EXCLUSIV // Medici criminali

O femeie, mamă a doi copii, a murit după ce a refuzat să dea mită unui doctor de la Institutul Mamei şi Copilului

centrul-mamei-si-copilului

Diana Voloveţ a născut prin cezariană acum două săptămâni la Institutul Mamei şi Copilului. Operaţia a decurs bine, s-a născut un băiat, pe care l-a numit David. După intervenţie, de Diana s-a apropiat o soră medicală şi i-a spus că trebuie să îi dea chirurgului 2.000 de lei altminteri nu îi vor scoate aţele. Tânăra s-a plâns la Ministerul Sănătăţii, însă, între timp, medicii au anunţat-o că a fost externată. A mers acasă, la Căuşeni, şi, la 13 zile după o naştere, a murit.

Diana Voloveţ, mama unei fetiţe, Eva, şi a nou-născutului, David, este înmormântată astăzi, 29 noiembrie, la Cimitirul de pe strada Doina din Capitală, alături de părinţii săi. Este petrecută pe ultimul drum de un cortegiu format din vreo 30 de oameni. Rabinul îşi încheie serviciul divin şi îi îndeamnă pe cei prezenţi să spună câteva cuvinte despre răposată: „Vorbiţi despre Diana, deoarece orice cuvânt este important, un cuvânt poate să ucidă şi să învie. Viaţa este lucrul cel mai de preţ”.

O femeie trecută de vârsta a doua spune plângând: „Diana le vorbea mereu tuturor că e bine. Nu cerşea, chiar dacă îi era foarte greu. Nu a ofensat pe nimeni. Îi era teamă pentru fata ei, Eva, că va rămâne singură toată viaţa, de aceea s-a decis să îl aducă pe lume pe David, frăţiorul ei. Spunea că îi este greu singură”.

„Toţi cereau bani”

Un fost prieten de-al ei, Vitalie, ne spune că Diana a fost o femeie extraordinară, plină de viaţă şi omenoasă. „A fost externată devreme. Trebuia să fie mai mult timp sub supravegherea medicilor. Avea diabet şi tensiune. Am înţeles că a murit din cauza unei infecţii. Medicii trebuie traşi la răspundere. Dacă oamenii nu au bani pentru mită, nu trebuie să fie aruncaţi în stradă”, crede bărbatul.

Cea mai bună prietenă a ei, Alina, plânge şi ea: „Viaţa Dianei s-a terminat din cauza neglijenţei medicilor, s-a terminat pentru că nu le-a dat bani. Dar nu avea de unde să le dea. Îmi spunea că voiau mereu bani, toţi, de la infirmiere, surori medicale, până la medici”.

diana

Cronica ignoranţei

Diana a fost preîntâmpinată după prima naştere că nu mai are voie să nască din cauza diabetului, ar fi putut să intre în comă. Dar cea de-a doua sarcină a fost depistată târziu. Medicul de familie al Centrului de Sănătate Căuşeni, Nicolae Chivriga, ne-a declarat că Diana a fost luată în evidenţă abia la 34 de săptămâni. „Am inclus-o în lista gravidelor într-o stare satisfăcătoare. Avea tensiunea normală, dar o formă medie de diabet. Trebuia să nască prin cezariană, de aceea am direcţionat-o la Institutul Mamei şi Copilului”, ne-a relatat doctorul.

21 noiembrie. După externare, acesta şi-a vizitat pacienta la domiciliu. „Băiatul era bine. Era hrănit artificial. Cicatricea arăta bine şi tensiunea era normală. Pacienta era în stare satisfăcătoare. I-am recomandat să meargă la ginecolog şi la chirurg la Spitalul Raional Căuşeni ca să-i fie scoase aţele, era a şaptea zi după cezariană. În aceeaşi zi, după prânz, i-au fost scoase aţele”, ne-a mai spus doctorul.

22 noiembrie. Medicul de familie ne-a declarat de asemenea că lăuza a fost vizitată la domiciliu de către chirurgul Anatol Serbenco. Acesta i-ar fi cerut Dianei să semneze o hârtie că nu ar avea pretenţii faţă de spital şi faţă de el. Serbenco a fost însoţit de o soră medicală, Tatiana Dumitraşcu, de la Centrul de Sănătate Căuşeni şi de ginecologul Eudochia Mârza de la Spitalul Raional Căuşeni. Doctorul de la Institutul Mamei şi Copilului ar fi fost singur şi pe 23 noiembrie la Diana acasă. Diana a semnat foaia de teama ca „medicii sunt legaţi între ei”, ar fi spus ea prietenelor sale.

27 noiembrie. Diana şi copiii săi trăiau în condiţii grele, nu aveau canalizare şi încălzire. Sufereau de frig. Duminică dimineaţă, concubinul Dianei a plecat să cumpere produse şi, când s-a întors, femeia era deja moartă. El ne-a spus că iubita lui acuza mereu dureri de cap. După deces, a fost foarte greu, deoarece morga din Căuşeni nu funcţionează, iar cea din Ştefan-Vodă, unde aveau repartizare, ar fi putut să o primească după două zile de la deces. A fost transportată la Chişinău.

dsc_0429nadeajda-roscovanu-photo

Tânăra nu avea părinţi, tatăl ei a decedat acum câţiva ani, iar mama ei – anul trecut. Nou-născutul David se află acum în secţia pediatrie a Spitalului Raional Căuşeni, ne-a spus Nicolae Chivriga. Copiii vor fi adoptaţi de către o verişoară de-a Dianei.

Ministerul Sănătăţii a confirmat că femeia a sunat la linia verde şi s-a plâns că medicii de la Institutul Mamei şi Copilului din capitală i-au cerut bani pentru operaţie. Ministerul Sănătăţii a format o comisie ce va examina cauza decesului Dianei Voloveţ. Datele finale ale examenului histopatologic vor fi prezentate peste circa 28 de zile. Un grup de mame solidare adună hăinuţe, lapte praf pentru micuţul David.

analtolie-serbenco

Anatol Serbenco. Foto: Facebook.com

Doctorul care a operat-o pe Diana, Anatol Serbenco, nu a vrut să vorbească cu presa, expediindu-ne la administraţia spitalului: „Toate întrebările pot fi puse directorului!”.

The following two tabs change content below.