Dosarul fostului premier Vlad Filat a ajuns pe masa judecătorilor

_DSC4977vlad filatfoto- nadea roscovanu

Dosarul în care fostul premier Vlad Filat este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă a fost transmis în instanţa de judecată. Cât priveşte dosarul în care fostul preşedinte al Băncii de Economii, Ilan Shor, este acuzat de fraudarea BEM, procurorii susţin cu au primit parţial răspunsuri de la unele autorităţi de peste hotare la care au făcut solicitări şi că sunt „în proces de investigaţii continue”.

Potrivit procurorului Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Adriana Beţişor, fostul premier ar fi pretins şi ar fi obţinut de la Ilan Shor bunuri în valoare de circa 800 de milioane de lei. „Mijloacele financiare pe care le-a pretins şi le-a primit Vlad Filat sunt clasificate în trei categorii. Este vorba de transferurile bancare de care a beneficiat prin intermediul unor companii gestionate de persoane interpuse de acesta, peste 391 de milioane de lei; sumele în numerar pe care le-a primit direct ori prin intermediul unor persoane de încredere din anturajul său în mărime de 398 de milioane de lei. O parte din mijloacele financiare au fost transmise şi prin alimentarea cardurilor bancare ce au fost transmise ca obiect al remuneraţiei ilicite învinuitului. Sursa mijloacelor financiare este exclusiv Banca de Economii (BEM)”, a precizat Beţişor.

Potrivit procurorului, 1,8 milioane de lei din aceste sume au fost cheltuiţi pentru servicii hoteliere, iar 1,5 milioane de lei pentru zboruri cu aeronave particulare. „Învinuitul a recunoscut că a primit o parte din aceste bunuri, dar nu ca obiect al unei remunerări ilicite, ci în calitate de cadouri, ceea ce contravine totalmente probatoriului pe care îl avem în acest caz, şi anume declaraţiile martorilor şi documentelor de care dispunem”, a mai spus Beţişor.

Dacă va fi găsit vinovat, Vlad Filat riscă o pedeapsă de la 7 la 15 ani de închisoare.

În ce priveşte dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului de Administrare al BEM, actualul primar de Orhei, Ilan Shor, este acuzat de fraudarea BEM, Beţişor a declarat că procurorii ar fi avnsat şi în investigaţiile realizate în această cauză penală. „Avem parţial răspunsuri de la unele autorităţi de peste hotare la care am făcut solicitări. Suntem în proces de investigaţii continue”, a spus procurorul

Amintim că fostul premier Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie curent, la câteva ore după ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat. Procuratura Anticorupţie i-a atribuit fostului premier statut de învinuit pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă în urma unui autodenunţ al controversatului om de afaceri şi primar de Orhei Ilan Shor. Avocatul lui Vlad Filat Igor Popa a anunţat ulterior că a depus o plângere împotriva lui Ilan Shor pentru declaraţii false. Până în prezent, Ilan Shor nu a comentat în mod public declaraţiile pe care le-a făcut în denunţul împotriva lui Filat

Între timp, avocatul fostului premier a depus o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului prin care denunţă tratamentul inuman faţă de clientul său.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)