„E grav dacă oamenii au ajuns să doneze sânge în numele unui partid”

 

Una dintre fotografiile publicate pe pagina de Facebook a Tineretului Democrat din Cimişlia.

Ulei, hrişcă, pachete cu dulciuri şi băuturi alcoolice, saci cu varză şi cartofi sunt câteva dintre darurile cu care bat la uşa potenţialilor alegători membrii PD, PSRM și ai Partidului Şor în perioada electorală sub pretextul apropiatelor sărbători. Ilan Şor şi-a propus să ajungă cu dulciuri „în fiecare comună” cu aşa-numita „caravană de Crăciun” – nişte autocare decorate cu însemnele partidului. Mai nou, nişte democraţi de la Cimişlia au bătut la uşa medicilor să facă, înainte de sărbători, o donaţie de sânge.

Cum să deosebim caritatea de acţiunile de manipulare şi promovare a imaginii unui partid? Ce au în comun donaţia de sânge și ideologia unui partid? De ce nu reacţionează autorităţile la distribuirea cadourilor în perioada electorală? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care am încercat să aflăm răspuns.

 

„Suntem pentru a salva vieţi, suntem pentru ajutor celor îndureraţi! Astăzi, 13 decembrie, membrii Tineretului Democrat Cimişlia au donat sânge pentru a salva vieţi de la pericole iminente”, se menționează într-o postare plasată pe pagina de Facebook a formațiunii.

Tinerii democraţi au publicat fotografii în care arată cum donează sânge. Solicitat de JURNAL de Chişinău, liderul acestora, Anatoli Casap, a refuzat să spună de ce tinerii au acţionat în numele partidului şi nu s-au adresat discret la medic pentru a face donaţia.

„Contactaţi sediul central, acolo vă vor spune dacă are ori nu legătură donaţia de sânge cu ideologia partidului. Eu nu pot să răspund la astfel de întrebări”, ne-a spus Casap și a închis telefonul.

Imagini cu daruri electorale pentru cetățeni au fost publicate şi pe pagina de Facebook a organizației teritoriale Botanica a Partidului Democrat. Pe una dintre fotografii apar  reprezentanții PD, care oferă crupe și ulei. La scurt timp, postarea a fost ştearsă.

La 18 decembrie, Ilan Şor a anunţat că porneşte „spre toţi copiii din Moldova” cu „o caravană magică de Crăciun”. El a anunțat cadouri şi un spectacol care va culmina cu focuri de artificii.

Reprezentanţii opoziţiei se declară stupefiaţi de această situaţie. Potrivit lor, darurile făcute de reprezentanţii unui partid în perioada electorală sunt o ilegalitate. „Practic, e vorba de o cumpărare a alegătorilor”, a afirmat liberal-democratul Tudor Deliu.

El a amintit că au propus în repetate rânduri soluţionarea problemei fundaţiilor afiliate partidelor – „Din suflet” a Galinei Dodon, „Miron Şor” a lui Ilan Șor și „Edelweiss” a lui Vladimir Plahotniuc.

„Şi înainte de perioada electorală acestea organizau acţiuni de corupere a electoratului. Ne-am adresat la Comisia Electorală Centrală (CEC), dar instituţia nu reacţionează decât atunci când i se dictează. Cadourile respective reprezintă o exploatare a slăbiciunilor şi a situaţiei dificile în care au ajuns oamenii”, a spus Deliu.

Deputatul consideră și acțiunea electorală de la Cimişlia drept revoltătoare. „Dacă oamenii au ajuns să doneze sânge în numele unui partid, nu ne vom mira dacă ajungem mâine-poimâine să donăm organe. Dar nu ştiu ce organe trebuie să donezi în numele PD ca acesta să se liniştească. E strigător la cer să crezi că poţi astfel să câştigi alegerile”, a mai spus deputatul.

Igor Grosu, vicepreşedinte PAS, a menționat că aceste acţiuni nu pot fi calificate decât cadouri şi agitaţie electorală. „Ceea ce face PD, PSRM și Partidul Şor sunt activităţi de corupere a alegătorilor. E regretabil că nu vedem niciun caz de autosesizare din partea CEC şi a organelor de drept. Sunt acţiuni care cad sub incidenţa Codului Penal”, a spus Grosu.

Acesta a subliniat că Ucraina a interzis orice donaţii din partea partidelor politice. Asemenea practici ilegale se mai atestă în România. „Fratele de sânge a PD, PSD-ul, recurge într-o veselie la astfel de gesturi. Doar că acolo justiţia este mai funcţională şi membrii partidelor care recurg la coruperea alegătorilor ajung să fie sancţionaţi”, a conchis Grosu.

Deputatul Valeriu Ghileţchi este de părere că, deşi există mulţi oameni care au nevoie acum de ajutor, trebuie să existe o linie de demarcare clară între caritate şi activitate politică, cu atât mai mult cu cât suntem în prag de alegeri.

„Şi mie îmi telefonează multe persoane, fac legătură cu unele instituţii. Dar având în vedere că suntem în perioada electorală, cred că trebuie să dăm dovadă de discreţie şi corectitudine”, a afirmat Ghileţchi.

Valentina Geamănă, fostă profesoară care a atras din Italia investiţii de milioane în R. Moldova, a transmis recent o donaţie din partea unui consilier italian pentru copiii de la Școala specială din Hârbovăţ.

„Este o donaţie foarte mare, cadouri personalizate pentru 29 de copii din partea unei consiliere din Bonzano, Italia. Este o donaţie făcută din bugetul personal, nu a specificat nici ea și nici eu că darurile sunt făcute de o membră de partid. Italia este o ţară în care predomină valorile democratice, politicul nu se implică în domeniul educaţional, medical ori justiţie. Acest gest demonstrează că şi politicienii pot face acţiuni de caritate veritabile, dacă o fac discret, din surse transparente”, a afirmat fosta profesoară.

Am solicitat o reacție la CEC. Responsabila pentru relațiile cu presa, Rodica Sârbu, ne-a informat că această instituție a fost sesizată în legătură cu aşa-numita „caravană” a Partidului Şor şi că va reveni cu o reacţie, dar nu am primit niciun răspuns până la închiderea ediției.

Conform Codului Penal, coruperea alegătorilor, adică oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să își exercite sau nu drepturile electorale în cadrul alegerilor se pedepsește cu închisoare de până la cinci ani.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu