Familia Şura, îndrăgostită de muzică

12271565_935063056547471_1477370036_o

În familia Şura, talentul e la el acasă. Şi nu e vorba doar de Alexandru şi Mariana, ci şi de părinţii lor. Căci tatăl celor doi artişti, Victor Şura, a fost timp de cinci ani trompetist în Orchestra „Mărţişor”, iar vreme de 19 ani lucrat ca percuţionist în Ansamblul „Joc”. Doamna familiei, Tamara Şura, este şi ea îndrăgostită de muzică, fiind absolventă a Colegiului de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca şi a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Moldova.

Tamara şi Victor Şura sunt un cuplu de muzicieni modeşti, cărora nu le place să se laude cu realizările lor ori cu cele ale copiilor lor celebri, Alexandru şi Mariana.

În acest număr ne-am propus să o descoperim pe doamna familiei, o femeie cum rar întâlneşti. De dragul celor dragi, a renunţat la visul de a-şi croi un drum în lumea artei, iar realizările de care au parte copiii săi, despre care spune că „sunt oglinda sufletului său”, alungă orice urmă de regret.

12255579_935063106547466_936601891_o

„Scena a fost şi este viaţa mea”

Tatăl ei a lucrat contabil-şef şi le-a interzis celor patru copii ai săi – trei fete şi un băiat, să se facă economişti, motivând că „asta e o meserie grea”. Aşa că, de mică, protagonista articolului nostru le spunea părinţilor că vrea să devină profesoară de limbă şi literatură română. Citea mult şi se pregătea intens pentru admiterea la facultate. Concomitent activa şi la Casa de Cultură din satul natal, căci îi plăcea să asculte şi să cânte melodiile Mariei Drăgan.

„Îmi doream să devin artistă cunoscută, iar scena a fost şi este viaţa mea. Cântam pe la toate concertele care se organizau în sat, eram şi prezentatoare pe la astfel de evenimente artistice. Şi iată că atunci când am absolvit şcoala primară am uitat de dorinţa de a deveni profesoară şi am dat admiterea la Colegiul de Arte din Soroca, specialitatea Regie”, ne-a declarat ea.

12255106_534725986704633_1321128565_o

„Vedeţi cum e viaţa…”

Însă mai devreme, când încă era elevă în clasa a X-a, îl cunoscuse pe cel care avea să-i devină soţ. Ea avea 18 ani, el – cu şapte ani mai mare, era trompetist în Orchestra „Mărţişor”, condusă de Serghei Ciuhrii. L-a întâlnit la un concert care a avut loc în satul său de baştină, iar peste un an s-au căsătorit. Cei 37 de ani au trecut ca o clipă, ani frumoşi, despre care vorbeşte cu emoţie în glas, căci din clipa în care l-a văzut pentru prima dată a simţit că el este bărbatul alături de care vrea să îmbătrânească.
„Încă nu-l cunoşteam pe Victor când el, în calitate de solist-trompetist la ‘Mărţişor’, reprezentase Moldova la cel de-al XXV-lea Congres a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice – eveniment important pe acele timpuri. Văzându-i prestaţia la televizor, l-am întrebat pe tata: ‘Oare de ce Moldova a trimis un trompetist şi o orchestră să ne reprezinte, când puteau să desemneze în acest scop un artist, cum ar fi Nicolae Sulac?’ Peste un an aveam să-l întâlnesc pe cel pe care-l văzusem la televizor, iar peste câteva luni i-am devenit soţie. Vedeţi cum e viata!”, ne spune ea.

12250324_534726136704618_1250057070_o

„Alexandru e student din faşă”

Primul copil al cuplului, Alexandru, a venit pe lume pe când Tamara Şura era în ultimul an de studii.
„Am absolvit studiile fiind mămică: mergeam cu Sandu la ore, aşa că el e student din faşă (n.a – râde). Iar peste un an şi nouă luni a venit pe lume şi Mariana. Misiunea mea a fost să fiu o mamă şi o soţie bună. Am renunţat la visele mele pentru familie, pentru copii şi nu regret nici pentru o clipă acest lucru”, precizează ea.

