Fost ambasador al RM în SUA despre şeful statului: „Este o persoană ad-hoc”

Fostul ambasador al RM în SUA, despre şeful statului: „Este o persoană ad-hoc; Există multe suspiciuni istorice în relaţia Plahotniuc-Dodon”

Preşedintele Igor Dodon este o persoană ad-hoc care se teme să vorbească atunci când este întrebat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, afirmă fostul ambasador al R. Moldova la Washington, Igor Munteanu, actulalmente directorul al IDIS „Viitorul”. Acesta a calificat iniţiativa şefului statului de a iniţia referendum privind frauda bancară drept o mişcare electorală.

„Există multe suspiciuni istorice în relaţia Plahotniuc–Dodon. Toţi au ieşit de sub mantaua lui Voronin. Acolo au făcut ambii business şi s-au dezvoltat. Mai multă lume identifică situaţii în care Dodon nu vrea să-l supere pe Plahotniuc, încearcă să nu-i rostească numele. Iar când vorbeşte despre el, încearcă să vorbească cu jumătate de voce”, a declarat Igor Munteanu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV.

„Dl Dodon este o persoană ad-hoc ce nu are o strategie. Cu siguranţă că nu o să realizeze tot ce a promis la Moscova, iar din neputinţă creează conflicte în societate. Îmi este foarte greu să înţeleg ce fel de referendum ar vrea preşedintele. Obiectivul lui nu este recuperarea fraudei din sistemul bancar, el este încă în campania electorală şi promite foarte multe pe care nu le va putea suporta cu siguranţă. Populaţia îşi doreşte mişcări mai bruşte pentru a se lua deciziile în stat. Recuperarea pierderilor provocate de fraudă nu se întâmplă. Preşedintele ales, repet ales, fiindcă nu mă reprezintă pe mine şi nu reprezintă întreg poporul, încearcă să zboare ca pe valuri”, a adăugat directorul IDIS Viitorul.

Şi directorul biroului Europa Liberă, Vasile Botnaru, a apreciat acţiunile lui Igor Dodon drept o mişcare de campanie. „Impresia mea este ca declaraţiile lui Dodon sunt o chestiune de campanie, mai că nu pune mâna pe un robinet şi spune: doriţi să-l deschid mai tare?! Pot să-l deschid. Oamenii i-au dat deja votul de încredere, ce să mai cheme iar poporul la referendum. În fond, problema este că pe preşedinte nu-l interesează subiectele care mă interesează şi pe mine şi care interesează societatea. Mi se pare că oamenii au votat preşedintele cu chin cu vai, bazându-se pe ceea ce le-a promis, iar acum el trebuie să acţioneze. Cu foarte mulţi votanţi, dânsul este conştient că se aşază pe un singur scaun, se aşează faţă în faţă cu premierul, cu Plahotniuc, mănâncă din aceeaşi farfurie şi stau toţi împreună la aceeaşi masă”, a spus Vasile Botnaru.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)