Guvernul Moldovei vrea să scape de obligaţiile investiţionale în gazoductul Ungheni-Chişinău

Guvernul Republicii Moldova intenţiona să construiască în viitorul apropiat gazoductul Ungheni–Chişinău. Mai mult, executivul a semnat în acest scop acorduri de finanţare cu BERD şi BEI în valoare de circa 80 de milioane de euro. Autorităţile române au anunţat săptămâna curentă intenţia de a privatiza compania de stat care gestionează interconectorul Iaşi–Ungheni, Vestmoldtransgaz. Ce se va întâmpla totuşi cu acest gazoduct şi cu acordurile semnate?

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent că la întâlnirea coaliției de guvernare din România s-a discutat despre implicarea unei companii de stat românești în achiziționarea unei companii de energie din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, responsabilă de gestionarea gazoductul Iași-Ungheni.

„Ne-a prezentat premierul câteva chestiuni strategice, pe care le abordasem acum două săptămâni, astăzi (luni – n.r.) a prezentat care sunt propunerile lui, și anume o implicare a unei companii de stat românești în achiziționarea unei companii de energie din Republica Moldova, care are susținerea și suportul nostru politic, pentru că este o măsură și economică bună și strategică pentru România și nu numai”, a declarat preşedintele PSD.

„Am discutat, de asemenea, despre o primă strategie de finanțare pentru mari lucrări de infrastructură, ne referim în primul rând la autostrăzi”, a spus Dragnea după discuțiile din coaliția de guvernare pe tema proiecției bugetare pe 2018, desfășurate la Vila Lac 1, a transmis agerpres.ro.

Proiecte generoase

El a adăugat că în perioada următoare vor avea loc întâlniri tehnice cu finanțatori internaționali – Banca Mondială și BEI. „De asemenea, dl ministru Stroe ne-a prezentat câteva probleme identificate la calea ferată și, din păcate, nu sunt probleme simple, nu sunt probleme ușoare. Am discutat, de asemenea, în acest context, despre realizarea infrastructurii mari, despre parteneriatul public-privat și decizia adoptată astăzi a fost ca acest proiect de lege sau acest proiect să fie adoptat prin ordonanță de urgență, pentru că este din ce în ce mai necesar și s-a lungit foarte mult. Și vor adopta prin ordonanță, ori săptămâna asta, ori săptămâna viitoare”, a mai menționat liderul social-democrat.

În ce priveşte extinderea gazoductului Iaşi–Ungheni până la Chişinău, Călin Negură, şef al Direcţiei politici energetice din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, ne-a declarat în cadrul unui interviu că a fost deja elaborat un studiu de fezabilitate de către R. Moldova şi finanţatori, că au fost negociate şi semnate acordurile de finanţare. Costurile estimate se ridică la 93 mil. de euro, din acestea câte 41 de milioane de euro sunt acordate de BERD şi BEI, 10 milioane constituie suportul bugetar direct oferit de către UE, finanţare nerambursabilă, şi circa un milion de euro reprezintă contribuţia de moment a statului moldovenesc”, ne-a informat Negură.

Ce se va întâmpla cu aceste acorduri în condiţiile în care compania de stat care gestionează această conductă, „Vestmoldtransgaz” va fi privatizată? Potrivit surselor JURNALULUI, privatizarea are loc cu transferul obligaţiilor de efectuare a investiţiei respective către partea care privatizează. „Prin urmare, nu se întâmplă nimic cu gazoductul, dimpotrivă, partea care privatizează acest proiect va efectua investiţiile anunţate”, a precizat sursa noastră.

Partenerul îşi asumă investiţiile

„Prin anunţul procesului de privatizare, Guvernul R. Moldova încearcă să identifice potenţiali investitori. Şi cele peste 90 de milioane de euro vor constitui obligaţia partenerului care va privatiza Vestmoldtransgaz-ul. În cazul în care nu va fi privatizată această întreprindere, statul păstrează obligaţia să realizeze acest proiect conform calendarului stabilit”, a mai spus ea.

„Acordurile semnate de Guvernul R. Moldova cu BERD-ul şi BEI urmează să fie ratificate de Parlament. Nu au fost ratificate până acum, deoarece executivul intenţionează să transfere obligaţia investiţională către un partener privat pentru a încerca să redirecţioneze potenţialele surse către alte proiecte în domeniul eficienţei energetice”, a explicat sursa JURNALULUI.

Cel mai probabil cumpărător ar putea fi compania Transgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale în România controlat de statul român cu peste 58% din acţiuni.

Daniel Ioniţă: „Aceste proiecte trebuie văzute într-o logică de securitate energetică”

În cadrul unui interviu acordat de ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, ne-a declarat că există discuţii între experţii de la Transgaz şi partenerii lor de la Vestmoldtransgaz privind posibilităţile practice de realizare a proiectului gazoductului Ungheni–Chişinău. „După ce va fi finalizat proiectul tehnic, se va trece la faza de execuţie. Există şanse bune ca proiectul să fie realizat în termenele prestabilite. Proiectele despre interconexiune pe liniile de înaltă tensiune se află în faze avansate de studii de fezabilitate. Aceste proiecte trebuie să fie văzute într-o logică de securitate energetică, într-o logică de integrare în planuri mult mai ample. Ele sunt foarte importante atât pentru R. Moldova, pentru a-şi diversifica sursele energetice, cât şi pentru UE, pentru a extinde securitatea energetică”, a afirmat ambasadorul.

La întrebarea când vom avea mai multe mărfuri româneşti în R. Moldova, ambasadorul a răspuns atunci: „Vor fi mai multe mărfuri româneşti la Chişinău atunci când vor fi create condiţiile pentru o concurenţă corectă şi loială şi atunci când oamenii de afaceri vor simţi avantajele unor astfel de investiţii. Pentru investiţiile româneşti în R. Moldova, repet, este în continuare nevoie de măsuri de natură legislativă, astfel încât să fie create în mod transparent toate condiţiile necesare unor oameni de afaceri serioşi ca să vină să investească aici. În România există companii cu capital majoritar de stat cu potenţialul unor importanţi jucători regionali. Aceste companii, din ceea ce ştiu eu, sunt interesate să investească în R. Moldova, precum Transgaz, Transelectrica şi o bancă”, a indicat diplomatul.

 

The following two tabs change content below.