De ce luptă PD şi PSRM în raionul Dubăsari şi care este miza

Preşedintele raionului Dubăsari Grigore Policinschi a asigurat la ultimele alegeri victoria PSRM în raion, cu ajutorul autobuzelor de votanţi din regiunea controlată de autorităţile separatiste. Totodată, acesta a consimţit la 25 iulie curent să fie ales încă un vicepreşedinte de raion, al treilea, membru PSRM, responsabil de investiţii. Raionul Dubăsari este cel mai mic din republică, cu o populaţie de 34.000 de oameni şi cu doar 14 primării. În condiţiile actuale de austeritate, nici cele mai mari raioane nu şi-au permis luxul de a avea trei vicepreşedinţi.

În urma acestui scandal, comunistul Alexandru Petcov i-a acuzat pe socialişti că în persoana lui Vasile Bolea ar fi făcut presiuni pentru a alege cel de-al treilea vicepreşedinte, cu scopul de a avea „un instrument de influenţă înainte de alegeri în acest raion”. Bolea a negat, precizând că în vara anului curent Policinschi a solicitat spărijinul PSRM, motivând că asupra sa se exercită presiuni ca să adere la PD, prin intermediul a diverse controale iniţiate la Consiliul raional. „Sunt doar patru raioane în republică unde democraţii nu deţin controlul – Dubăsari, Basarabeasca, Ocniţa şi Taraclia. Democraţii încearcă, înclusiv prin presiuni exercitate de organele de drept, să înlăture liderii incomozi din aceste raione”, susţine Bolea.

Farmecul „rezervaţiei seaparatiste”

Fosta deputată, Stela Jantuan, a atras atenţia în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV că, deşi este evidentă lupta dintre PD–PSRM pentru acest raion, Legea privind votul mixt nu indică cum vor vota cetăţenii din regiunea controlată de autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol. „Acest raion este interesant prin faptul că oferă posibilitatea de a obţine voturile din stânga Nistrului, ale oamenilor aduşi cu autobuzele. Până la urmă, legea nu prevede cum vor vota aceştia. Doar diferendul transnistrean încă nu este soluţionat… Nici Ucraina nu a permis legeri în regiunile pe care nu le controlează. R. Moldova este din păcate o scenă mare de teatru unde guvernarea realizează spectacole de prost gust, care nu au nimic în comun cu interesul naţional şi problemele adevărate ale cetăţenilor”, a spus experta.

Odată cu reţinerea preşedintelui raionului Dubăsari, au răsunat mai multe avertismente, prin care s-a adus la cunoştinţa opiniei publice că în cazul în care Grigore Policinschi nu este eliberat, PSRM şi reprezentanţii administraţiei publice din raionul Dubăsari vor organiza acţiuni de protest.

Precizăm că Grigore Policinschi a fost reținut la 27 septembrie, în Aeroportul Chișinău, la revenirea din vacanță şi a fost eliberat două zile mai târziu, având interdicție să părăsească R. Moldova.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)