DOC// Cercetătorii Institutului de Istorie al AȘM: Trecerea instituţiilor socio-umaniste de cercetare în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării va compromite cercetarea şi o va aservi scopurilor politice

Reprezentanţii Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) avertizează Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova că trecerea instituţiilor socio-umane de cercetare în administraţia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării ar putea să aservească actul de cercetare partidelor politice aflate la guvernare, se menţionează într-o scrisoare deschisă a acestora.

Reprezentanţii Institutului de Istorie al AŞM nu contestă necesitatea restructurării actualului său sistem administrativ. În urma acestui demers, subliniază ei, AŞM trebuie să aibă un aparat administrativ modern, suplu, de tip european și incomparabil mai eficient comparativ cu cel actual.

Totodată, aceştia consideră păguboasă intenția autorităţilor centrale de a conferi nu numai toate atribuțiile de administrare noului Minister al Educației, Culturii și Cercetării în detrimentul Academiei de Științe, ci și de a trece colectivele de cercetători din cadrul instituțiilor academice cu profil socio-uman în subordinea directă a respectivului minister.

„Institutul de Istorie al AȘM avertizează că progresul cercetării științifice academice poate fi asigurat doar printr-un angajament al tuturor partidelor politice parlamentare și extra-parlamentare de menținere și de respectare a calității AȘM ca cel mai important for științific național, cu statut autonom, funcționând în baza principiilor autoadministrării. În opinia noastră, menținerea în continuare a științei istorice, în particular, și a celor socio-umaniste, în ansamblu, în afara sferei păguboase a politicului, este posibilă doar prin păstrarea instituțiilor academice în cadrul AȘM”, se mai menţionează în aceeaşi scrisoare.

Download (PDF, 450KB)