Guvernul Sputnik

Igor Dodon și-a făcut hatârul. El și-a mutat în Casa Guvernului echipa de la Președinție, racolată timp de peste un an

Cabinetul scos de Igor Dodon în decurs de 48 de ore, după demiterea executivului Maiei Sandu, este alcătuit din șase foști consilieri prezidențiali – Corneliu Popovici, Aureliu Ciocoi, Pavel Voicu, Victor Gaiciuc, Viorica Dumbrăveanu și Ion Perju. Șeful statului a racolat, încet și cu perseverență, noul guvern începând de la instalarea sa în funcție, sub pretextul de a sprijini cabinetul Sandu, pentru că mulți miniștri ar fi fost amatori.

Ion Chicu, prim-ministru

În 2018–2019, a fost ministru al Finanțelor în Guvernul Filip. La 12 iulie curent, a fost numit consilier al lui Dodon. Este născut în Pârjolteni, Călărași, are 47 de ani. A absolvit în 1994 Facultatea de Management a Academiei de Studii Economice. A deținut funcții importante în guvernele comuniste Tarlev și Greceanîi.

Chicu a acuzat în octombrie, într-o postare pe Facebook, diplomații europeni că ar fi urmărit tacit cum s-a produs furtul miliardului și nu ar fi luat atitudine: „Anume un Fule, un Schuebel și mulți alții, care se ofereau să facă poze cu reformatorii de aici, poartă vina pentru dezastrul în care a ajuns Țara noastră! Unde-s toți acești funcționărași europeni? Își asumă vreo răspundere? Nu cred”. Ieri, postarea sa eurofobă a fost ștearsă.

Serghei Pușcuța, viceprim-ministru, ministru al Finanțelor

Serghei Pușcuța, 44 de ani, deține din 2016 funcția de șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. În perioada guvernării comuniste, a fost promovat în funcții importante la Fisc. În 2008, a fost director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, apoi consilier al președintelui Vladimir Voronin.

În 2012– 2016, a ocupat funcții de administrație la Fabrica de lactate „JLC”, afacere a lui Vladimir Jardan. A declarat venituri importante din arendarea a peste 387 de hectare.

A mai primit un salariu de 450.042 de lei în calitate de director al companiei JLC. La acestea se adaugă venituri din darea în arendă și 3.000 de lei românești pentru calitatea de membru al Consiliului de Administrație al companiei Prodlacta Brașov, proprietate a JLC.

Alexandru Flenchea, viceprim-ministru pentru Reintegrare

A fost angajat la 25 iulie 2019 ca șef al Biroului politici de reintegrare în cadrul Cancelariei de Stat, Biroul politici de reintegrare. În 2018, a avut un venit de 56.500 de lei din partea PNUD Moldova, 17.760 de euro din partea Misiunii OSCE în Moldova, 29.738 de lei din partea Parlamentului Republicii Moldova și alte 185.793 de lei ca salariu din partea Parlamentului Republicii Moldova.

 

Anatol Usatîi, ministru al Economiei și Infrastructurii

A deținut funcția e secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii în 2017–2019. În decembrie 2006–2010, a lucrat la Administrația de Stat a Drumurilor, în 2010–2015, a fost director al Proiectului de Reabilitare a Drumurilor. În martie–august 2015, a fost viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

Pentru 2018, a declarat un salariu de 249.586 de lei de la Ministerul Economiei si Infrastructurii. Ca reprezentant al statului la Administrația de Stat a Drumurilor a primit o indemnizație de 36.000 de lei. Pentru aceeași calitate la Întreprinderea de Stat MoldATSA a primit 104.568 de lei. În același an, a obținut 295.000 de lei din vânzarea unui imobil.

Pavel Voicu, ministru al Afacerilor Interne

Voicu a lucrat din 1995 în diferite funcții în cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, Centrului Național Anticorupție. A fost șef al comisariatelor raionale de poliție Călăraşi și Cimișlia.

Cel mai interesant este faptul că, între 30 aprilie 2013 și 9 aprilie 2014, a fost director general al SA Laminor din Brăila, România. Această întreprindere face parte din grupul rusesc Mechel. Interesele grupului Mechel în România sunt reprezentate de fostul ofițer GRU, Boris Golovin.

În calitatea sa de consilier pentru misiuni speciale al lui Igor Dodon, ministrul Voicu s-a ocupat de formarea mișcării „Președinte puternic, stat puternic”.

Atât în funcțiile sale publice, cât și ca angajat al SA Laminorul din Brăila, a indicat în declarațiile de avere și interese donații – fie de la bunicii săi, fie din altă parte – în valoare de zeci de mii de dolari.

