Dodon şi Usatîi îşi mobilizează forţele pentru a organiza un protest de amploare duminică

socialisti protest.f.nadea roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

Liderii partidelor proruse, Igor Dodon (PSRM) şi Renato Usatîi (Partidul Nostru), îşi mobilizează forţele pentru a organiza un protest de amploare duminică, 27 septembrie, în pofida interdicţiei Primăriei mun. Chişinău de a manifesta în faţa Parlamentului. Potrivit lui Igor Dodon, la protest urmează să participe peste 50 de mii de oameni. Mai multe voci susţin că manifestaţia organizată de socialişti şi primarul de Bălţi ar fi pusă la cale de coloana a cincea a Moscovei pentru a deturna protestul Platformei DA, dar şi că acestea reprezintă un risc real pentru Republica Moldova de a aduce la putere o guvernare care ar îndepărta pentru totdeauna R. Moldova de vectorul european.

Fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan, a declarat că planul de destabilizare a situaţiei în R. Moldova, gândit de serviciul de securitate rus, urma să fie aplicat încă în toamna anului 2014, imediat după devalizarea băncilor, când asupra R. Moldova plana pericolul unui colaps bancar. Pe atunci însă, partidul lui Dodon şi al lui Usatîi nu aveau suficiente forţe pentru a realiza acest obiectiv. „Din cauza incompetenţei conducătorilor unor instituţii de stat şi cu acordul tacit al unor politicieni, a avut loc jaful din sistemul bancar. Peste 60 la sută din banii furaţi au ajuns într-o bancă controlată de forţele secrete din Rusia. Acum aceste forţe pun la cale un contramaidan la Chişinău. Dacă prin maidanul din Kiev s-a vrut aderarea la UE, aceştia vor să aducă forţele proruse la guvernare”, afirmă Cosovan.

„Avem informaţii că, pentru protestul organizat de Dodon şi Usatîi, sunt pregătiţi 250 de mercenari din Tighina, 180 de persoane din or. Dubăsari. Aceştia sunt dirijaţi de un fost politican din Republica Moldova. Regret că Serviciul de Informaţii şi Securitate nu a întreprins nicio măsură pentru a contracara acţiunile acestuia. Igor Dodon recrutează persoane din Vulcăneşti, Taraclia, Comrat, Ceadîr-Lunga. Dacă nu vor interveni forţele de ordine, duminică va fi o invadare masivă a Chişinăului cu oameni şi mercenari plătiţi de forţele proruse. Pentru prima oară la Chişinău vor veni să protesteze cetăţenii din Găgăuzia”, a mai spus Cosovan.

Potrivit acestuia, forţele proruse nu vor fi la prima încercare de a destabiliza situaţia la Chişinău. Acestea ar fi încercat să se infiltreze în rândurile protestatarilor şi la amplul protest organizat de Platforma pentru Demnitate şi Adevăr (Platforma DA) din 6 septembrie curent. Atunci a avut loc simultan două proteste, cel organizat de Grigore Petrenco, liderul mişcării extremiste „Antifa” în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi cel organizat de Platforma DA în faţa Guvernului. „Conform scenariului pus la cale de forţele proruse, cei care au atacat Procuratura Generală planificau să atace Guvernul. „Omuleţii verzi” urmau să se infiltreze în mulţime şi, la cea mai mică altercaţie dintre manifestanţi şi poliţişti, să intervină în forţă. Puteau fi văzute atunci grupuri întregi de tineri tunşi scurt, bine făcuţi, adunaţi pe aleile din parc. Datorită vigilenţei veteranilor de război din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), protestatarilor lui Petrenco nu li s-a permis să se apropie de piaţă”, a mai spus Cosovan.