Atunci când mezina a mers în clasa I, Tamara Şura a depus actele la facultatea de Culturologie a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Avea 29 de ani şi vroia cu orice preţ să se realizeze şi din punct de vedere profesional. Timp de 13 ani a fost conducător artistic, iar de 11 ani, alături de soţul său, este invitată să modereze şi să cânte pe la petrecerile private ale moldovenilor.

„Sunt fericită atunci când lumea ne spune că le-a plăcut prestaţia noastră. Mi s-a întâmplat ca lumea se apropie ca să-mi spună că seamăn cu Mariana Şura, fără ca să ştie că, de fapt, sunt mama ei. Alţii mă roagă să-i cânt melodiile”, povesteşte moderatoarea.

Vroiau ca Mariana şi Alexandru să se facă dansatori

În familia Şura, muzica mereu a stat în capul mesei. Timp de patru ani au locuit cu toţii în căminul oamenilor de artă, perioadă după care tânjesc şi acum, deoarece a fost cea mai frumoasă.
„Stăteam toţi într-o cameră, însă ne era bine. Veneau în ospeţie dansatori, muzicieni – eram cu toţii o familie mare. În casa noastră mereu s-a ascultat muzică bună, iar copiii noştri au crescut pe melodiile lui Ion Dolănescu, Maria Ciobanu, Irina Loghin, Anastasia Lazariuc, Ion Suruceanu etc. Când Alexandru şi Mariana erau mici, noi ne doream ca ei să devină dansatori. Însă au ales alt drum, al lor. Copiii sunt oglinda noastră şi nu e zi în care să nu spunem că suntem mândri de ei şi realizările lor – succesul copiilor e şi succesul nostru”, precizează doamna Tamara.

„Ia stai, băieţel!”

Întrebată dacă Alexandru şi Mariana au făcut multe boacăne în copilărie, mama acestora ne-a spus că, deşi ambii dădeau dovadă de caracter puternic, nu le-au scos părinţilor peri suri.
„În linii generale, copiii noştri au fost cuminţi. În cazul Marianei unica problemă era că dacă nu-i plăcea o haină ori încălţămintea, n-o purta. Doar Sandu mai făcea şotii din când în când. Ţin minte perioada în care soţul meu era în turneu, iar fiul trebuia să exerseze de unul singur la pian. Ştia că eu cunosc notele muzicale, dar mai ştia că nu aveam cum să-mi dau seama dacă el cântă melodia corect ori ba. Aşa că numai se făcea a exersa. Asta până într-o zi, când am observat că termină prea repede melodia. Şi atunci i-am spus: ‘Ia stai, băieţel! Acuş înregistrăm ce cânţi, iar când o să vină tata, va asculta cât de corect ai cântat’. Atunci a înţeles că l-am prins! În genere, pe membrii familiei mele îi citesc ca pe o carte, simt când cineva spune minciuni”, povesteşte mama muzicienilor.

12248539_534725626704669_1421692589_oEvelina, răsfăţata familiei

De la venirea pe lume a Evelinei, dna Tamara Şura spune că a devenit „bunică-mamă”. Fetiţa Marianei Şura este foarte ataşată de bunici, în grija cărora mami o lasă ori de câte ori e invitată să cânte pe la spectacole ori evenimente private.

„Pentru noi, Evelina e cel mai scump dar de la Dumnezeu. O răsfăţăm cum ştim mai bine şi îi spunem că o iubim. Pentru ea, eu sunt „lealea”, iar soţului îi zice „babai”. Ne dorim nepoţi şi din partea lui Sandu şi a Veronicăi, logodnica lui, însă ei ne spun că mai întâi trebuie să facă nunta”, precizează ea.
Recent, Tamara Şura a împlinit vârsta de 55 de ani. Moderatoarea şi-a sărbătorit ziua de naştere într-un local din capitală, alături de copii, prieteni şi rude.

Lena NEGRU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)