Domeniul IT, un hobby bine plătit

serghei goloborodicoÎn timpul stagiilor la compania „Pentalog”, stagiarii sunt remunerați, salariile lor crescând exponenţial în primii trei ani

Serghei Goloborodico, după multă muncă, implicare, studiu, stagii în străinătate în domeniul IT, a reușit la 30 de ani să facă o carieră remarcabilă în domeniul IT. În prezent, este directorul companiei „Pentalog”, cu 120 de angajați. Posedă mai multe limbi străine pe care le utilizează în activitatea sa. „Pentalog” este una dintre cele mai atractive companii pentru proaspeții absolvenți din domeniul IT, care oferă posibilități de angajare și creștere profesională în domeniul tehnologiilor informaţionale.

Serghei Goloborodico e din Grigorievca, Căușeni. La școală n-a învățat informatica, dar a ajuns manager de top în această sferă.

Ajunge la succese după ani de studiere a domeniului IT, a limbilor străine, după stagiile făcute peste hotare. Ne spune că acasă vorbea în limba ucraineană, la şcoală a învățat în limba rusă, venind la facultatea cu predare în limba română. I-a reușit să facă facultatea la buget, fiind mânat și de o ambiție puternică de a reuși, de a face ceva și pentru statul unde locuiește. Condiția pusă de acasă era să învețe doar la buget, pentru că părinții nu-și permiteau să plătească pentru contract. Vorbeşte și practică patru limbi în munca sa – româna, rusa, engleza, franceza, și încă două pe care le vorbește ocazional – germana și ucraineana.

O vară dedicată limbii române

Mărturiseşte că nu putea să vorbească româneşte atunci când a ajuns la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică (CIM) de la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), dar timp de o vară a învăţat românește.

În anul 2003, vizita președintelui general al companiei „Pentalog” din Franța și a directorului filialei din Brașov, România, i-au influențat destinul. Cei doi au vizitat și UTM-ul, iar peste ceva timp au oferit două stagii pentru cei mai buni studenți de la facultatea CIM a UTM. Unul trebuia să meargă în Franța, iar altul în România. „Eu am avut norocul să merg la Brașov timp de trei luni de zile, unde am acumulat experiență bună în domeniu.” A continuat să colaboreze cu braşovenii la distanță și după stagiu.

„Relațiile cu facultatea CIM de la UTM este foarte strânsă și în prezent. E ceva istoric pentru „Pentalog” pentru că cei cinci fondatori (de unde și denumirea companiei) au început a lucra din facultate și mereu au susținut tinerii specialiști, prin diferite stagii, oferte de a face o carieră. În acest an au plecat doi stagiari în Franța, ca și în anii precedenți. Compania colaborează și cu alte instituții de învăţământ superior din RM care au facultăţi în domeniul IT, cum este USM şi ASEM”, ne spune căușeneanul.

Ziua ușilor deschise la „Pentalog”

Firma organizează anual ziua ușilor deschise în luna mai, timp de 6 zile. Zilnic, timp de 6 ore, le recomandă studenților temele cărora trebuie să le acorde atenția, ce trebuie să învețe mai aprofundat, se fac multe exerciții. Mulți tineri sunt selectați la diferite stagii în afara statului. Tinerii aleși își demonstrează capacitățile și cunoștințele din domeniul IT. În timpul stagiilor la „Pentalog”, stagiarii sunt remunerați, salariile lor crescând exponenţial în primii trei ani.

„Compania „Pentolog” oferă servicii informatice. „Vine clientul. Spune problema pe care o are și noi o rezolvăm. Lucrăm pentru Olanda, Franța, Belgia, SUA, Canada, Germania, nu și pentru RM. Republica Moldova nu este gata să consume serviciile informatice la nivelul pe care-l prestăm. Lucrăm pentru business, pentru domeniul privat. Nu avem business în R. Moldova”, opinează Serghei Goloborodico.

„Nu avem business în R. Moldova”

Directorul „Pentalog” Moldova spune că avem tineri talentați, deștepți, dar numărul lor scade din an în an. Mulți pleacă peste hotare, cei care sunt aici nu vor să învețe din anumite motive. „Sunt lăsați singuri acasă de către părinţii care pleacă peste hotare, până a veni la facultate”, explică una din cauze Serghei Goloborodico.

Recomandă tinerilor care merg să studieze facultăți din domeniul IT să depună mult efort, să învețe, pentru că acest domeniu este unul foarte vast, dacă vor să câștige, să prospere și să fie bine remunerați.

Domeniu IT necesită muncă, implicare. „Nu trebuie să piardă timpul pe nimicuri, trebuie să se concentreze pe evoluția personală, să facă programe de voluntariat, să studieze limbile străine, să fie curioşi”, le recomandă Goloborodico studenților. Spune că atunci când a făcut facultatea erau mai puține posibilități de a pleca la stagii peste hotare, azi aceste stagii sunt oferite tot mai des și posibilități sunt mai multe, doar că studenții nu prea au interes.

„Trebuie să investești în tineri”

De la el mai aflăm că la facultate a avut profesori buni, care l-au dirijat, învățat, dar și el și-a propus să progreseze în domeniul IT. În timpul angajării personalului, nu-l interesează media diplomei, notele, dar capacitățile celui care vrea să lucreze, pe care le demonstrează în timpul interviului și al perioade de stagiu.

Și în prezent, firma are nevoie de tineri specialiști. Din cei 120 de angajați, jumătate sunt femei. Salariile sunt motivante. Se începe de la câteva mii de lei și se ajunge la zeci de mii de lei. „Totul depinde de fiecare angajat în parte, de funcția pe care o are. Trebuie să investești în tineri ca să-i crești”, conchide directorul „Pentalog”.

Îi place mult profesia sa, dar îi place și bricolajul, pescuitul, lectura. Serghei Goloborodico are doi copii și se consideră un om împlinit.

The following two tabs change content below.