Mercenari instruiţi la Tighina şi Dubăsari

Aceste informaţii ne-au fost confirmate şi de Constantin Svetlicinîi, adeptul mişcării lui Grigore Petrenco, unul dintre organizatorii protestului din faţa Procuraturii Generale. „La 6 septembrie, în timp ce ne îndreptam în marş spre PMAN, am fost întâmpinaţi în faţa Primăriei de un grup de reprezentanţi ai Platformei DA, care ne-au interzis să ne apropiem. De acolo am fost nevoiţi să mergem la Procuratura Generală”, ne-a spus acesta. Pe moment, Svetlicinîi este cercetat într-un dosar penal instrumentat de Procuratura Generală pentru organizarea protestului din faţa acestei instituţii. Între timp, acesta şi-a instalat cortul vizavi de unionişti în faţa clădirii Guvernului.

„Avem informaţii că, pentru protestul organizat de Dodon şi Usatîi, sunt pregătiţi 250 de mercenari din Tighina, 180 de persoane din or. Dubăsari. Aceştia sunt dirijaţi de un fost politician din Republica Moldova. Regret că Serviciul de Informaţii şi Securitate nu a întreprins nicio măsură pentru a contracara acţiunile acestuia. Igor Dodon recrutează persoane din Vulcăneşti, Taraclia, Comrat, Ceadîr-Lunga. Dacă nu vor interveni forţele de ordine, duminică va fi o invadare masivă a Chişinăului cu oameni şi mercenari plătiţi de forţele proruse. Pentru prima oară la Chişinău vor veni să protesteze cetăţenii din Găgăuzia”, a mai spus Cosovan.

La Chişinău au ajuns deja corturile

Deputatul Adunării populare a Găgăuziei, Roman Tiutin, este responsabil să aducă duminică la Chişinău protestatari din raionul Vulcăneşti. Acesta a confirmat că este unul dintre organizatorii protestului organizat de Dodon. „Din partea noastră vor veni aproximativ 500 de persoane. Avem probleme cu transportul, acum le rezolvăm. Sunt mulţi doritori să vină”, ne-a spus el. Roman Tiutin are 35 de ani. În luna ianuarie curent, acesta a părăsit PCRM, pe listele căruia a devenit deputat în Adunarea populară a Găgăuziei şi a aderat la PSRM. Potrivit unor surse, la Chişinău au ajuns deja corturile, amplificatoarele de sunet şi tehnica de sonorizare. Corturile sunt aduse din Federaţia Rusă prin Ucraina.

În raionul Drochia, viitorii protestatari ar fi momiţi cu câte 150 de lei, dintre care 50 de lei urmează a le fi oferiţi înainte de protest şi 100 după acesta. Mariana Brumă, reprezentanta formaţiunii „Partidul Nostru” din acest raion, a negat însă acest lucru. „Nu este adevărat. Pe moment, sunăm prin sate să vedem cine merge. Încă nu ştim câţi vom fi, am fost anunţaţi abia ieri despre protest”, ne-a spus ea. La rândul său, primarul de Dorchia, Nina Cereteu, membră a aceluiaşi partid, a negat că protestatarii sunt plătiţi, declarând că va veni personal la protest, chiar dacă acesta nu este autorizat. „Susţin toate revendicările înaintate de Renato Usatîi”, a mai spus ea.

Andrei Năstase a criticat planurile lui Dodon și Usatîi

Responsabil de aducerea oamenilor din mun. Bălţi şi raioanele Făleşti şi Glodeni este Ghenadie Nicolae Grigorişin, reprezentant al formaţiunii „Partidul Nostru”. Unul dintre organizatorii protestului prorus din mun. Chişinău este fostul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc.

Protestele organizate de Dodon şi Usatîi înaintează revendicări preluate aproape integral de la Platforma DA. Unul dintre liderii Platformei DA, Andrei Năstase, a criticat planurile lui Igor Dodon și Renato Usatîi de a organiza acţiuni de protest paralele. Năstase a spus că aceste acţiuni reprezintă o încercare de manipulare şi preluare a spiritului protestatar.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu