Eugen Doga: „Trei miliarde de oameni au auzit porcăria aceasta”

doga foto www.revistatango.roDifuzarea unui segment din arhicunoscutul vals din filmul „Dulcea şi tandra mea fiară” la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci l-a dezamăgit pe autorul ei

„Muzica mea a fost zdrenţuită, hărţuită cu nişte fanfare, cu nişte tromboane. Eu sunt obişnuit să umblu în frac, cu papion. Ce are una cu alta? Este o muzică originală. Trebuia măcar să se consulte cu mine. Nu s-au consultat”, ne-a declarat marele maestru Eugen Doga, aflat în prezent la Moscova.

„Nu ştiu cine a făcut chestia asta. Cred că a făcut-o un agramat, un obraznic, care poate că a pus şi bani groşi în buzunar. Am reascultat şi din ce în ce parcă mă simţeam de parcă mi se presăra iad la inimă. Nu se poate. Este o batjocură”, a spus pentru JURNAL, indignat, compozitorul. Potrivit lui Eugen Doga, nu numai cu el s-a procedat astfel, „mai sunt autori supăraţi”.

„Corul dă toată frumuseţea în orchestraţie”

Din spusele renumitului compozitor, în adâncul sufletului a avut şi un pic de mândrie şi bucurie. „Da, oamenii s-au bucurat. M-am bucurat şi eu, pentru că a fost o frumuseţe că muzica mea a răsunat din nou la olimpiadă. Era să fie şi mai frumos dacă era un cor. Corul dă toată frumuseţea în orchestraţie!”, explică Eugen Doga.

De la el aflăm că, la prima olimpiadă organizată în anul 1980 la Moscova, Eugen Doga a lucrat direct cu orchestra. „Am fost nu numai consultant, dar am contribuit direct la toate etapele de scriere şi înregistrare, chiar la montarea acestor compoziţii pe arenă. Zi şi noapte eram acolo pe stadion. Eram printre cei mai nobili invitaţi, cu şefii de state alături”, îşi aminteşte cu mândrie Doga.

„A adăugat nişte sunete străine, care strică melodia”

La Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din acest an, nu l-au chemat. „Credeam că, dintre miile de angajaţi care sunt acolo, mă va suna măcar cineva. Sunt foarte supărat. M-au umilit ca om, ca profesionist. Dacă era un Ceaikovski, un Bethoven, nu mă supăram, dar îmi imaginez că acolo a fost un nemernic care a făcut aranjamentul muzical. A adăugat nişte sunete străine, care strică melodia”, spune celebrul compozitor. Eugen Doga nu intenţionează să întreprindă nimic, deoarece „trei miliarde de oameni au auzit porcăria asta. Care-i rostul după aceasta a unei foi cu scuze? Nu-mi ajută la nimic”, a conchis indignat Eugen Doga.

În prezent, compozitorul se află la Moscova. „Nu s-a schimbat nimic în viaţa mea. Trăiesc în modul pe care l-am acceptat de mai bine de patru decenii: Chişinău-Moscova şi, câteodată, Bucureşti.”

Supărat şi pe demnitarii moldoveni

Maestrul Doga este supărat şi pe demnitarii noştri care nu l-au susţinut măcar printr-un apel telefonic. „N-am avut nici un telefon de la demnitarii noştri din Chişinău, de susţinere. Eu n-am văzut coloana moldovenească, pentru că aici, la televiziunea din Moscova, au pus reclamă în acel timp când treceau ai noştri. La lituanieni, aceeaşi situaţie. Daţi, măi, un telefon! Ce-i cu orgoliile astea? Nu se poate, te alungă, te expulzează din ţară, din inima poporului, căruia îi aparţin. Măcar un semn de susţinere, de regrete. Nimic. Nicio reacţie. Numai ziariştii au observat şi m-au sunat. În rest, nimic. Păcat…”.

The following two tabs change content below.