DETALII despre accidentul aviatic în urma căruia au murit cei patru moldoveni în Coasta de Fildeș

Un avion cargo Antonov care transporta încărcătură pentru armata franceză s-a prăbușit după decolare sâmbătă dimineață, 14 octombrie, în largul Abidjanului, Coasta de Fildeș. Patru persoane din R. Moldova au murit în acest accident, în timp ce șase au fost rănite, doi moldoveni și patru francezi, potrivit colonelului Issa Sakho al pompierilor ivorieni.

Răniții au fost transportați în tabăra militară franceză situată la capătul pistei Aeroportului Internațional din Abidjan, a precizat el. Printre francezi, la bord figurau un civil și trei militari.

Legătură cu operația Barkhan

Avionul a fost închiriat de armata franceză în cadrul operațiunii antiteroriste Barkhan la Sahel, transmite o sursă militară franceză. Baza militară franceză la Abidjan este utilizată în cadrul acestei operațiuni. Forțe speciale franceze staționează la Uagadagu.

Armata fracenză închiriază avioane, adesea Antonov, pilotate de echipaje din fosta Uniune Sovietică, sub-contractate de anumite întreprinderi, a explicat o sursă franceză sub acoperirea anonimatului.

Prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip, a dispus viceprim-ministrului Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, crearea unei celule de criză. Din grupul de lucru vor face parte reprezentanţi ai MAEIE şi ai Autorităţii Aeronautice Civile pentru a elucida circumstanţele accidentului, pentru verificarea informaţiilor privind identitatea cetăţenilor RM implicaţi în accident, precum şi pentru menţinerea comunicării directe cu autorităţile de resort ale ţărilor vizate pentru acordarea asistenţei necesare cetăţenilor Republicii Moldova