Ghimpu şi-a pus gardu-n drum

Coloniţa beneficiază de proiecte de dezvoltare a localităţii la care unele unităţi administrative din municipiu ar putea doar să viseze  

Drumurile din Colonița, mun. Chişinău, localitatea de baştină a familiei Ghimpu, se reabilitează din surse diferite, mai puțin din bugetul local. Unii consilieri de aici ne-au declarat că drumurile au fost reparate în ultimii cinci ani grație primarului, unii locuitori spun că grație liderilor pelişti. Cutreierând Colonița, am constatat că Mihai Ghimpu are gardul în drum. Primarul Angela Zaporojan afirmă că gardul a fost construit ilegal.

Victoria Popa

Un sătean ne-a îndemnat să ne deplasăm pe drumul unde are casă liderul PL și să vedem cum a ieșit acesta cu gardul în drum. „Duceți-vă și vedeți că la el nu e ca la nimeni, boier! A ieșit cu gardul în drum cu vreo trei metri, înconjurând fântâna construită cu zeci de ani în urmă de tatăl său, Tudor Ghimpu”, ne-a îndemnat săteanul. La faţa locului am constatat că bărbatul are dreptate.

„Ca la el la nimeni, boier”

Potrivit localnicilor, liderul PL a reconstruit casa părinților săi, transformând-o într-un „conac boieresc”, punându-şi gardul în drum, pe linia bordurii şoselei, din care cauză nu mai există spaţiu pentru trotuar. „În timpul construcției gardului, a fost îngrădită fântâna, la care puteau merge cândva toţi locuitorii din mahala”, ne-a relatat consilierul local Ion Cheptini, 60 de ani.

Am întrebat o vecină de-a lui Mihai Ghimpu, care lucra în grădină, dacă nu o deranjează faptul că acesta a ieșit cu gardul în drum. Femeia ne-a întrebat mai întâi cine ne-a trimis, apoi ne-a spus: „Fântâna a fost construită în perioada sovietică, însă Ghimpu a îngrădit-o. Atunci trebuia făcut ceva, acum însă e târziu… Ce să faci, doar nu o să strice omul gardul?”, şi-a dat cu părerea femeia.

„Nu are nicio autorizație”

Primarul Angela Zaporojan, fost membru al PLDM, aflat la al doilea mandat, ne-a declarat că acţiunea lui Ghimpu este ilegală şi că nu are nicio autorizație, „primăria s-a autosesizat în acest caz”, a precizat ea. „Am trimis acolo polițistul din sat, Eugen Gumenco, și… nimic. Întrebați-l pe el”, ne-a sugerat Zaporojan. Mai mult, primarul ne-a mai relatat că, în locul fântânii, era înainte o cruce: „A decedat un om în acel loc şi atunci când Mihai Ghimpu şi-a ridicat gardul, a scos crucea, fără a înștiința pe nimeni, a dus-o la cimitir. Fac tot ce vor ei”, ne-a declarat primarul.

Eugen Gumenco, șef al sectorului de poliție pentru localitățile Tohatin, Budești, Cruzești şi Colonița, a infirmat spusele primarului. „Îmi aduc aminte că a fost o discuție despre acest gard… nimic mai mult. Ar trebui să existe un demers de la inginerul cadastral, de la primărie, ca poliția să reacționeze. Nu au existat plângeri de la locuitori. Drumul e ca drumul, nu mă pot pronunţa în acest caz”, a spus poliţistul.

10%

din finanţare provin din bugetul local, restul vin de la municipalitate

 

„Mihai Ghimpu e om bun”

„Gardul nu este construit în drum, susține consilierul local Mihail Ababii, nu a ieșit în drum. Şi dacă un vecin aruncă o pisică sau un câine în fântână? M. Ghimpu e un om bun și nu a ieșit cu gardul în drum! Vreţi să îl măscăriți?! Nu e de ajuns că țara asta a ajuns unde a ajuns?! Gardul e normal, făcut la locul lui! A înconjurat fântâna de vecini!”, şi-a dat cu părerea bărbatul.

Consilierul Vitalie Coban susține că problema gardului lui M. Ghimpu nu a fost discutată la primărie. „Da, sunt de acord că această problemă trebuie discutată, toți trebuie să fie egali în fața legii”, a spus consilierul. În ce priveşte starea drumurilor din localitate, Coban ne-a spus că, în ultimii cinci ani, acestea sunt reabilitate din proiectele aduse de primarul satului.

Inginerul cadastral Vasile Braghiș nu a vrut să ne ofere informații despre legalitatea gardului construit în drum. Potrivit acestuia, proprietarii casei sunt Lucian, Dorin Chirtoacă și Ana Juravei, proprietate înregistrată în 2014, cu o suprafață de 31 de ari. „În baza datelor de la Cadastru este greu să stabileşti dacă gardul e construit în drum. Eu cunosc hotarul juridic, dar nu ştiu cum este transpus în spaţiu. Desenul arată că, posibil, e ieșit în drum, lucrările cadastrale în Colonița au fost efectuate în 2013”.

Potrivit unimedia.info, reprezentanții PL au spus că, conform datelor ÎS Cadastru, teritoriul îngrădit de Ghimpu aparține părinților săi.

Grădiniță nouă pe drum vechi

Zinaida Gurulea ne-a declarat că locuieşte pe str. Nucarilor, care are un drum prost, ca și strada V. Micle. „Când plouă, este glod până la genunchi. Am cumpărat de sine stătător vreo şapte-opt mașini de pietriș. Dar avem și multe drumuri bune în sat”, ne-a spus ea. Alţi locuitori ai satului ne-au spus că, de când Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă deţin funcții publice importante, localitatea lor înflorește, beneficiind de mai multe granturi, proiecte de dezvoltare la care alte localități din municipiu ar putea doar să viseze.

Cu toate acestea, localnicii au viziuni împărțite în problema gestionării banilor publici pentru drumurile sau alte lucrări publice înfăptuite datorită diferitor proiecte. Însă majoritatea locuitorilor se bucură că satul are drumuri, grădiniță, canalizare, apeduct, gunoiște amenajată etc.

Mai mulți bani pentru Colonița

„Am sperat ca primarul Angela Zaporojan să schimbe lucrurile în primărie, dar nu e deloc așa. Lucrările sunt finanţate din proiecte, deoarece Primăria Colonița nu are alte surse de venit. Doar circa 10% din finanţare provin din bugetul local, restul vin de la municipalitate ca în cazul proiectului de renovare a grădiniței. În fiecare an, sunt alocate resurse financiare pentru drumuri din bugetul municipal. Alte localităţi din municipiu beneficiază de o finanțare mult mai mică de la Chișinău”, ne-a spus Mircea Brenici, locuitor din Colonița.

Bărbatul a menţionat că finanţarea obţinută de primărie de la municipiu nu este transparentă. „Primăria are acces la fonduri relativ mari în comparație cu alte localităţi din municipiu. De exemplu, îndiguirea râpilor este un proiect finanțat de Ministerul Mediului, reparația Casei de cultură a fost finanțată de primăria municipală. În calitate de locuitor, mă deranjează faptul că nu se știe cum se cheltuiesc banii publici. Când am încercat să aflăm anumite date, am avut piedici din partea primăriei locale”, a remarcat Brenici.

Primarul Angela Zaporojan a evitat să ne spună pe ce bani se renovează drumurile din sat și care e starea acestora.

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu reflectă neapărat poziția Ambasadei.

The following two tabs change content below.