Dodon solicită investigarea unui diplomat român

După ce săptămâna trecută, fostul preşedinte Vladimir Voronin a făcut aluzie în cadrul unei emisiuni televizate că semnarea declaraţiilor de unire ar avea loc contra plată, săptămâna aceasta instituţia prezidenţială de la Chişinău a lansat o acuzaţie similară la adresa unui diplomat român.

Preşedinţia  a solicitat Serviciului de Informaţii şi Securitate să verifice activitatea consulului României la Bălţi, Mihai Baciu, acuzându-l că i-ar fi determinat pe unii aleşi locali din raioanele de nord să semneze declaraţii de unire în schimbul unor beneficii.

„În ultimele zile, pe adresa instituției Prezidențiale, parvin multiple informații prin care se comunică că Consulul General al României de la Bălți, domnul Mihai Baciu, ar fi întreprins mai multe acțiuni de corupere a aleșilor locali din nordul Republicii Moldova în scopul determinării acestora de a semna declarațiile Unioniste”, a declarat Maxim Lebedinschi, consilierul preşedintelui Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Răspuns furnizat de Ministerul Afacerilor Externe din România pentru JURNAL de Chișinău

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la activitatea consulului general al României la Bălţi și va întreprinde demersuri pentru verificarea acestora. MAE atrage atenția că acestea se înscriu într-o logică specifică campaniei electorale locale pentru alegerea primarului localității și observă cu preocupare intensificarea în anumite cercuri politice din Republica Moldova a retoricii îndreptate împotriva României.

Potrivit lui, Igor Dodon a dat deja indicaţii să fie sesizate Guvernul şi SIS. „În scopul excluderii manipulărilor de opinii, sau a unor interpretări eronate a acțiunilor domnului Mihai Baciu, instituția Prezidențială va solicita Guvernului și Serviciului de Informații și Securitate să investigheze activitatea și legalitatea acţiunilor Consulului României, domnului Mihai Baciu”.

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Lebedinschi a refuzat să ne informeze despre ce localităţi ar fi vorba. Potrivit acestuia, Preşedinţia ar fi fost informată că aleşii locali ar fi fost plătiţi cu 1000 – 2000 de euro pentru semnarea unei declaraţii.

 Primar: „Sunt aberaţii!”

La nordul Moldovei deocamdată doar două primării au semnat declaraţii de unire – Primăria Parcova, Edineţ, şi Chetrosu, Drochia. Marcel Snegur, primarul de Parcova, ne-a spus că afirmaţiile celor de la Preşedinţie sunt aberaţii şi au drept scop creşterea ratingului socialiştilor şi discreditarea aleşilor locali care au semnat declaraţii de unire. „Nici n-aş vrea să comentez aceste aberaţii. Am semnat bazându-ne pe convingerile noastre. Am spus ferm că am făcut-o din inimă şi din dragoste pentru neam şi ţară. Aceste acuzaţii au drept scop discreditarea procesului unirii şi intimidarea noastră”, a spus primarul.

La rândul său, primarul de Chetrosu, Drochia, Ion Prodan, s-a arătat revoltat de acuzaţiile lansate de Preşedinţie. „Să vină Dodon să vadă satul nostru care a rămas semipustiu. Avem peste 1500 de oameni plecaţi. După 44 ani de muncă şi cinci mandate de primar am o pensie care îmi ajunge doar pentru facturi. Pe când în România cea mai mică pensie e de 300 de euro. Declaraţia de unire a fost aprobată de o majoritate de consilieri şi am semnat-o şi eu pentru că dorim ca oamenii din R. Moldova să trăiască mai bine, iar dacă vrea să se convingă de acest adevăr, îl poftim pe Dodon să vină la faţa locului”, a spus primarul.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)