Despre NATO, pe înţelesul ruşilor

Foto: Nadejda Roşcovanu

 Vineri, 17 februarie, la Chişinău a fost lansată o revistă informativ-analitică, „РУБЕЖИ” , pentru vorbitorii de limba rusă. Aceasta  va contribui la informarea obiectivă a minorităţilor vorbitoare de rusă din R. Moldova despre Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Revista se va axa mai mult pe opiniile unor experţi naţionali şi internaţionali, ale politicienilor referitor la relaţia R. Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică.

Elena Mârzac, directorul Centrului pentru Informare şi Documentare privind  NATO în R. Moldova (în redacţia acestei echipe a fost tipărită revista), explică de ce este necesară publicarea unei reviste specializate despre NATO  în limba rusă:

“Mai mult de 60 % din populaţia Republicii Moldova se informează din mass-media de limbă rusă, respectiv, oamenii au încredere mai mult în aceste surse, în special populaţia din Găgăuzia şi Transnistria. Dar ştim bine că aceste surse informative sunt de obicei tendenţioase şi prezintă informaţii neobiective. Informaţii despre NATO în limba rusă, însă, practic nu există. Site-urile oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerului Apărării al RM nu sunt traduse în rusă. Aceste informaţii pot fi găsite doar pe site-ul oficial al NATO sau al centrului nostru, CID NATO. Revista există în variantă electronică şi în română, dar este tipărită doar în rusă şi va fi distribuită în regiunile unde se vorbeşte mai mult rusa”.

Prezentă la eveniment, Natalia Albu, doctor în științe politice, conferențiar universitar la Academia Militară „Alexandru cel Bun” speră că această sursă de informaţie despre NATO va produce un impact asupra culturii de securitate a populaţiei RM, „dacă informaţia din această revistă va fi abordată din perspectiva informativ-analitică şi nu se vor politiza anumite subiecte”, spune experta, menţionând că populaţia trebuie să fie informată corect că relaţia RM cu NATO nu se referă doar la aspecte legate de apărare deoarece securitatea este de fapt multidimensională:  la nivel civil,  ecologic etc.

La evenimentul de lansare a revistei au fost prezenţi mai mulţi experţi în domeniu, care au salutat apariţia acestei surse de informare, menţionând că e binevenită această publicaţie, dar e prea puţin o singură revistă pentru informarea corectă a populaţiei R. Moldova, debusolată de propagandă şi dezinformare. Nicio televiziune nu a fost la eveniment, deşi majoritatea şi-au anunţat prezenţa.

 

 

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)