Dodon se laudă că îi va retrage cetăţenia R. Moldova lui Traian Băsescu. O poate face?

Igor Dodon

Președintele ales al R. Moldova, Igor Dodon, a declarat că va anula săptămâna viitoare decretul privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova fostului lider de la Cotroceni, Traian Băsescu. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova.

Dodon susține că va anula decretul președintelui Timofti privind cetățenia moldovenească a lui Băsescu din motiv că aceasta i-a fost acordată cu încălcarea procedurii, iar dacă fostul președinte al României va dori să obțină totuși cetățenia Republicii Moldova, să se adreseze din nou și cererea lui va fi examinată, ulterior.

Traian Băsescu și soția sa, Maria, au devenit anul acesta cetățeni ai Republicii Moldova, aceștia au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova de la București la 3 noiembrie 2016. Menționăm că Igor Dodon a declarat despre retragerea cetățeniei moldovenești a lui Traian Băsescu încă în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. La rândul său, Traian Băsescu a declarat ulterior că se va adresa în instanța de judecată, dacă Igor Dodon îi va retrage cetățenia moldovenească.
Conform legislaţiei, cetăţenia Republicii Moldova poate fi retrasă în cazuri excepţionale în baza unei hotărâri a Preşedintelui Republicii Moldova referitoare la o persoană care: 1) a dobândit cetăţenia Republicii Moldova în mod fraudulos; 2) s-a înrolat în forţele armate ale unui stat străin; 3) s-a angajat într-o funcţie publică a unui alt stat fără ştirea şi consimţământul organelor de resort ale Republicii Moldova; 4) a dobândit cetăţenia altui stat cu care R. Moldova nu are încheiat un tratat care prevede cetăţenia dublă şi nu renunţă în termen de şase luni la cetăţenia acestui stat.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)