Durere de femeie  (II)

Amantul Efimiei era gata să-şi părăsească soţia, dar ea l-a oprit. Nu vrea să-i strice familia, nu vrea ca soţia lui să treacă prin ce a trecut ea

Efimia avea 35 de ani când a fost părăsită de Igor. Fiul lor avea 17 ani, iar fiica – 13. Băiatul voia foarte mult să meargă la facultate, dar a înţeles că mama n-o să-i poată achita taxa pentru studii şi a intrat la Colegiul de poliţie. Nu mult după plecarea fiului de acasă, a murit mama Efimiei. Toate au început să se dărâme în jurul ei. Soţul a părăsit-o, mama a murit, bani pentru înmormântare nu avea.

Ce să facă? Cum să iasă din încurcătură? S-a rugat pe la magazine să i se dea pe datorie produse alimentare pentru praznic. I-au intrat în situaţie. Dar pe lângă datoriile pe care şi le-a făcut cu înmormântarea, i-a adăugat şi soţul o sumă frumuşică. Fiind preşedinte al asociaţiei de locatari, înainte de a pleca la Moscova, acesta a adunat bani de la locatari pentru consumul de apă, vreo 15 mii de lei. A pus banii în buzunar şi a plecat, iar Efimia s-a văzut obligată să achite suma, intrând în alte datorii. Jale, tristeţe, suferinţă.

„O duceam foarte greu. Trebuia să-i fac geantă băiatului, să-i trimit lunar bani, trebuia să achit datoriile măcar câte puţin. Erau zile în care nu aveam pe ce să cumpăr o pâine în casă. Când îmi dădea cineva o bucăţică de pâine, o sărutam cu lacrimi şi mă rugam Domnului să-i dea sănătate. Aveam o prietenă care vedea că mi-i greu. Îmi era ruşine să trăiesc din mila ei. Iar ea lua câte o pâine sau o bucată de pâine, câţiva crenvurști şi mă ruga să iau de sufletul mamei sale răposate. Aşa am trăit cinci ani negri pe care, dacă aş putea, i-aş şterge cu buretele ca să nu-mi mai amintesc de ei niciodată. Acum, chiar dacă perioada grea a trecut, în suflet a rămas amarul.”

A vorbit în vis cu Iisus

Atunci când îi era foarte greu, într-o seară, după rugăciunile ei fierbinţi, s-a culcat şi l-a visat pe Iisus Hristos. Se făcea că a venit la balconul Efimiei şi i-a spus: „Tu ai cap pe umeri. Trebuie să ai şi puţină răbdare, o să te descurci. Să nu te gândeşti să faci vreo prostie!”. Efimia povesteşte mai departe: „M-am trezit din somn şi eram foarte liniştită. Am început să mă gândesc cum să câştig bani. Mai întâi, am luat o fetiţă în gazdă, apoi am început să organizez plecări la mare din care câştigam binişor şi, încet-încet, am ieşit din încurcătură. Tot atunci, Dumnezeu mi-a trimis în cale un bărbat căsătorit, care m-a ajutat să-mi fac reparaţii în apartament. Peste trei ani, i-am devenit amantă şi îi sunt până în prezent. Aveam mari dureri de cap şi medicul m-a sfătuit să-mi găsesc un bărbat. Aşa am acceptat să-i fiu amantă”.

Efimia s-a îndrăgostit de acest bărbat şi continuă să-l iubească aşa ca la început. Şi el se arată îndrăgostit şi pare să fie sincer. De dragul lui, la 40 de ani, a intrat la universitate. A absolvit facultatea de pedagogie şi psihologie şi e licenţiată în management. Vrea să-i demonstreze că poate reuşi în viaţă. Într-un timp, el era gata să se despartă de soţie, dar ea l-a oprit. I-a spus că nu vrea să strice familia, nu vrea ca soţia lui să treacă prin ce a trecut ea. Fire energică, doreşte să trăiască viaţa cât mai intens. Înfulecă pur şi simplu viaţa. Pe rând şi-a căsătorit foarte reuşit copiii, care au familii sănătoase şi i-au adus şi nepoţei. Le-a făcut nunţi frumoase.

Văzând că nu era prea mare câştigul în pedagogie, a făcut cursuri de contabilă. Munceşte în mai multe locuri. Nu pentru că i-ar trebui mulţi bani, dar ca să nu aibă timp să se gândească la singurătatea ei. E frumoasă, deşteaptă, dar singură. Ar vrea să aibă mereu alături un bărbat cum este amantul său. „M-aş căsători fără să stau pe gânduri dacă aş întâlni un bărbat liber, care să fie bun şi blând cu mine cum este amantul, să nu consume alcool, să nu fumeze. E tare greu să fii singură. Singurătatea te omoară, e una dintre cele mai mari nefericiri pe care le poţi cunoaşte în viaţă. Trăiesc clipe fericite cu amantul, dar sunt clipe rare, nu este al meu. El îşi împarte viaţa cu soţia, eu sunt desertul lui”, spune cu tristeţe Efimia.

Regretă că n-a ştiut cum să-şi ţină soţul lângă ea

Ajunsă la 50 de ani, Efimia continuă să se mai întrebe: De ce n-a ţinut mult dragostea dintre ea şi soţ? Cine-i vinovat? Doar au avut o tinereţe atât de frumoasă! Şi de fiecare dată dă vina pe sine. Regretă că n-a ştiut cum să-l întoarcă de la pahar, de la prieteni şi prietene. Dacă s-ar întoarce roata vremii şi s-ar căsători cu el acum, ar şti cum să-l ţină lângă ea. Nici el nu a mai fost fericit cu femeia ceea. După câţiva ani, a căzut de pe schele şi a stat mult timp prin spitale. Şi încă pe deasupra mai e și bolnav de SIDA. El spune că a fost infectat cu o seringă, dar unul Dumnezeu ştie cum a contractat boala. Acum e şi el singur şi e foarte bolnav. Din tânărul dandy de altădată n-a mai rămas nimic. Stă în sat la o mătuşă. A ajuns la vorbele Efimiei că nu are cine să-i dea o cană de apă. Copiii nu-i telefonează, le mai telefonează el din când în când. Efimia nu se duce la el, nu-l poate ierta.

În aşteptarea marii iubiri

Nu demult, eroina noastră şi-a amintit de vorbele bătrânului proroc din satul prietenei sale şi s-a minunat. Aproape tot ce i-a spus bătrânul s-a împlinit. A devenit studentă peste mulţi ani. S-a căsătorit devreme, n-a dus viaţă lungă cu soţul, a născut doi copii. A ajuns acum să treacă printr-o judecată mare pentru că nu i-a fost calculat corect salariul. Prietena Galina trăieşte în pace bună cu soţul ei şi a adus pe lume patru copii, întocmai cum i-a citit bătrânul. Mai rămân neîmplinite două preziceri pentru Efimia: să câştige judecata şi să întâlnească bărbatul pe potriva inimii.

Însetată de multă iubire, femeia vrea să fie fericită şi crede că anume aşa se va întâmpla. E gata să ia viaţa de la capăt şi să trăiască cu un bărbat drag alături atât cât îi este rânduit de sus să trăiască. Într-o zi, povestind unei rude despre ce i-a prezis bătrânul citind în zodii, aceasta i-a replicat că a greşit amarnic mergând la acel bătrân, a făcut un mare păcat. Căci, dacă n-ar fi ghicit moşul cu plete albe în cartea ceea veche, roasă pe la colţuri, nimic din toate ce aveau să se întâmple nu s-ar fi întâmplat. Prin ghicit, bătrânul a invocat puterea demonică şi a alungat darul lui Dumnezeu, i-a spus ruda.

P.S. Au trecut cinci ani de când am scris povestea Efimiei. Femeii i s-a făcut dreptate, a câștigat judecata. Acum un an și ceva, a murit răpus de boală Igor, fostul ei soț. În ultimele luni de viață, Efimia l-a iertat. L-au iertat și copiii. Dar încă nu a întâlnit bărbatul alături de care să poată lua viața de la capăt. Este o doamnă de succes. Organizează cursuri de formare profesională în cadrul SRL-ului pe care îl conduce. E puternică, influentă și apreciată.

The following two tabs change content below.