Firma implicată în scandalul alimentelor alterate, „Lovis Angro”, livrează din nou produse alimentare în grădinițele din capitală

A trecut deja un an de la izbucnirea scandalului alimentelor alterate, când Ghena le băga pe gât copiilor pește împuțit, cartofi stricați și alte produse expirate. Procurori anticorupție au pornit 32 de cauze penale, cinci persoane au fost condamnate, în cazul altor 14 persoane încă se investighează gradul de vinovăție, iar în grădinițele și școlile din RM se mai livrează produse cu termen expirat sau de proastă calitate.

Dosarul alimentelor alterate bate pasul pe loc, responsabili de investigarea acestui scandal se laudă că muncesc din greu pentru ca cei care se fac vinovați să fie pedepsiți. „Până în prezent, din acestea au fost condamnate cinci persoane, dosarele altor cinci funcționari au fost expediate în judecată, iar în cazul a 14 persoane încă se lucrează și se investighează gradul de vinovăție al acestora în dosarul inițiat pe ansamblu”, a spus Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție în plenul parlamentului.

Responsabili din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susțin că, în urma unor controale recente, situația din domeniul alimentației în școli și grădinițe s-a îmbunătățit. Și tot cei de la ANSA au relatat săptămâna trecută că în şapte grădinițe și școli au fost depistate produse cu termen expirat. Șeful adjunct ANSA, Ion Toma, menționează că este nevoie de adoptarea unei legi noi, care ar stabili standarde mai clare pentru produsele alimentare folosite. Întrebați în plenul parlamentului dacă agenții economici implicați în scandal mai livrează produse alimentare în instituțiile de învățământ, cei doi au răspuns că nu au verificat acest lucru.

„Lovis Angro” livrează în continuare produse alimentare în grădinițele din capitală

În timp ce șefii Procuraturii Anticorupție și ANSA nu au avut timp să verifice dacă agenții economici implicați în scandal mai livrează produse alimentare în școli și grădinițe, făcând câteva clik-uri pe site-ul achizițiilor publice, aflăm că firma „Lovis Angro” deservește cu produse alimentare direcțiile educație ale sectoarelor Centru și Râșcani, ultimul contract fiind semnat în luna octombrie. Șefa interimară a DETS sectorul Centru, Strejesco Natalia, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că a fost uimită când a văzut această firmă în listă. „Nu am putut să nu le permitem deoarece acest agent economic nu a fost inclus în lista neagră. Noi până acum nu am lucrat cu acest agent și avem deja mai multe reclamații, pretenții la el, am depus plângeri la Agenția de Achiziții Publice. L-am chemat la discuții, dar nu s-a prezentat”, menționează Strejesco. Șeful interimar al DETS, Râșcani, Andrei Păvăloi, susține că au făcut o solicitare către CNA și Agenția Achiziții Publice de excludere a agentului economic, dar au primit un răspuns negativ. „Nu există motive legale să nu îi admitem la procedurile de licitații. Doar pe încredere ori neîncredere nu putem selecta câștigătorii. Noi nu avem încredere în niciunul dintre ei. Astfel că am dat indicații ca la fiecare abatere cât de mică să fiu informat în scris în vederea sesizării organelor competente”, ne spune Păvăloi.

Fondatorul „Lovis Angro” SRL, Lilian Sofrone, s-a ales în urma scandalului produselor alterate cu un mandat de arest pentru 30 de zile. SRL-ul fon­dat în 2007 a înce­put să câşti­ge lici­ta­ţii abia în 2015, când a sem­nat 47 de con­trac­te în valoare de pes­te 4,5 mil. lei. În 2016, fir­ma a sem­nat 547 de con­trac­te cu sta­tul în valoare de cir­ca 26 de milioane de lei pentru aprovizionarea cu produse alimentare a unor instituții de învățământ, instituții medicale, orfelinate ș.a.

Excluderea „Lovis Angro” e mimată

Odată instalat în fotoliul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Alexandru Fleaș promitea sus și tare că agenții economici implicați in licitațiile trucate nu vor mai livra produse alimentare în școli și grădinițe. „Este o obrăznicie ceea ce se întâmplă, pentru că aceiași agenți economici implicați în licitațiile trucate participă și la aceste tendere. Categoric sunt respinse aceste oferte pentru că cerința noastră este ca acești agenți economici să fie incluși în lista de interdicție”, menționa Fleaș. Cu toate acestea, doar unul din agenții economici a fost trecut în lista neagră, este vorba despre Sanex Comerț.

Pe de altă parte, directorul adjunct al Agenției Achizițiilor Publice, Valeriu Secaș, susține că DGETS și direcțiile de sector au depus cereri neconforme cu Regulamentul de includere în lista de interdicție a agenților economici vizați în scandalul licitațiilor trucate. „Potrivit legislației, doar autoritățile care au semnat contracte cu aceste companii au dreptul să depună astfel de demersuri, argumentându-le temeinic. E nevoie să se demonstreze că prin nerespectarea prevederilor contractuale a fost cauzat un prejudiciu autorității contractante sau a fost afectată activitatea acesteia. Noi le-am returnat cererile pentru a fi completate, dar autoritățile respective nu au mai revenit”, a explicat Secaș.

Copiii sunt hrăniți în continuare cu produse expirate

La începutul lunii noiembrie, părinții Grădiniței nr. 157 din sectorul Buiucani s-au plâns mai întâi că la dejun copiii au fost hrăniți cu lapte brânzit, ca peste o săptămână aceștia să primească lapte cu hrișcă și insecte. Aceștia au expediat mai multe plângeri la DETS Buiucani, dar și la Centrul de Sănătate Publică din Chișinău, care a confirmat că lotul de hrișcă conținea insecte, fiind retras din toate instituțiile de învățământ preșcolar din acest sector. În urma acestui scandal, inspectorii ANSA au efectuat mai multe controale în urma cărora s-au depistat produse expirate în şapte școli și grădinițe.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a monitorizat activitatea a 93 de unităţi comerciale. În cadrul controalelor planificate au fost depistate 37 de neconformităţi. Majoritatea sunt legate de funcţionarea în lipsa autorizaţiilor, comercializarea produselor alimentare cu termen expirat, păstrarea produselor în condiţii neadecvate (peşte şi carne într-un spaţiu frigorific), lipsa registrelor operaţionale. În şapte şcoli şi grădiniţe au fost depistate următoarele neconformităţi: lipsa buletinului de analiză a apei potabile, dotarea insuficientă cu utilaj frigorific, lipsa etichetelor pe unele produse alimentare, produse cu termen expirat. În urma controalelor la şcoli şi grădiniţe, au fost întocmite opt prescripţii, un proces-verbal şi aplicată o amendă în mărime de 1500 de lei.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)