Dodon revine cu „jugul fascist” la Şerpeni

Zinaida Bolboceanu, către artişti: „Fiţi măcar din când în când alături de popor, nu ieşiţi în scenă pe 24 august”

Un grup de istorici, scriitori și oameni de cultură au lansat un apel în care au îndemnat autorităţile să se abţină de la organizarea unor manifestări zgomotoase, propagandistice în zilele de 23–24 august. Istoricii au amintit că acestea sunt zile de doliu pentru Basarabia şi au invitat populaţia la un miting de comemorare organizat la 23 august curent în scuarul Europei din centrul Chişinăului. Apelul intelectualilor reprezintă o replică la acţiunile preşedintelui Igor Dodon, care planifică să sărbătorească cu mult fast, pe 24 august, „aniversarea a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism”.

La 23 august, se împlinesc 80 de ani de la semnarea odiosului Pact Ribbentrop-Molotov, care a dus la dezmembrarea României şi la mutilarea fiinţei româneşti de aici, din Basarabia, au reiterat istoricii. Iar 24 august, ziua în care actualul preşedinte Igor Dodon îşi propune să sărbătorească cu mult fast „eliberarea” de sub fascism, este de fapt o dată legată de trecerea Basarabiei, pentru 47 de ani, sub ocupaţie totalitară sovietică.

„La 23 august, se vor împlini 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov şi a Protocolului adiţional secret, documente prin care cele două tiranii – Germania nazistă și Uniunea Sovietică – și-au împărțit sferele de influență în Europa Centrală și de Sud-Est. Între altele, în cârdășia secretă sovieto-nazistă a fost vizată și România”, au subliniat oamenii de cultură.

În linii generale, pactul a dat verde pentru declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, cea mai mare și sângeroasă conflagrație din istoria omenirii. La 28 iunie 1940, în bună înțelegere cu Germana hitleristă, URSS a anexat Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța, promovând în aceste teritorii politici represive împotriva populației, organizând acțiuni de naționalizare, sovietizare, deznaționalizare, deportare”, a declarat istoricul Anatol Petrencu, citind din apelul public.

Preşedinţia profanează memoria istorică

Istoricul Ion Negrei a precizat că, deşi suntem un stat independent, autorităţile, în speţă Preşedinţia, continuă practicile sovietice, organizând acţiuni tot mai intense, lovind astfel în victimele regimului sovietic.

„Din păcate, 24 august 1944, când în spaţiul dintre Prut şi Nistru a fost reinstaurat regimul totalitar sovietic, redevine o zi de manipulare a opiniei publice, o zi de profanare a memoriei istorice, o zi în care populaţia băştinaşă, victimă a acestor evenimente, este umilită şi ponegrită. În această zi se organizează mari campanii propagandistice în care lucrurile se prezintă denaturat”, a observat Negrei.

Istoricul a amintit rezoluţia din 23 iunie 1990, adoptată de Primul Parlament, în care a fost condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov. În acest document se menționează că Basarabia în 1940 şi, în mod repetat, în 1944, a fost ocupată de Uniunea Sovietică. Acest aviz a stat la baza Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, care stipulează faptul ocupării Basarabiei.

„Observăm că aceste documente sunt date la o parte de autorităţi, în special, de Preşedinţie, care adoptă o politică favorabilă Federaţiei Ruse şi ponegrește memoria şi trecutul nostru istoric. E o manipulare a opiniei publice, care aduce prejudicii Republicii Moldova, populaţiei, deoarece împiedică promovarea adevărului istoric şi a identităţii naţionale”, a spus Negrei.

Independenţa sovietizată

„Din păcate, sovietizarea continuă şi la 30 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova”, a observat scriitorul Nicolae Dabija.

Preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă, a afirmat că R. Moldova nu a auzit până astăzi din partea celor care au dezmembrat naţiunea română măcar un cuvânt de compasiune pentru tot ce s-a întâmplat începând cu 28 iunie 1940 – Foametea organizată, deportările şi tot ce a însemnat mutilarea fiinţei româneşti.

„Este un subiect de actualitate. Moscova trebuie să îşi ceară iertare şi să ofere despăgubiri pentru tot ce a făcut împotriva naţiunii noastre. Mitingul de comemorare din 23 august, la care vă invităm, reprezintă o invitaţie de a face dreptate tuturor celor care au fost de-a lungul timpului victime ale acestui pact odios. Odată ce toată lumea a recunoscut că acest pact este unul criminal, înseamnă că şi consecinţele lui trebuie să dispară, inclusiv această frontieră artificială de la Prut, care ne ţine înstrăinaţi”, a spus Reniță.

„Pe acest impostor care se află în instituția prezidențială îl sfătuim să renunţe la toate aceste mascarade, care aduc o ofensă tuturor celor care de-a lungul timpului au sprijinit şi au făcut ca fiinţa naţională a Basarabiei să nu dispară de pe harta lumii”, a mai spus Reniţă.

„Au scuze: «Noi cântăm poporului». Dar nu-i chiar aşa”

Interpreta Zinaida Bolboceanu a lansat un apel către artişti să nu apară pe scenă la invitaţia socialiştilor în această zi, din respect pentru adevărul istoric şi pentru suferinţa prin care a trecut acest popor.

„Nu ştiu cine va participa, dar sigur că vor fi, vor cânta. Vor fi artişti mari aduşi din Rusia, plătiţi cu sute de mii de euro, dar şi ai noştri, care vor cânta pe bănuţi. Nu fiţi clovni. Fiţi măcar din când în când alături de popor. Pentru că, plătiţi, depăşiţi bunul-simţ, cântaţi oricui, oricând şi întotdeauna, aveţi şi scuze. Alăturaţi-vă celor care mai au conştiinţă, au stimă pentru cei care au suferit enorm şi refuzaţi apariţia în scenă pe 24 august”, a spus interpreta.

În febra „aniversării”

Preşedintele Igor Dodon se pregăteşte să sărbătorească cu mult fast pe 24 august 75 de ani „de la eliberarea Moldovei de fascism”.

„Consider că marcarea aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism este unul dintre cele mai importante evenimente din acest an. Noi trebuie să cinstim istoria noastră și să comemorăm eroii noștri pentru viitorul R. Moldova”, a menţionat Dodon într-un comunicat plasat pe site-ul oficial al Preşedinţiei.

La iniţiativa lui a fost constituit un „comitet responsabil de pregătirea aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism”. Printre acţiunile planificate de socialişti se înscriu: „Inaugurarea Monumentului eroilor eliberatori ai capitalei”, instalat în fața sediului Academiei de Științe a Moldovei și restaurat la inițiativa președintelui; depuneri de flori la Complexul Memorial „Eternitate” şi la Complexul Memorial „Capul de pod Șerpeni”.

În aceeaşi zi, va fi prezentat un documentar „Istoria Moldovei. Operațiunea Iași-Chișinău”, realizat la inițiativa lui Dodon. „Evenimentele festive se vor încheia cu un concert grandios și un spectaculos foc de artificii”, se mai arată pe site-ul Preşedinţiei.

Potrivit datelor istorice, pe 20 august 1944, trupele sovietice au început una dintre cele mai sângeroase ofensive din istoria celui de-al Doilea Război Mondial – operațiunea „Iași-Chișinău”, care a schimbat raportul de forțe în Balcani. Consecințele acestei bătălii au fost scoaterea României, pe 23 august, din război și trecerea ei de partea Aliaților, precum și reocuparea Basarabiei pentru încă 47 de ani.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu