de joc, dar aşa am venit la Consiliul raional! Am încercat să-i explic durerea mea, că pensia nu mi-a fost calculată corect, însă am fost luat în derâdere”, spune pensionarul.

Ofensat de ministru

Bătrânul ne povesteşte că şi-a calculat de nenumărate ori pensia, dar ceva nu-i ieşea la socoteală. A lucrat electrician. A avut salarii bune. Timp de zece minute ne umple o hârtie cu ani, cifre, ruble cupoane, din toate acestea ar trebui să rezulte o pensie mai mare. Îl ascultăm cu răbdare. Acelaşi discurs l-a rostit în faţa ministrului, Valentina Buliga. A alergat într-un suflet la Consiliul raional aflând că ministrul Muncii este în teritoriu. „Am încercat să-i explic, i-am spus câţi bani primeam în cupoane, cât primeam în ruble şi cât am primit în lei. Cum se calculează pensia şi că mi-au calculat-o incorect. M-a întrebat în grabă ce pensie am, după care m-a întrebat ironic: ‘Ce, matale nu-ţi ajunge pensia pe care o ai?!’ Nu-mi ajunge. Mi-a sugerat ofensator să nu mă mai bag în cifre, statistici, că oricum nu pricep. Am mai discutat cu demnitari, nimeni însă nu mi-a sugerat niciodată că sunt prost. După un schimb de replici de acest gen, mâna mi s-a ridicat şi am lovit-o. Regret. M-au luat pe dinainte emoţiile. Dar doamna nu ştie să vorbească cu oamenii”, îşi dă cu părerea pensionarul.

Ulterior, în faţa unei televiziuni, bărbatul a negat că ar fi ridicat mâna la ministru: „Nici fapta mea nu-i frumoasă, dar, în primul rând, m-am gândit că doamna nu se va simţi bine în centrul unui asemenea scandal”, ne explică pensionarul. A doua zi, pe 6 mai, Valentina Buliga a depus o plângere la poliţie, însoţită de expertiza medico- legală, care atesta o echimoză pe partea dreaptă a feţei. Mihai Dogotari s-a pomenit într-un proces anevoios de judecată. Pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru huliganism, riscând o amendă de până la 14 mii de lei ori chiar trei ani de închisoare.

Dus forţat la psihiatrie

Iniţial, a fost chemat la poliţia din Glodeni. Apoi, în una din zile, a fost vizitat de doi poliţişti acasă, care i-au cerut să-i însoţească la poliţia din Bălţi, care e „mai competentă”, au ironizat ei. A urcat în maşină, dar, ajuns la Bălţi, a înţeles că a fost minţit şi că este dus la spitalul de psihiatrie. Aici, fusese formată o comisie care urma să emită o expertiză psihiatrică în cazul său. „Sunt un om responsabil, sănătos, m-am împotrivit să intru în spital fără a mă consulta cu avocatul, dar mi-au sucit mâinile şi m-au încătuşat. Am stat pe coridor vreo jumătate de oră. Apoi mi-au scos cătuşile şi am intrat. Medicii mi-au pus câteva întrebări şi m-au dus acasă. Mi-au spus că voi afla rezultatele mai târziu”, spune bătrânul. Experţii de la Bălţi au fost rezervaţi. Ţinând cont că e onoarea unui ministru în joc, iar bătrânul nu prea seamănă a om bolnav, au recomandat să fie internat un timp în staţionar pentru a putea fi emisă o expertiză psihiatrică obiectivă.

Izolat de lume

La solicitarea Procuraturii din Glodeni, la 2 iulie curent, judecătoarea Tamara Boubătrân a emis o încheiere în lipsa bătrânului conform căreia acesta trebuie internat timp de o lună la spitalul de psihiatrie din or. Codru. Revoltat, pensionarul a atacat încheierea la Curtea de Apel Bălţi, care a lăsat-o în vigoare, apoi la Curtea Supremă de Justiţie, unde cererea sa a fost respinsă. În acest răstimp, bătrânul a continuat să lucreze la piaţă. Vindea cozi de topor, sape şi alte unelte de grădinărit. La 18 septembrie, a fost înconjurat de trei poliţişti. A reuşit doar să-l roage pe un vecin să-i strângă lucrurile de pe tarabă. Pe drum, i-a rugat pe poliţişti să-l ducă acasă ca să-şi anunţe soţia că e dus la psihiatrie. Aceştia au acceptat. La internare în spital, a spus că nu-şi dă acordul, dar medicii au ignorat acest fapt. La întrebarea surorilor medicale de acolo, dar şi a noilor săi vecini de salon, „băieţi cuminţi”, precizează moşul, cum a ajuns el, om sănătos, în spital, le povestea istoria cu „coificientu” mic al pensiei. Nu era unicul cuprins de bănuiala că ceva nu e în regulă cu această pensie.

Avocat Promo-Lex: „I s-au încălcat o serie de drepturi”

Peste câteva zile, a fost vizitat de fiul său, care a luat legătura cu avocatul Vadim Vieru. În urma intervenţiei avocatului, după o săptămână, bătrânul a fost externat. Vadim Vieru e de părere că bătrânului i-au fost încălcate mai multe drepturi. „Cererea procurorului de a fi internat în psihiatrie a fost examinată în lipsa lui Mihail Dogotari. Judecătoarea Tamara Boubătrân nu a motivat în baza cărui temei l-a internat pentru 30 de zile, şi nu pentru 15 ori mai puţin. Trebuie să se ţină cont şi de faptul că bătrânul a fost provocat de doamna ministru, care i s-a adresat pe o notă ofensatoare. Conform Codului de proceduri penale, expertiză psihiatrică în toate cazurile se face cu acordul persoanei. În cazul dat, a fost internat şi supus examinării medicale fără voia sa”, ne-a spus avocatul, precizând că în cazul dat nu a fost încă emisă expertiza psihiatrică. Bătrânul a declarat pentru JURNAL că intenţionează să depună o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe faptul internării sale forţate la psihiatrie.

„M-a lovit foarte tare”

buligaSolicitată de JURNAL, Valentina Buliga a refuzat iniţial să comenteze acest subiect. Totuşi, cu voce tremurândă, a acceptat să ne povestească până la urmă ce i s-a întâmplat în acea zi. „El m-a lovit foarte tare, cu stânga! Nu doresc nimănui să i se întâmple aşa ceva. Plângeam ca un copil. Imediat a fost chemat un medic la faţa locului. Două săptămâni după aceea, am luat pastile. Dacă şi-ar fi cerut iertare, poate aplanam cumva conflictul. El însă a început să nege că m-a lovit. Sunt structurile care se ocupă de acest caz. Nu ştiu nimic despre internarea lui la psihiatrie. Nici nu-mi place să-mi mai amintesc de acest caz”, a spus ministrul.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu