De 11 ani locuitorii din câteva sate ale raionului Teleneşti așteaptă să fie conectați la gaz, iar responsabilii „muncesc încetişor”

Mai mulți locuitori ai satului Țînțăreni, raionul Telenești, au achitat în 2006 unei firme responsabile de conectarea la gaz câte aproximativ 12000 de lei, însă nici astăzi nu au gaz. Aceștia susțin că proprietarul firmei le promite de ani de zile că într-un final vor fi conectați, dar nu îşi ţine promisiunea. Locuitorii satului Ciulucani din același raion au depus o plângere la poliție pe numele aceleiași firme, însă din 2013 nu au niciun rezultat.

Carolina Chirilescu

„În 2006, o echipă de lucrători a tras țeava de la drumul central până unde avem nevoie în sat, apoi o altă echipă a tras țevile pe strada unde locuim, pentru care am plătit câte 4000 de lei, separat. Din 2007, totul este gata, așteptăm să ne conecteze, dar, de 11 ani, minunea nu se întâmplă. Anul trecut promiteau că vom avea gaz până la Anul Nou, și iată că a trecut un an și – nimic. Noi avem contract cu prima firmă căreia i-am plătit toți bani. Cu aceștia de acum, nu avem, denumirea firmei s-a schimbat, însă directorul este același, Doboș Serghei, care ne minte în fiecare an. În total, am cheltuit circa 12.000 lei, suntem nouă familii care din 2006 așteptăm să fim conectați la gaz”, ne spune Andrei Șova, din satul Țînțăreni, raionul Telenești.

„Cei care sunt nemulțumiți de firma în cauză pot merge să depună plângeri, fiecare separat, la Inspectoratul de Poliție din oraș, Centrul Național Anticorupție și Poliția economică”, informează juristul Eugen Caraghiaur

Oamenii mai spun că Serghei Doboș nu vine să-i conecteze deoarece aceștia nu-i achită suplimentar bani, invocând diverse motive. Primarul satului Țînțăreni, Dumitru Stoica, menționează că cei de la firma Mahmar-Construcții SRL în frunte cu Doboș Serghei, pe care îi cunoaște din 2015, nu se ţin de cuvânt. „Sunt mari probleme cu firma aceasta, nu doar la noi, dar și în alte localități. Sunt niște mincinoși. El are contract cu fiecare în parte, primăria nu-l poate amenda, nici chema în judecată. Am discutat cu el de câteva ori, i-am telefonat chiar zilele trecute, dar face doar promisiuni”, remarcă Stoica.

Locuitorii din Ciulucani au depus plângere la poliție, dar gaz tot nu au

Și locuitorii din satul Ciulucani, raionul Telenești, sunt foarte nemulțumiți că au plătit zeci de mii de lei, dar nu au gaz. Aceștia spun că, în 2013, circa 200 de persoane au întocmit contracte individuale cu firma lui Serghei Doboș și că în acel an doar 60 de case au fost conectate la gaz, restul așteaptă. „De aproape patru ani le promite oamenilor, dar nu-și îndeplinește obligațiile. Sunt și eu unul dintre aceștia, care am plătit bani, dar nu am gaz încă. Sătenii au făcut adunare și au depus chiar plângere la poliție pe numele lui Doboș și firma lui, și acesta promitea că până la 1 mai 2017, toți vor avea gaz, dar iată că suntem aproape în 2018 și tot fără gaz. Oamenii au făcut investiții și fără niciun folos”, precizează, primarul satului Ciulucani, Andrei Ciubotari.

Și președinta raionului Telenești, Diana Manole, ne spune că este foarte greu să-l convingă pe Doboș să-și exercite obligațiile. „De nenumărate ori am discutat cu el, dar e foarte greu să-l convingem. Discutăm la orice ședință cu primarii din raionul Telenești despre aceste probleme, dar înțelegem că dacă acest Doboș pleacă și ne lasă baltă, nimeni nu va veni să încheie lucrările”.

Doboș: „Nu are cine munci, au rămas numai bătrâni, nu reușim”

L-am contactat pe Serghei Doboș și m-am prezentat drept o locuitoare a satului Țîntăreni. La întrebarea când vom fi conectați la gaz, acesta a spus că nu are niciun contract cu acest sat și că firma sa nu s-a ocupat de conectarea la gaz în această localitate. A doua oară i-am telefonat și m-am prezentat ca jurnalistă, Serghei Doboș mi-a spus că lucrul „se face încetișor” și că banii pe care s-au făcut aceste lucrări sunt ai lui, câștigați în Rusia. „Nu are cine munci, au rămas numai bătrâni, nu reușim. Cei din Ciulucani au dat doar câte 2.600 de lei pentru conectarea la conducta de gaz, dar restul banilor i-am pus eu, și vor gaz chiar acum. Noi lucrăm încetișor în fiecare zi. Chiar azi am conectat trei case la Ciulucani, dar nu-i nimeni acasă, nu ai cui da documentele. Să depună cine vrea plângeri, cine o să facă?”, se dezvinovăţeşte Doboș.

În replică, primarul de la Ciulucani susține că Doboș nu-și plătește lucrătorii. Din acest motiv nu are cu cine lucra. „Timp de trei ani, doar trei case au fost conectate? Acest conducător de firmă, Doboș, a avut o echipă bună de prin Rusia, însă l-a părăsit că nu i-a plătit, chiar acum, recent, l-au părăsit alți lucrători din același motiv, că nu-i plătește”, menționează Andrei Ciubotari, primar de Ciulucani. Serghei Doboș este fondator a patru firme – „Mahmar-Construcții” S.R.L., fondată în 2006, „Gazstroi” S.R.L. (2007), „Doboș” (începutul anului 2017) și „Nord-Uniongaz” (februarie 2017).

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)