Fadei Nagacevschi, ministru al Justiției

Acesta este fiul avocatului Vitalie Nagacevschi, care și-a dat demisia din postul de Agent Guvernamental al Republicii Moldova la CtEDO în februarie 2001, în momentul în care au învins comuniștii în alegerile parlamentare.

Până la accederea în Parlament ca deputat al PSRM, Fadei Nagacevschi a fost consilier în cadrul Secretariatului Parlamentului, Cabinetul Președintelui Parlamentului, perioadă în care a înregistrat venituri în valoare 108.266 de lei. El a indicat în declarația de avere și interese personale trei apartamente, contracte de investiții și trei terenuri.

Aureliu Ciocoi, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene

A fost consilier al lui Igor Dodon din 8 aprilie 2018. A indicat pentru 2018 un salariu de 157.613 de lei de la Ministerul Afacerilor Externe si Integrării Europene și o indemnizație neimpozabilă în valoare de 265.373 de la aceeași instituție.

A absolvit Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti și Academia Diplomatică a Ministerului Federal al Afacerilor Externe al Germaniei. În perioada guvernării comuniste, a fost secretar I al Ambasadei R. Moldova în Germania.

În 2007–2009, a fost consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Germania. În 2009–2010, a fost însărcinat cu afaceri al R. Moldova în RFG şi Regatul Danemarcei.

În iunie 2010, Ciocoi a fost numit în funcția de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Germania, ulterior, în 2011, și în cea de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Regatul Danemarcei cu reşedinţa la Berlin. În 2015–2017, a fost ambasador al R. Moldova în China.

Victor Gaiciuc, ministru al Apărării

Ministru al Apărării în timpul guvernării comuniste, generalul Victor Gaiciuc a avut o contribuție importantă la obținerea pilelor pentru președintele Igor Dodon la Moscova. După ce a fost implicat într-un scandal legat de corupție, a fost trimis de Voronin ca reprezentant diplomatic la NATO.

Victor Gaiciuc conduce o Uniune a Ofiţerilor din Republica Moldova, care a organizat campania de denigrare împotriva Maiei Sandu în campania pentru alegerile prezidențiale din 2016.

În cadrul unei conferinţe la Academia de Ştiinţe a Moldovei, Gaiciuc a menţionat că „exemplul Donbasului este demn de toată admiraţia”, având în vedere că rebelii din regiune au reuşit să opună rezistenţă armatei ucrainene.

Instalarea acestuia în funcţia de ministru al Apărării al R. Moldova ar provoca o înrăutăţire în relaţiile dintre Chişinău şi Kiev.

Corneliu Popovici, ministru al Educației, Culturii și Cercetării
A fost numit consilier în domeniul educației, culturii și cercetării al președintelui Igor Dodon. Corneliu Popovici a fost promotor și coautor al manualelor de Istorie Integrată, în variantă comunistă, cu accente antiștiințifice și antiromânești.  

Popovici este doctor în filozofie, a fost conferențiar universitar la Academia de Administrare Publică. În 2006–2008, drept recunoștință pentru promovarea moldovenismului, Voronin l-a numit vicedirector al Academiei de Administrare Publică.

Popovici a declarat în 2018 un salariu de 137.828 de lei în calitate de consilier al președintelui Igor Dodon, alte 146.772 de lei drept salariu de la Academia de Administrare Publică și alte 28.399 de lei de la Institutul de Relații Internaționale condus de Valentin Beniuc, un alt promotor al moldovenismului.

Viorica Dumbrăveanu, ministră a Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale

Eliberată vineri, 26 iulie curent, din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, s-a regăsit imediat în echipa lui Igor Dodon. Potrivit acestuia, Dumbrăveanu a fost consilier în domeniul politicilor sociale.

În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune NTV, Dodon a declarat atunci că își consolidează echipa din cadrul Președinției pentru a putea ajuta Executivul, care îi aparține aproape în totalitate blocului ACUM și este responsabil de situația social-economică din R. Moldova.

El a menționat că unii membri ai Cabinetului de miniștri nu au experiență și, dacă vor înrăutăți situația din țară, „nu vom susține inițiativele, le vom spune că nu se poate”.

Ion Perju, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Ion Perju a făcut parte din Guvernul comunist condus de Greceanîi. A fost viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, numit în 2008 printr-un decret semnat de prim-ministrul Greceanîi. A fost consilier prezidențial pe domeniul agroindustrial și al administrației publice.

The following two tabs change content below.