Fondul Moldova, încă o donaţie? // Vitalie Cojocari

Vitalie Cojocari

Moldova este într-un hău din care va ieși foarte greu. Sărăcia se anunță cruntă, ca după dezmembrarea URSS. Poate că moldovenii au uitat, dar în acele vremuri aveau curent doar 4 ore pe zi. Salariile se plăteau în săpun și detergent. Îmbrăcămintea se găsea doar la ajutorul umanitar. Dacă am compara cea mai săracă țărișoară din Europa cu un autobuz, șoferul ar fi un bețiv în comă alcoolică. Din cauza patimii sale, a furat și a vândut volanul, pedalele, frâna…

Autobuzul nu poate fi controlat, se îndreaptă cu viteză spre prăpastie. Ce fac pasagerii? Se distrează, organizează petreceri, nunți, își fac selfie-uri și se bucură de viață… Într-un cuvânt, nepăsare generală. Nici cu România sau comunitatea internațională nu mi-e rușine. În loc să intervină în vreun fel, s-au retras și, de la înălțime, strigă din când în când. Am impresia că România, comunitatea internațională i-au și iertat pe hoții care guvernează Moldova. Chiar dacă sunt hoţi, sunt hoți proeuropeni, nu? Asta duce în derizoriu inclusiv integrarea europeană. Nu este departe ziua când moldovenii o să vadă complicitatea aceasta. Calea socialiștilor, a noilor comuniști, a Shorilor și Renaților spre putere va fi deschisă.

În acest context, ideea programului „Go for Moldova” enunțată de domnii Dan Dungaciu și Petrişor Peiu este mai mult decât lăudabilă. Dacă nu greșesc, este singurul proiect care propune niște soluţii mai practice. Da, România este prietenul Moldovei, dar în afară de niște donații care cel mai probabil s-au dus în buzunarele largi ale oligarhilor, în afară de o țeavă de gaze care nu duce nicăieri, nu a reușit să facă mare lucru pentru a ajuta țărișoara să iasă din mocirlă.

Am însă câteva probleme. 1. De unde știu inițiatorii că banii nu vor lua calea bătătorită de miliard spre conturile oligarhilor moldoveni? 2. Cum vor reuși să convingă România să mai doneze bani Republicii Moldova? Pentru că așa va fi perceput Fondul – drept încă o donaţie.
http://cojocari.ro/

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)